Madarak

Sokak szerint az alábbi képeken látható madárkám tojó!!! Azzal magyarázzák, hogy egy hímnek sosem lesz ilyen világos a viaszhártyája...

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező Andrea78

Kérdés

T. Dr. Úr/Hölgy! Egy posztom elég nagy vitát váltott ki a papagájtartók csoportjában. Kérdésem a kismadaram nemére vonatkozik. Sokak szerint az alábbi képeken látható madárkám tojó!!! Azzal magyarázzák, hogy egy hímnek sosem lesz ilyen világos a viaszhártyája és a kékséget a tojónál fellépő hormonális változás okozza. Igaz, hogy nem folyamatos a kék szín élénksége, de szerintem hím.

Válasz

A viaszbőr színét befolyásolja a nemi hormonok termelése. Öreg hímeket láttunk már ráncos barna viaszbőrrel, tojókat kékkel, de azokat inkább csak élénk, türkizkék színű viaszbőrrel (érdekességként, volt gyémántfácán tyúkunk, amelyik 10 éves kora után minden vedléssel egyre inkább színessé, kakas tollazatúvá vált). A madárka inkább tűnik tojónak,mint hímnek, de, ha nem csak a fényképezőgép színbeállítása miatt ekkora az eltérés, akkor ott igen nagy gond van a hormontermeléssel, így utódot nem kell tőle várni. A problémát okozhatja idős kor, vagy betegség, elsősorban a máj jelentős károsodása.

A táplálékába érdemes lenne beiktatni a máriatövist.

Az ülőrúdját viszont, a tünetektől függetlenül, sürgősen ki kellene cserélni vastagabb természetes fára, ha szükséges a karmokat vissza kell vágni.

Rács mögött, avagy hogyan ne tartsunk otthon hullámos papagájt!

Papagájok: gondozási 1x1

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »