Madarak

Papagájom csőrén foltok jelentek meg...

kategória Madarak
Kérdező P.Cintia

Kérdés

Üdvözlöm! Papagájom csőre a mellékelt képen látható módon megváltozott, foltok jelentek meg rajta, sokat tollászkodik, és az apróbb tollait kicsit jobban hullajtja, egyébként eszik, iszik rendesen, játszik is, más bajt nem vettem észre rajta. Elképzelhető, hogy atkás?

Válasz

Az atkák megjelenése viszonylag gyakori a hullámospapagájoknál. Prevenciós kezelésként minden újonnan érkező madárnál érdemes alkalmazni a bőrön át felszívódó készítményeket. Például az Ivermectin spot on light készítményt, amiből egy hullámos papagáj 5-6 cseppet kaphat.

A tollhullás lehet egy kissé erőteljesebb vedlési időszak, ami főként lakásban tartott papagájoknál lehet rendszertelenül jelentkező. Tollképződést elősegítő vitaminkészítmények kaphatók madáreleség forgalmazóknál, állatkereskedésekben, kisállatpatikákban egyaránt.

Sajnos nem sikerült a képet felnagyítanom, de amennyiben a csőr feletti viaszbőr megvastagodott felülete, durvább lett, a csőr gyorsan nő és szerkezete szivacsosodik, akkor atkára, ha a csőrön barázdák jelentek meg, akkor vitamin és ásványianyag hiányra gyanakodhatunk.

A hullámos papagáj csőrének leggyakoribb betegségei

A 10 leggyakoribb hullámospapagáj-betegség

A leggyakoribb papagájbetegségek

Milyen a jó madáreleség? Táplálkozási tanácsok papagájoknak

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »