Terrárium

Ékszerteknős nem nyitja ki a szemét

kategória Terrárium
Jelleg Viselkedés
Kérdező Ben

Kérdés

Kedves Doktor

a 10 hónapos ékszerteknősöm egyik hétről a másikra Lelassult. Többet gubbaszt behunyt szemmel és kevesebbet eszik mint régebb, elhízás jeleit nem tapasztalom páncélja kemény harapása és körmei erősek, jól illeszkedő lemezekkel rendelkezik. Valamitől kell aggódjak vagy csak most vedlette le Kis kori játékos fürgeségét

Köszönöm előre is a Kitűnő válaszát

nagy Tisztelője Ben

Válasz

A teknőst sürgősen állatorvoshoz kell vinni! A szemduzzanat ékszerteknősöknél nem gyulladás, hanem A-vitamin hiány miatt szokott lenni leggyakrabban. Nem írta, hogy mennyi idős a teknős, és nem puhult-e meg a páncélja. Az ékszerteknősöknél nagyon fontos a megfelelő táplálás és kalcium ellátás, táplálékának 90-95%-át egész (csontos) kishalak alkossák! Ezen kívül kaphatnak vízicsigát, vízinövényeket. A fiatal és lábadozó teknősök vize kb. 28 C fokos legyen.

Etetés:A teknősök a szabadban sokmindent megesznek (csigák-lárvák, rákok, halak, stb stb) ha ezt ledarálnánk és összehasonlítanának összetételét egy egyben lefagyasztott kicsiny halacskáéval azt kapnánk, hogy nagyjából a kettő megegyezik. Ezért van az (és a gyakorlat is ezt mutatja) hogy a teknősök az egyben lefagyasztott (majd felolvasztott kishalból) álló monodiétával teljesen jól elvannak. Nincsen szükségük egyébre. A kishal agya-belei-mája mind tartalmazza a szükséges anyagokat.

Hüllőszakértő állatorvos: http://www.exopet.hu

Cikkek a témában:

A sárgafülű ékszerteknős (Trachemys scripta scripta) >>

Mivel etessük a vörösfülű ékszerteknőst (Trachemys scripta elegans)? >>

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »