Madarak

Sirályka tojóm miért nem teszi le a tojásait?

kategória Madarak
Kérdező paleblueflower

Kérdés

Másfél éve van nálam egy sirályka-pár, de csak mostanában, úgy egy hónapja láttam pározni őket. Nem tettem be odút, mert nem szeretném szaporítani őket (több ok miatt sem), és vártam, hogy majd leteszik a tojásokat a kalitka aljába, ahogyan régen egy zebra párnál láttam. Péntek reggel a kis tojóm nagyon rosszul nézett ki: a kalitka alján gubbasztott, hunyorgott, felborzolta a tollait. Féltem, hogy hátha nem birkózik meg a tojásrakással. El kellett mennem a hétvégére, addig egy barátnőm etette őket.

Amikor hazaértem, kicsit élénkebbnek tűnt a tojóm, bár tojást sehol sem láttam. Azóta viszont nem tudja rendesen a székletét üríteni, ott van neki egy jó nagy csomóban a tollához ragadva. Ma megláttam egy kis cseppet a kalitka aljának a rácsán, ami mintha a tojás sárgája lett volna. Lehetséges, hogy mégis rakott tojást, csak megették, de a záróizma a tojásrakás óta nem záródik rendesen? Lehet, hogy őrült elképzelés, de nem jut más az eszembe.. Legyenek szívesek segíteni! Köszönöm előre is!

Válasz

Ha oly módon akadályozzuk madaraink szaporodását, hogy nem veszünk tudomást a természetes folyamatok bekövetkeztéről, az könnyen az egészségük rovására mehet. Amennyiben megfelelő mennyiségű ásványianyag és vitaminkiegészítést kapnak, akkor sokkal ritkábban jelentkezik tojásképzési, visszatartási zavar.

A tojó hasfalát kitapintva dudort észlel, akkor biztos lehet benne, hogy a tojás(ok) bizony bennszorult. Kloákába csepegtetett paraffinolaj, masszirozás elősegítheti a világrajövetelét. Végső esetben számításba jöhet a tojás összeroppantása is, de ennek veszélye, hogy a visszamaradt részek fertőzést okozhatnak. Legjobb lenne állatorvost felkeresni a szakszerű vizsgálat, tojáseltávolítás céljából.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »