Terrárium

Miért jött vissza a leopárdgekkóból a tücsök?

kategória Terrárium
Kérdező Peti

Kérdés

Üdvözlöm! Két héttel ezelőtt kaptam egy kis leopárdgekkót. A korát nem tudom, kb. 10 cm-es most az állat. Ez idő alatt megevett kb.3 tücsköt összesen. A problémám az lenne, hogy mind a három tücsök 3-4 óra múlva szinte emésztetlenül kint volt az állatból. Azt nem tudom, melyik végén jött ki belőle. Méretre nem voltak nagyok. Ürülék akkor volt amikor ide került, de azóta csak egészben jön ki belőle tücsök. Ön szerint ez mennyire normális jelenség egy gekkónál? Illetve mit javasolna,hogy orvosolni tudjuk ezt a problémát? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: Peti.

Válasz

Kedves Péter! Mivel nem ismerem pontosan a kis gekkó korát, ill. nem vagyok tisztában a tartási feltételekkel, ezért nehéz pontos információval ellátni. Több variáció is lehetséges:

- Fontos dolog a vásárlásnál, hogy ne legyenek fiatalok az állatok! Igaz így kevesebbe kerülnek, de az életben maradási esélyük jelentősen csökken!

- Ha hozzá volt szokva a tenyésztőnél egy bizonyos táplálékhoz, nehezen szokik át a szervezete egyik napról a másikra. Meg kéne tudni pontosan, mivel is táplálták. Fokozatosan vegyesen kellene az új élelemhez szoktatni.

- Lehet, hogy túl nagy a vásárolt tücsök és mivel egészben nyeli le, ezért nem bírja megemészteni.... - A lehető legkisebb mozgó élő eleséggel kellene megpróbálni a táplálást pl. kis léggyel stb. A gekkók többségének egyik kedvenc tápláléka a viaszmoly!

- Vékonyra szeletelt édes gyümölcsöt is kaphat kiegészítésként pl. banán. Nem biztos, hogy megeszi, de szívesen nyalogatják.

- Lehetséges, hogy túl alacsony a környezeti hőmérséklet, így szervezete nem működik megfelelően! - Az etetés gyakorisága sem biztos, hogy normális. A kisebb gekkók, hüllők gyakoribb táplálkozáshoz vannak szokva fejlődésük alatt. Hetente 3-szor, ill. két naponta lehet táplálni, a méretének és korának megfelelő nagyságú és mennyiségű élelemmel.

- Az is előfordulhat, hogy a társaitól elszakítva nagyon egyedül érzi magát! Ezért sokat kell vele foglakozni, persze nem szabad fogdosni, kivenni a helyéről.... el kell érni, hogy magától közeledjen. A megszelidült leopárd gekkó később nappal is táplálkozhat. A pontos tartási körülményeket sem ismerem: Írok néhány fontos dolgot! Melyek közül már az egyik hiánya is következményekkel jár!

- A leopárdgekkó éjjel és szürkületkor aktív állat. Ezért soha nem napfűrdőzik! Terráriumának hőmérsékletét nappal volframszálas izzóval és/vagy spotlámpával, ill. talajfűtéssel tartjük 25-32 C között! Ha ez nem megoldható, akkor a terráriumban legalább legyen olyan rész, ahol ez a hőmérséklet minden nap eléri a kívánt hőfokot! Éjjel a 20 C körül elegendő! Télen a pihenőidőszak alatt elegendő a 16-20 C-is, de a fiatal, adott esetben legyengült gekkót jobb télen is meleg körülmények között tartani. - Mivel talajlakó gekkó faj, ezért felesleges a mászóág, inkább alacsony nagy felületű terráriumban neveljük, ahol mozgásigényét ki tudja elégíteni! Minimum 60 x 30 x 30 (hossz x szélesség x magasság) cm-es terrárium az ideális 1állatnak, ill. 1 párnak!

- Fontos a kis vizes edény, de ne legyen mély, így elkerülhető, hogy a kis gekkó belefulladjon. Pl. nagyobb kagylóhéj tökéletesen megteszi! - Legyen a földben elhelyezett búvóhely számára, állatonként minimum 1 db. - A legjobb a sztyeppi terrárium a számára. - A talaj ne legyen nedves, de egy minimális nedvesség megtartására képes legyen, alkalmas lehet pl. kéregmúlcs, vagy 1:1 (fele-fele) arányban tőzeg és homok keveréke. Tetejére szórhatunk homokot, ill. apró köveket, de ne legyen éles. További dekorációnak alkalmas pár nagyobb kő, esetleg kövekből épített búvóhely! Változatosabbá tehetjük néhány ebbe a környezetbe illő (cserepestől elültetve, elrejtve a talajba) növénnyel!

- A terrárium egyik része lehet akár csak homokkal is beborítva, de a többi részen kis nedvesség megtartására alkalmas talajt használjunk. - Az ideális légnedvesség, páratartalom: 60-70 % Időnként maximum 80 %. Ezért is fontos a jó - kis nedvesség megkötésére alkalmas talaj, hogy ne legyen túl száraz a levegő! A forgácsot, a kókusz rostot, az agyaggranulátumot, a sima homokot, ill. követ (homokot tőzeggel keverve fele-fele arányban alkalmazhatunk), vagy a kerti- és hagyományos virágföldeket NE használjuk! - További eleségek: Rengeteg rovar, édes gyümölcsök, tücsök, sáska, csótány, egér ivadék. Természetesen a fiatal állat még nem elég nagy mindehhez. - A rendszeres kalcium utánpótlásról (por formájában) se feledkezzünk meg! Ha a fenti kritériumoknak megfelel a kis gekkó környezete, ill. megfelelő méretű táplálékkal etetjük és van vizestálja, akkor biztosan jól érzi magát, szervezete megfelelően fog működni és képes lesz megemészteni a táplálékot. Sok sikert és örömöt a leopárd gekkó neveléséhez. Üdvözlettel Vasvári János Zsolt

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »