Nagyemlősök

Miért csipked a lovam?

kategória Nagyemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező Alexandra910

Kérdés

Kedves Dr. Háziállat!

A 2 éves Welsh póni kancámmat 1 éve hoztuk el, megszelidült és akkor nem csipkedett, elmentem külföldre lakni (nagypapámnál él a lovam) 1 év múlva visszamentem nagyon csipked csak néha hagyja magát simogatni. Semmi gond nincs vele csak ez a csipkedés. 1 vagy fél évente mennek haza,1 -2 hétre, szeretném tudni mitől csinálja ezt? Csak romlani fog a helyzet?

Válasz


Ne engedd neki semmiképp se a csipkedést! Ezzel kóstolgat: "engeded? engeded? Akkor legközelebb már harapok! Én vagyok az erősebb, te megadod magad, akkor azt csinálok veled, amit akarok!"
Pár hét múlva meg be se ereszt majd magához, nemhogy még fel is kantározd, és munkára fogd!

Nem hiszem, hogy a lovad olyan félős és bizalmatlan lenne. Így, nagyhirtelen, a semmiért?
Az már valószínűbb, hogy pontosan tudja, hogy rosszat tesz, de csak megteszi: megcsíp, aztán elkapja a fejét, hogy ne érd el, ha meg akarod büntetni. Amit valószínűleg nem csinálsz túl erőteljesen, mert félted…
Ő pedig ezt jegyzi meg.
Az istállóban hagyd pihenni is, békén, nyugodtan, önmagában. Azzal nem hogy lassan, nyugodtan, óvatosan nyúlsz csak hozzá. Még te félsz őtőle, te vigyázol őrá? Neki KELL rád!! Ha majd meg akarod fogni, meg kantározni, akkor is riadozni fog?? Valószínűleg műbalhé a riadozás.

Két dologba gondolj bele: az egyik, hogy hány kiló ő, hány kiló vagy te. Ha elkezd keményebben fellépni ellened, mit fogsz tenni???
A másik: a lónak az ad biztonságérzete t, ha fix helye van a ménesében. Tuja, hogy ki van fölötte, ki alatta, hol vannak a világ korlátai, amibe ő szépen, pont adott helyen, beletartozik, és ott jól elvan. Ha úgy érzi, hogy te gyengébb vagy nála, nem fogja elhinni, hogy jó vezető lehetsz, aki megvédi a bajtól, akire rábízhatja magát. A túlélési ösztöne azt fogja diktálni, hogy bármit is akarsz, ne fogadja el, mert azzal nem jár olyan jól, mintha önállóan dönt.
Na ez az a pont, amit nem szabad hagyni!!

Amikor bemész az istállóba hozzá, és ő azt jelzi, hogy most nem kíváncsi rád, kicsit simogasd, aztán hagyd békén. DE ne engedd, hogy ez állandóan így legyen! Ne ő döntse el mennyit lehetsz vele az istállóban. (De jobb napjain pl lehet, hogy örül neked, és örül a simogatásnak is)
Ha pedig sunyít és csípni akar, keverj lenni egy csattanós maflást! Aztán akár ott is hagyhatod, ne higgye, hogy neked kell az ő hisztije!
Onnantól, hogy elhiszi, hogy te vagy a főnök, az erősebb ló, a vezetője, nyugodtabb lesz majd a közeledben, mert tudja, hogy ott ő pont jó helyen van. Lehet, hogy örülni is fog (nagyon), ha sokat törődsz vele. De addig el kell jutni. Azon a nehéz korszakon át, ahol ő kóstolgat, próbálkozik, egy kamasz minden makacsságával, és neked nem szabad hagyni.

Ezért lenne jó, hogy sokat lehess vele: hogy megszokjon, a jeleid, a szagod, a hangod. Hogy megértse te mit hogy kommunikálsz le vele, mikor van játék, mikor álljon le, de azonnal.
Te is jobban látnád, hogy mikor jó, ha vele vagy (akkor is, ha esetleg közben sunnyog és csipked, amit le kell vele rendezz), és mikor van olyan napja, hogy jobb, ha hagyod kicsit egyedül lenni.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »