Terrárium

Mitől dagadt be az ékszerteknősöm szeme?

kategória Terrárium
Kérdező koncsi

Kérdés

Kedves Doktor ! Az ékszerteknősömnek a szemei megvannak dagadva és nem akar enni. Mi baja lehet? Mit tehetek érte? Válaszát előre is köszönöm !

Válasz

Üdvözlöm! A legtöbb fogságban tartott egzotikus állat, így az ékszerteknősök is úgymond „titkolják” ha betegek, ugyanis a természetben a gyengének mutatkozó egyedek könnyedén felkelthetik a ragadozók figyelmét, hiszen könnyű prédának ígérkeznek. Ezen kívül a hüllők, így a teknősök is, eleve betegségeik során sokkal kevesebb tünetet mutatnak, mint például egy emlősállat.

Így hát, ha egy teknős nem hajlandó enni, azt komolyan kell venni, hiszen ez egy a kevés tünet közül, ami betegség során mutatkozik. A „nem evés” és a duzzadt szem több eltérő oktanú betegségre is utalhat. Mégis, a legesleggyakoribb ilyenkor a takarmányozási hibákból eredő A-vitaminhiány. Ez azoknál a teknősöknél fordul elő, akik nem „ékszerteknősnek való” táplálékot kapnak (pl. szárított eleségek: szívmix, liofilizált eleségek, szárított hal stb. Akár A-vitaminhiány, akár más betegség áll a tünetek hátterében, ez mindenképpen egy olyan állapot mely azt indokolná, hogy a teknőst minél előbb megvizsgálja, és kezelje egy hüllő specialista állatorvos. -Éva

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »