Nagyemlősök

A fejős kecskéimnek milyen védőoltások adhatók és mikor?

kategória Nagyemlősök
Kérdező Bandy072

Kérdés

A fejős kecskéimnek milyen védőoltások adhatók és mikor?

Válasz

Ezek mellett léteznek speciális oltások, melyeket párzás előtt szoktak beadatni.  A Klamídia, Campylobacter antigén és a Leptospirózis elleni oltás talán a legelterjedtebb vemhesség előtti oltások.

Külföldi források még az Enterotoxemia elelni oltást javasolják.

A feketerothadás és rosszindulatú vizenyő gyakori és költséges fertőzés juh-és szarvasmarhák esetében, de nagyon ritka kecskéknél, így ez eleln nem feltétlen kell oltani. Különösen, hogy a javasolt oltóanyag, a Covexin 8 gyakran vált ki allergiás bőr reakciókat, duzzantot az oltás helyénél.

A nőstény tenyészállatokat egyszer egy évben, 4-6 héttel  a fedeztetés előtt érdemes oltatni, így bizonyos fokú mentességet kapnák a kicsik is.

Gidák Ha a nőstény tenyészállatokat oltották mielőtt fedezteték őket,  a kicsiket a 8. héten majd  egy emlékeztetőt a 12. héten kell adni. Ha nőstény tenyészállatokat nem vakcinázták a kicsiket 2 hetes korban kell oltani, majd az emlékeztetőt 6 hetes korban kapják.

Súlyos sérülés esetán ajánlott  tetanusztoxoid emlékezető adása az éves tetanusz oltás mellett.

A subcutan injekció hosszú távú védelemre (egy év)  szóló tetanusz toxoid Tetanusz antitoxin is adható, ha a sérülés történik, de ez csak, mintegy 30 napig véd.

Sok vakcina áll rendelkezésre, beleértve a leptospirosis, chlamydiosis, szájbetegség, kéknyelv, stb  ellen, ám ezeket kimondottan orvosi javaslatra, adott problémák esetén  tanácsos alkalmazni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »