Madarak

Rozella papagájunk tolla minden évben kihullik, majd újranő. Mi lehet a gond?

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező Fufka

Kérdés

Jó napot!

Van egy rozella papagájom, amelynek minden évben kinő, majd kihullik a tolla. Úgy tűnik más baja nincsen, mert eszik, költ is, jó kedvű, csak fázik. Próbáltuk már befújni mindenféle szerrel, de eddig eredménytelenül. Az biztos, hogy nem ragályos, mert a párjának és a kicsiknek sincs semmi bajuk. Lenne valami ötlete mit tehetnénk érte? A tollai kemény része kihullás után lágyak, nem olyan kemények, mint a többi madárnak.

Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel Fufka.

Válasz

Tollképződési probléma, melyet okozhat a vedlés okozta stresszel aktivált cirkovírus, vagy olyan zavar, melyek oka leginkább máj elfajulásra vezethető vissza. Különféle ásványianyag kiegészítésekkel kellene próbálkozni, hátha valamelyiket elfogyasztja, illetve be is tudja építeni a szervezetébe(pl.Kondifix-mineral). Vérvétellel, illetve röntgennel lehetne megállapítani a probléma tényleges okát.

Esetleges víruspozitív diagnózis után, a többi madártól el kellene különíteni, amennyiben nem tud jelentős költségeket kifizetni a kezelésért, úgy javaslom ajándékozza el olyan helyre, ahol korrekt állatbarát gondoskodna róla, de másik madár nincs a közelében. Rendszeres vitamin és más immunerősítők használata mellett még sokáig elélhet.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »