Nagyemlősök

Egyik lovunk pérája sárlás idején vérzik. Mit lehet ellene tenni?

kategória Nagyemlősök
Jelleg Nemi szervek
Kérdező Szandra_81972

Kérdés

Az egyik lovunk pérája (főleg) sárlás idején vérzik. Nem nagy mennyiségű a vér, de mivel szürke lóról van szó, elég feltűnő. Állatorvostól kérdeztük, de nem adott rá kielégítő választ. Mit lehet ellene tenni? Egyáltalán mitől lehet ez a lónál? Mi arra gondolunk, hogy esetleg egy régebbi vetélés okozhatja, vagy megszakították korábban. A paci tavaly november óta van nálunk, azóta folyamatosan tapasztaljuk ezt.

Válasz

Bizonyos arra hajlamos kancáknál előfordul, hogy a méhszáj körüli ereknél időszakonként minimális vérzés jelentkezik - némileg hasonlóan pl. az emberi orrvérzéshez. A sárlás alatt bővérűség és megváltozott szöveti állapot jellemzi a méhszájat és környékét, ezért könnyebben kialakulhat ilyen vérzés. Ezek a vérzések az esetek döntő többségében alig észrevehetőek, és ártalmatlanok.

A hüvely vagy a méhszáj korábbi sérülésével is összefüggésben lehet a jelenség, de nem ez a jellemző. Javaslatom, hogy vizsgáltassák meg specialista állatorvossal a kancát a probléma jelentkezése idején, aki megfelelő műszerekkel "belenézve" a kancába meg tudja Önöket nyugtatni, illetve szükség esetén javaslatot tesz a további lépésekre.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »