Madarak

Postagalambok viselkedése érdekelne...

kategória Madarak
Jelleg Viselkedés
Kérdező shephia1

Kérdés

Tisztelt Kis Klaudia. Válaszát köszönöm.

A dúcba 7 fehér posta van. Nagyon kezdő vagyok, igy a galambok nemeit is csak kb tudom megállapítani. Szerintem 4hím, 3tojó. A dúc 8 fakkos így nyugodtan találhatnának maguknak helyet,mégis verekednek. Azt a párt ami szerintem összeállt azt tegyem külön! Sajnos azt sem tudom mikorra ivarérettek, de azt látom,hogy a hím lehajtott fejjel felfújt beggyel forog és búg. Szeretném azt is kédezni, hogy ilyenkor van-e a tollválásuk.

Válaszát előre is köszönöm.

shehia 1

Előző kérdés: http://www.haziallat.hu/dr-haziallat/madar/postagalamb-veszekszik/14376/

Válasz

Kedves Kérdező!

A nemek aránytalansága a dúcban, - akár ha csak egy páratlan hím van -, már az is állandó verekedéseket eredményez. Egy fölösleges hím állandóan fészket-tojót akar fogni magának, akár erőszakkal is. (míg egy páratlan tojóval szinte semmi gond nincs) Ha úgy látja, hogy a 4 hím van és csak 3 tojó, akkor a felesleges hímet ki kell onnan venni, vagy pedig szerezni még egy tojót hozzá. 8 hónaposan egyébként már ivarérettek. A hímeket elsősorban az udvarlási viselkedésükről különböztethetjük meg, a tengelyük körül forogva búgás szinte biztos jel. Majd később, ahogyan egyre több tapasztalatot szerez látni fogja, hogy testalkatukban is eltérnek, valamint a fejük, a dudoruk alapján is meg lehet őket különböztetni. A postagalambászok egyébként télire külön választják a hímeket és a tojókat. Ez idő alatt pihennek, felkészülnek a következő évi tenyészidőszakra. Tavasszal történik meg a párba állítás, akkor kerülnek a dúcba. A dúcról készült képeket szemügyre véve azt látom, hogy hiába van 8 fakk, nem jó az elrendezésük. Túl közel vannak egymáshoz, és nagyon hasonlóak a fakkok, nem tudják megkülönböztetni őket a galambok, ezért sok lehet a tévesztés, a téves berepülés. Ilyenkor nagy verekedés kezdődik, hiszen a fészket meg kell védeni a betolakodóktól.

A fakkok kicsik, és nem jól védhetőek. Olyannak kellene lennie, hogy az oda repülő idegen madár ne tudjon egyből bemenni a fészektálhoz, hanem álljon meg az "ajtóban", de ott is csak bizonytalanul. A fészken ülő galamb azonnal odaront, és így le tudja zavarni a bejáratról. Normál esetben egy kicsi, a többi fészektől elkülönülő bejárata van a fészeknek. Egy kicsit meg kell nehezíteni a bejutást a fészekhez. Az a legrosszabb, ha nyitott a fakk, és az idegen madár egyből a belsejébe tud menni (tévesztésből vagy szándékosan), ott megveti magát, és az eredeti fészek tulajdonos pár nem tudja őt onnan kikergetni. 15-20 percig is eltarthat a harc, véresre verik egymást és összetörik a tojásokat. Ha a betolakodó győz, a vesztes párnak költözi kell... A hím ül nappal, és a tojó éjszaka, így ha mindenkinek fészke és párja van, akkor az agresszió csökken, mert a hímek költenek, ebben az időszakban pedig nagyon nyugodtak, a tojók meg nem agresszívek, ők nem járnak fészket rongálni, amikor már nevelés van akkor meg le van mindenki foglalva.

A fakkokat könnyen át lehet alakítani, ehhez - a sarkában egy megfelelő méretű bejárattal rendelkező - pozdorja, farostlemez vagy egyéb lapra van szükség. Vannak akik rácsokat használnak. A lényeg, hogy a bejáratok a legtávolabb legyenek egymástól. Két szomszédos fakk esetében az egyiknél a bal alsó sarokban legyen, a másiknál a jobb alsóban. Akkora legyen a bejárat, hogy ne lehessen egyből berepülni, hanem meg kelljen állni a szélén és úgy bebújni. Ezeket a lapokat vagy a rácsot érdemes leszerelhetőre csinálni a takarítás, fészek ellenőrzés miatt. Egészen novemberig fognak vedleni a postagalambok is. Üdvözlettel: Kis Klaudia

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »