Nagyemlősök

Mitől köhög a pónim?

kategória Nagyemlősök
Jelleg Viselkedés
Kérdező Agi7b

Kérdés

Tisztelt Doktor úr! A segítségét szeretném kérni. Van egy pónim. Néhány hete észrevettem hogy lovam csutakolás közben néhányat köhintett. Utána mozgatás elején is észleltem. De már jó pár éve mozgatás elején 1-2-őt köhint, utána már többet nem. Kimentünk tereplovagolni, nem volt vele semmi gond odakinnt, de mikor visszaértünk, lenyergeltünk visszament a karámba és lefeküdt, nem evett nem ivott egy darabig. Este bement alvóhelyére és lefeküdt. Csak hétvégén tudom kivinni lovagolni, akik hétköznap foglalkoznak vele, nem észleltek hasonló tüneteket.

A múlthéten direkt figyeltem, hogy ne hajtsa annyira magát, lassú tempóban mentünk, nem sokat. Figyeltem, hogy etetés(szálastakarmány)után minimum 1 órával induljunk velük. Ma lecsutakoltam, kiengedtem a legelőre, és lefeküdt és fekve evett tovább. Ilyet nem szokott csinálni. Maximum csak néha csinált eddig ilyet, mikor nagyon belakott a zöld fűből. Akkor gondoltam, hogy ma nem viszem ki lovagolni, csak elviszem vezetőszáron sétálni a környékre. Sétáltunk és az úton is elkezdett lefeküdni , összerogyni. Visszafordultunk, és ahogy hazaértünk betettem a karámba és lefeküdt, fetrengett, látszott rajta hogy nincs jól. Kérem segítsen, mi lehet a baja? Köszönettel: P. Ágnes

Válasz

Legjobb az lenne ha megvizsgálná egy állatorvos, így nem lehet megállapítani a problémát, többféle oka is lehet. Egy parazitaellenes kezelés mindenképp javasolt.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »