Madarak

Körülbelül három négy hete az egyik idősebb nagyon kezes 5 - 6 éves tyúkunknak hasmenése volt amit Klion nevű gyógyszerrel sikerült kezelni. Utána azt vettük észre hogy a kloáka környékén sárgás kirakódás keletkezett. A kirakódást sikerült eltávolítani Betadinnal és Tetran kenőccsel kezeltük. Sajnos újból visszafertőződött és egyre mélyebben hatol a bőr alatt a kloáka feletti részen. Ezt a sárga részt is próbáltuk eltávolítani de rögtön kivérzik a helye. A kloáka duzzadt mintha aranyere lenne a tyúknak, mert a kloáka alatt is van sárga színű felrakodás. A kloáka felett található egy bőr rész ami el van színeződve.

kategória Madarak
Jelleg Nemi szervek
Kérdező Chibi

Kérdés

Tisztelt válaszadó doktor! Körülbelül három négy hete az egyik idősebb nagyon kezes 5 - 6 éves tyúkunknak hasmenése volt amit Klion nevű gyógyszerrel sikerült kezelni. Utána azt vettük észre hogy a kloáka környékén sárgás kirakódás keletkezett. A kirakódást sikerült eltávolítani Betadinnal és Tetran kenőccsel kezeltük. Sajnos újból visszafertőződött és egyre mélyebben hatol a bőr alatt a kloáka feletti részen. Ezt a sárga részt is próbáltuk eltávolítani de rögtön kivérzik a helye. A kloáka duzzadt mintha aranyere lenne a tyúknak, mert a kloáka alatt is van sárga színű felrakodás. A kloáka felett található egy bőr rész ami el van színeződve. Szeretném a doktor úr segítségét kérni ez ügyben hogy minél előbb meggyógyulhasson a kedvencünk. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Amennyiben a tyúknak hasmenése van, és a kloáka (amely a madarak ürülék- és húgyvezetékének nyílása) elszíneződött, fontos, hogy megfelelően gondoskodj az állatról. Az alábbiakban néhány lépést találsz, amelyeket érdemes megfontolnod:

  1. Elválasztás: Ha a tyúkot másokkal együtt tartod, érdemes elkülöníteni őt a többiektől. Ez segít megelőzni a betegség terjedését és lehetővé teszi a beteg tyúk jobb megfigyelését.

  2. Higiénia: Ügyelj a megfelelő higiéniára. Tisztítsd rendszeresen a tyúk tartási környezetét, távolítsd el az ürüléket és fertőtlenítsd a helyet.

  3. Víz: Biztosíts friss és tiszta vizet a tyúknak. A hidratáltság fontos a gyorsabb felépülés érdekében.

  4. Kiegyensúlyozott táplálkozás: Adjon a tyúknak könnyen emészthető, kiegyensúlyozott táplálékot. Válassz olyan eleségeket, amelyek magas aminosav- és vitamintartalommal rendelkeznek. Továbbá, ha a tyúknak hasmenése van, fontos, hogy ne kapjon túl zsíros vagy nehezen emészthető ételeket.

  5. Állatorvosi ellátás: Amennyiben a tünetek nem enyhülnek vagy súlyosbodnak, vagy ha aggódsz a tyúk egészsége miatt, érdemes konzultálni egy madárklinikával vagy egy állatorvossal, aki jártas a baromfi betegségek kezelésében.

Fontos megjegyezni, hogy az interneten kapott általános információk nem helyettesítik az állatorvosi tanácsadást. Mindig érdemes konzultálni szakemberrel a betegség pontos diagnózisáért és a megfelelő kezelésért.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »