Terrárium

Hogyan kezeljem a rosszul vedlő gekkómat?

kategória Terrárium
Jelleg Egyéb
Kérdező BTimea
Szakember Beloberk István

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr! Már valamivel több, mint két éve egy tündéri leopárdgekkó kislányka, Ludmilla boldog tulajdonosa vagyok, akit imádok és sokat törődök vele. Már kis korától kézhez van szoktatva, minden este kiveszem magamhoz, szeret mászkálgatni a „paplanhegyek” között, együtt tévézünk, szaladgálás után mindig a hasamon pihen meg. Egy 70x60x30-as terráriumban lakik, amit minden héten gondosan kitakarítok, kizárólag Exoterrás homokot és alaposan tisztított „berendezéseket” használok. A terrárium hőmérsékletét mindig a megfelelő szinten tartom és esténként is 25 fokra állítom a termosztátot, mikor kint mászkál az ágyon. Már kicsi korától naponta kínálom vacsival, persze nem mindig eszik, ezt rá bízom, de a lehetőség minden nap adott a számára. A tücsköket, sáskát és a rózsabogárlárvát szereti, amiket gondosan táplálok (friss zöld növényekkel, gyümölccsel, lisztkukaccal).

A kezemből eszi meg őket, sohasem engedem szabadon őket a terráriumba, nehogy bekoszolják vagy megrágják a kishölgy bőröcskéjét. Már kicsi korától injekciós fecskendőből itatom, mert úgy tapasztaltam, az itatósból nem nagyon iszik, azt csak a párologtatás végett teszem be neki. Kizárólag bébivízzel itatom és abban is fürdőzik hetente 1-2 alkalommal. A vitaminozásához Korvimint használok, ezt a babavízzel adom be neki, mert a tücsik „lerázzák” magukról a port és nem is mindig eszi meg őket és így elég nehézkes a megfelelő vitamin mennyiség adása és a rendszeresség betartása. Ludmika 3-4 hetente lecseréli a régi „ruhácskáját”, a folyamatba időnként én is besegítek, és utána alaposan átnézem, nem maradt-e valahol a régi bőröcskéből.

A vedléssel még sohasem volt problémánk és tulajdonképp semmi mással sem, egészen mostanáig. Ugyanis már lassan 6 hete egy falatot sem hajlandó enni, bármit is kínálok neki. Semmilyen más tünete nincs: a bőre, a szeme egészséges, sehonnan sem váladékozik, ugyanolyan aktív, mint eddig volt, a vedlések is rendszeresen történnek, ránézésre makk egészségesnek tűnik. Már hetek óta járok vele orvoshoz. Egy nagyon kiváló szakemberhez járunk, a szegedi Vadaspark orvosához, de úgy néz ki, kifog rajtunk a probléma. Röviden a következő történt eddig: székletlabor, röntgen, UH 2-szer, szájüregvizsgálat, amik negatívak lettek és vérvétel, melynek eredménye magas fehérvérsejt és kreatin-kináz számot mutatott ( fvs.: 73 G/L, CK: 1331 U/L). Ezért antibiotikumos kúrát kapott, de a negyedik szuri után ezt abbahagytuk, mert a leghígabb oldatot sem bírta, nagyon legyengült, éjjel-nappal csak aludt, a vizet visszahányta, már aludni sem mertem éjszaka, annyira féltem, hogy reggelre meghal.

De szerencsére jobban lett, viszont ezután jött a következő „meglepetés” : elkövetkezett a vedlés ideje és a régi bőr alatt a nyakán borzasztó ronda, nedvedző sebek tűntek elő ott, ahová a szurikat kapta a bőre alá. Persze azonnal orvoshoz vittem és Betadine-t és Kék lukács krémet kapott rá. Most már lassacskán, de gyógyulgat a sebe, kenegetem neki a Kék lukáccsal és A-vitamin olajjal, de az alap probléma sajnos még mindig fenn áll: semmit sem hajlandó enni és már nagyon kétségbe vagyok esve, mert hiába teszünk meg mindent azért, hogy meggyógyuljon, mégsem eszik és sajnos az is nehezíti a dolgunkat, hogy nem egy átlagos állatka és picike is, így nincs túl sok vizsgálati módszer és kezelés a számára. Nagyon el vagyok keseredve, mert orvostanhallgatóként már hozzá szoktam, hogy segítenem kell mindenkin, mégis pont azon a pici lényecskén nem tudok, aki ennyire a szívemhez nőtt és akiről gondoskodnom kell ! Kérem Önöket, ha bármilyen ötletük vagy tanácsuk lenne a számomra, segítsenek, mert nem akarom elveszíteni az én kicsikémet!!! Válaszukért előre is nagyon hálás vagyok! Üdvözlettel: Tímea


Válasz

Én nem vagyok orvos csak huszonöt éve hüllőzöm, tehát ha megvizsgálta egy profi akkor sok okosat nem tudok hozzáfűzni. Az viszont biztos hogy az ennyire óvott kedvencek immunrendszere biztosan gyengébb mint egy ,,ridegen,, tartott állaté. A hüllők is bírják a józan ész keretein belül a kissebb nagyobb hőmérsékletváltozásokat hiszen ilyenek a természetben is vannak és ezek az ingadozások edzésben tartják az állatokat. Lehet hogy pont az eltúlzott féltés eredményezi azt hogy egy apró huzat vagy baci is megtámadja. Ha ehez hozzávesszük hogy elég nagy a beltenyésztettség is akkor elképzelhető hogy ezek együtt eredményezték hogy gond van. Keressen meg e-mail-ben (info@beloterrarium.hu) és megadom egy hüllőspecialista orvos barátom számát talán neki volt ilyen esete.

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »