Madarak

4 éves Salamon-szigeteki kakadunknak erősen hullik a tolla...

kategória Madarak
Kérdező kukakakadu

Kérdés

Üdvözlöm! 4 éves Salamon-szigeteki kakadunknak erősen hullik a tolla. Először a lábán kezdődött, majd a begyénél. Jelenleg a mellkasán már alig van toll és minimális tok nő a kopasz részeken. Nagy tollakat is ejt, de ott nem látványos a hullás. Kb. fél tart ez a folyamat. Előre is köszönöm a segítségét! Tisztelettel: László

Válasz

Amennyiben a fejtetőn nem látszik tollhiány, akkor ez bizony tolltépés. A kakaduk többsége a lábtőnél kezdi a tollak kiszedegetését, majd a hason később a háton folytatja. Néhány madarász kiegészítővel foglalkozó üzletben lehet kapni tolltépést akadályozó spray-ket (Szőregen vettünk ilyet a Galambázis-nál, hazai forgalmazója a belga tulajdonú Versele-laga). A hatásosságuk viszont kétséges, előfordulhat, hogy a kezelés során fellépő stressz és ennek következményeibe(felborult immunrendszer) halhat bele a madár.

Eredményt lehet elérni állandó elfoglaltság biztosításával(például rendszeresen pótolt frissen vágott fűzfaágak rágcsálása), ha szelíd a madár, úgy a vele töltött időszak maximalizálásával. Tolltépős jákót teljesen tünetmentessé sikerült tenni azzal, hogy párt vettünk neki(sajnos rövid volt az öröm, mert egy gátlástalan nyíregyházi madarász úgy szabadult meg beteg nagypapagájaitól, hogy eladta nekünk, és a bennük lévő, sajnos későn felfedezett baktérium lefertőzte az ekkor már fiókát is nevelő tojót, amelynek halála után a hím tolltépése újrakezdődött,).

Végül megemlítem, hogy amennyiben a fejtetőt is látható a tollhullás, úgy nem zárható ki cirkovírus jelenléte sem. Ez nem gyógyítható, de immunerősítő szerek használatával hosszú évekre is tünetmentessé tehető. Viszonylag új és meglehetősen hatékony immunerősítő a Vetri-DMG, vagy az immunglobulin Adenosan. Az esetleges fertőzések felderítésére javaslom keressen fel olyan, laborral rendelkező profi szakorvost, mint a Gödöllőn és K.K.Halason is rendelő Dr.Beregi Attila, vagy a szentesi Dr. Dobos András.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »