Madarak

Információk hiányában túladagoltam a Jolovit vitaminkiegészítőt a nimfapapagájaimnál.

kategória Madarak
Jelleg Egyéb
Kérdező Andi_85557

Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két hónappal ezelőtt megfelelő információk hiányában túladagoltam a Jolovit vitaminkiegészítőtt a nimfapapagájaimnál. (14 napig kaptak 1,5 cseppet 50ml-be). Nagyon tartok tőle, hogy károsodott emiatt a májuk vagy a veséjük. Valószínűleg még nem ürűlt ki a vitamin a szervezetükből, mert még sárgás,száraz és gyulladt a bőrük és elég soványkák. A csőrüknél megritkult a toll, ami még nem nőtt vissza. A székletük is elég sötétzöld. Adtam nekik napi egy hepapet tablettát harom fele osztva, szájon át két hónapig és szortan Legalont a magjukra. Próbálunk sokat repűlni és inni. Most volt egy betegségük ami miatt a vitamint adagoltam nekik, de sajnos senki nem tájékoztatott a megfelelő dózisról. Az egyikük diagnoztizált vesebeteg is ezért próbálom kerűlni a magas fehérje tartalmat. Sajnos semmit nem esznek meg az almán és a tojáson kívűl(ezt a fehérje miatt nem is kapnak egy ideje), viszont vitaminokra és ásványi anyagokra szükségük lenne, de csak olyan multivitamint találok a piacon amiben van A-vitamin is, ami ugye telítve van a szervezetükben. Borzasztóan bonyolúlt egyszerre az alacsony fehérje tartalomra, a máj és vese regenerálásra és az alacsony zsíroldékony vitamin szintre odafigyelni. Esetleg tud bármilyen tanácsot adni? Mit érdemes nekik adnom ami jó lehet a körűlményeket figyelembe véve? Valamilyen teát esetleg? Zöldség-gyümölcs? Növények? Táplálék kiegészítő? Mit tehetnék a gyors méregtelenítés érdekében? Nagy segítség minden ismeret, ami csak eszébe jut ezzel kapcsolatban, mert sajnos az internetes tájékozódás nagyon kétes és gyakran ellentmondádos is. Hálásan köszönöm válaszát! Anita

Válasz

Kedves Anita! Érdemes lenne orvoshoz vinni a madarakat. A soványság a szegényes táplálásra is visszavezethető. Amennyiben már mageleséget nem fogyasztanak el és még nem próbálta, akkor fürtöskölest kellene adni nekik. Ha nem túl gyenge a madár, akkor ezt nem szokta visszautasítani. Vitaminból az E+szelént javasolnám, bár ezt is túl lehet adagolni.

A Hepa-Pet tabletta, mint minden májvédő, a máriatövismag hatóanyagát, a szilimarint tartalmazza és több vitaminnal is kiegészítették. Viszont, ha figyelembevesszük, hogy egy tabletta 10ttkg élőtömegre számítandó, akkor igen rendesen sikerült ezt is túladagolni. A Legalon hatóanyag sziontén szilimarin, így felesleges volt ezeket kombinálni. Ha megeszik a madarak a máriatövismagot, akkor azt kellene nekik adni, bár egy jó időre elfelejthetőnek tűnik a májvédő, az előzményeket tekintve. Ha nem eteti a főtt tojást, vagy a magas fehérjetartalmú lágyeleségeket és a magkeverék összetétele nem haladja meg a 15%napraforgó tartalmat, úgy az eleség már meglehetősen "köszvénybarát".

A vitaminokat nem kellene erőltetni, hacsak hozzáértő állatorvos, megfelelő diagnózis felállítása után mást nem mond. Egy röpdében tartott nimfa napi magkeverék igénye 3-4g körüli, a vitaminokat pedig ne ad-hoc alapon, hanem literre előírt pontos adagolás szerint adja a madaraknak. Általában 1ml/l a folyékony gyógyszerek, vitaminok adagolása. Ennek kimérésére szerezzen be egy kisebb 1-2ml-es fecskendőt. Az egy dl-es itatóedénybe 0,1ml vitamint/gyógyszert mérjen ki, hacsak más adat nincs az adagolási utasításon.

Milyen a jó madáreleség? Táplálkozási tanácsok papagájoknak

Papagájok: gondozási 1x1

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »