Madarak

Milyen odú kell a széncinegének?

kategória Madarak
Jelleg Szaporodás
Kérdező Macska11

Kérdés

Azt szertném megkérdezni, hogy a széncinege olyan oduba is belefészke-e, amelyik kisebb, mint amiket árulnak, de a berepulolyuka ugyanakkora? Mikor kell kihelyezni az odut? Hogyan viselkedik a hím, ha el szeretné foglalni az odut?

Válasz


  • A széncinegének B és D odú kihelyezése szükséges, akár kis odútelepek kialakítása is lehetséges,  például iskolai szakkörök keretében: 2-3 méteres magasság elegendő, faágról lógatva, fatörzsre rögzítve vagy épület falára (részletek >>)

  • Odútakarítás, -karbantartás: a költések után (kb. május és július végén) távolítsuk el az elhasználódott fészekanyagot (részletek >>)
  • Téli madáretetés az első fagyoktól ezek megszűntéig (október végétől március közepéig) sótlan napraforgóval, cinkegolyóval, gallycsonkra szúrt almával (részletek >>)
  • A fiatalok a teljes röpképesség elérése előtt elhagyják az odút, ezért a kertben talált tollas fiókákat nem kell „megmenteni”, a szülők gondoskodnak róluk (részletek >>)

  • Macskatartóként felelős magatartással járuljon hozzá a házi macska probléma megoldásához. Ezek az állatok a nemtörődöm gazdák felelőtlensége miatt sok helyen annyira elszaporodtak, hogy különösen a fiókareptetési időszakban és a téli etetőkön rengeteg énekesmadarat, köztük széncinegét is elpusztítanak (részletek >>)

  • Lépjen be Ön is a Madárbarát kert programba, legyen "hivatalos" madárvédő, szerezze meg a madárbarát elismerő címet és táblát (részletek >>)
Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »