Terrárium

Milyen hallal etessem az ékszerteknősömet?

kategória Terrárium
Jelleg Egyéb
Kérdező Irisz89

Kérdés

Jó napot!

Azt hallottam, hogy az ékszerteknősök elfogyasztanak kisebb élő halakat is. Az lenne a kérdésem, hogy milyen fajtájú halakat lehet vagy célszerű tartanom a teknősöm mellet (egyazon akváriumban)?

Válaszát előre is köszönöm!
Irisz

Válasz

Kedves Irisz!

A legtöbb vízi életmódú teknősnek -így az ékszerteknősöknek is, általában teljesen megfelelő takarmány az egyben felkínált kis "sneci" (érdemes őket nagyobb mennyiségben fagyasztva tárolni -és felengedés után kínálni vele a teknőst, tehát nme együtt tartja az állattal). Ilyen takarmányozás mellett NEM SZÜKSÉGES kiegészítő vitaminozás. Fontos megemlíteni hogy az efféle "monodiéta" teljesen megfelelő a teknősnek, ez őket nem zavarja, és hiány betegségük sem lesz, hiszen az EGYBE felkínált "sneciben" minden szükséges tápanyag benne van.

Amennyiben mégis ragaszkodunk a vitaminozáshoz, akkor érdemes valamilyen állatgyógyászati készítményt használni mert azok ellenőrzés alatt állnak... a kereskedésekben kapható vitaminkiegészítők általában nem állnak semmiféle ellenőrzés alatt, így azok beltartalmi összetevői nem biztosítottak és garantáltak. A hüllőknek kapható vitaminok (pl Korvimin ZVT) általában por alakú készítmények, melyek adagolása viziteknősöknél meglehetősen nehézkes, de a takarmányba csomagolva esetleg megoldható.

A Dunában fogott snecik takarmányozási szempontból természetesen veszélyt jelentHETnek a teknősre (ez amúgy így van a kereskedésben vásárolt halakkal is)... A veszély elsősorban parazitákkal van kapcsolatban, a halaknak meglehetősen sok parazitájuk van, ezek nagy részét pár hetes fagyasztással el lehet pusztítani... Valamint ha a kifogott halakat nem fagyasztjuk le minél előbb akkor a rajta található (környezetből odakerült) mikróbák gyors szaporodásnak indulhatnak, így a hal gyorsan megromlik, ami nem feltétlen jó.

Mivel az ékszerteknősök vadállatok, a fenti kockázatok elég kicsik, hiszen a természetben található egyedek egyaránt esznek férges halakat valamint dögöket is, ... Így nagyon aggódni azért nem kell...

Üdv-Éva

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »