Madarak

Papagájom nem akar kijönni a kalitkájából, mit csináljak?

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező Cini73

Kérdés

Szép napot kivánok! Van egy hullámos papagájom amit állatkereskedésbe vettem ezelőtt 2 hónapja. Nem fióka. Egyedül van nincs párja.Annyira még nem szelidült meg, vagyis annyira haladtam vele,hogy a magot a tenyeremből eszi, úgy hogy rászáll mindkét lábával, de az ujjamra nem akar úgy rászállni (kalitkán belül). A kérdésem az lenne, hogy kezdek aggódni amiatt, hogy nem akar kijönni a kaitkájából, pedig csináltam neki játszóteret a kalitkája mellé ezen kivül van ág is téve ami kilóg a kalitkából,hogy rá tudjon szállni. Ajtaja szinte egésznap nyitva van de még az ajtó közelébe se jön.Ezzel kapcsolattal fordultam önökhöz segitségért,hogy mennyire árt ez neki meg, hogy nem repül. Vagy esetleg vegyem ki erőszakkal mármint ,úgy értve ,nem megfogva hanem mikor eszik a tenyeremen egyszerűen kihúzzam a kezemmel együtt.Probálkoztam amúgy azzal a módszerrel,hogy mikor épp a tenyeremből evett óvatosan kihúztam az ajtó elé , annyira, hogy a fejecskéje kint de mikor ezt észrevette vissza repült az ágra.

Előre is nagyon köszönöm a válaszukat Baráti tisztelettel Iren

Válasz

Üdvözlöm!

Sajnos nem minden esetben viselkednek egyformán a papagájok, így recept nincs rá, hogy hogyan lehet kiszoktatni. Az lenne számára a megfelelő, ha minél nagyobb mozgás teret használ, repked. Kintre meg lehet próbálni esetleg fürtös kölest felakasztani az ajtajához, vagy almaszeletkét, illetve ott beszélgetni hozzá nyitott ajtónál, hátha valamilyen inger eléri nála azt, hogy felbátorodjon és elhagyja a megszokott lakhelyét.

A nagyobb papagájoknál rendszeresen tapasztalható, hogy a kalitkás és szobai tartásból eredően eleinte nem használják ki a nekik felkínált teret, azaz pl. a külső és belső röpdét, de egy idő után azért felfedezik a lehetőségeiket. Érdemes tovább próbálkozni az óvatos kivevéssel, de ha túl nagy stressz éri, akkor az eddigi helyét is veszélyesnek fogja érezni. Sok sikert és örömöt a madártartáshoz és bízom benne, hogy előbb-utóbb rászánja magát a kis papagáj, hogy felfedezze a kalitkán kívüli világot.

Ráczné Csóti Tímea Hobbiállat- tenyésztő

Papagájok: gondozási 1x1

Rács mögött, avagy hogyan ne tartsunk otthon hullámos papagájt!

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »