Madarak

Tudna olyan szert ajánlani amit a röpdében tartott nimfa és hullámos papagájra használhatok atka ellen és nem kell megfogni a madarat?

kategória Madarak
Kérdező Maja

Kérdés

Jó napot!

Az lenne a kérdésem, tudna-e olyan szert ajánlani amit a röpdében tartott nimfa és hullámos papagájra használhatok atka ellen és nem kell megfogni a madarat? Sajnos nem igazán szelídek és nem lehet megfogni őket.

Válasz

A kalitból ki kell venni minden etető, itatóedényt, ásványi anyagos tálat. A Piret mix elnevezésű vegyszerrel akkor is be lehet permetezni a röpdét, ha a madarak benne vannak. A madár tollazata is bepermetezhető, de szembe, csőrbe nem kerülhet, ami megfogás nélkül nehezen kivitelezhető. Az ülőrudakat a kezelés alkalmával ki kellene cserélni. Az élősködők ellen általánosan használt Ivermectin spot on készítmények külső élősködők ellen kevésbé hatékonyak, de a különféle gyógynövény hatóanyagok 2-3 hetes kúra alkalmazásával jó eredményt hoznak. Ilyen a fokhagyma alapú Garlex, ami általános immunerősítő, értisztító hatása mellett féregűző, illóanyagai előzik a férgeket és akár 100%-ban is gyéríthetik az atkákat. A Hema cég Ekodiár készítménye, elsősorban a különböző árvacsalán félékből nyert illóolajok segítségével fejti ki baktericid és fungicid hatás mellett a élősködők elleni hatást. Csak megjegyzem, hosszútávon előbb-utóbb kénytelen lesz valamelyik madarat megfogni, még ha csak kondíció ellenőrzés céljából is. Ehhez egy legalább 15x25cm keretű hálót és a kellő rutin megszerzéséig kesztyűt érdemes beszerezni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »