Terrárium

Nemrég kérdeztem Öntől, hogy vajon miért nem hajlandó enni a sárgafülű ékszerteknősöm.

kategória Terrárium
Kérdező berren

Kérdés

Tisztelt Dr. Háziállat!

Nemrég kérdeztem Öntől, hogy vajon miért nem hajlandó enni a sárgafülű ékszerteknősöm. A válaszában azt írta, hogy valamilyen hiánybetegsége lehet. Mi hiányozhat, mit adjak nekik, hogy a másiknál elkerüljem? Amúgy a gyászbogárlárvákon kívül nem nagyon hajlandóak mást enni. Próbáltam fagyasztott halat, szárított eleséget, de nem kérik.

Látszólag minden rendben van vele, csak egy kicsit le van lassulva. A kisállat kereskedésben azt mondták, hogy attól függetlenül, hogy meleg van, a biológiai órájuk valamennyire működik, és telelni akar. Alább leírom az előző kérdésemet és az Ön válaszát. Előre is köszönöm, Berzsenyi Renáta (Kérdés: Jó napot! Az egyik teknősöm miatt fordulok Önhöz. Kb. 8 hónapja vettem két sárgafülű ékszerteknőst. Nem egyidősek, ha jól tudták a vásárláskor az életkorukat, akkor a kisebb 10-12 hónapos, a nagy 16-18 hónapos lehet. Amikor megvettük őket, akkor a kicsi nagyon félénk volt, 3 hétig nem is evett. Azóta feloldódott, evett rendesen. De kb. 3 napja nem hajlandó enni. (Mindig gyászbogárlárvát kapnak. A kicsinek darabokra vágom, mert lusta széttépni magának és mindig az orra alá dugom, csak így evett. Minden nap esznek, a kicsi 3 db-ot, a nyagy 5 db-ot). Néztem a szemét, semmi elváltozást nem látok, a páncélja sem puha. Nem tudom mi lehet a gond. Nem tudom fontos-e, de leírom, hogy fűtött akváriumban vannak (alul kavicsságy), ami kb. 25 fokos lehet (kéznek langyos). Külön etetem őket egy lavorba, utána hagyom őket kakálni. Mostanában észrevettem, hogy sok kavicsot kikakálnak. Olvastam, hogy heti 1-2 db-ot megesznek, hogy javuljon az emésztésük, de volt, hogy kb. 10-12 kis kavics is kijött belőlük.

Válasz

Kedves Reanáta!

Ezeket a teknősöket amint kikelnek, még azelőtt, hogy bármit ettek volna becsomagolják őket egy hungarocell dobozba százasával élére állítva és postázzák európába. Innen megveszik a nagykerek, majd a kiskerek. A Kis állatkerskedésekben aztán olyan tápokat szórnak be nekik ami nyílván praktikus és a poncukon van. Ilyen az összes szárított táp ( ami egyébként nem alkalmas teknősök takarmányozására).

A teknősökben van egy olyan praktikus ösztönös dolog, hogy amit kiskorukban a legtöbbet esznek azt fogják a legjobban szeretni. Nem tudni ez miért van, valószínűleg abban van szerepe, hogy eztán az adott élőhelyen leggyakrabban előforduló zsákmányt kedveljék. Ez végeredményben nem is fontos. Lényeg az, hogy ezért nehezen átszoktathatók a számukra jó tápokra. A teknősök a szabadban sokmindent megesznek (csigák-lárvák, rákok, halak, stb stb) ha ezt ledarálnánk és összehasonlítanának összetételét egy egyben lefagyasztott kicsiny halacskáéval azt kapnánk, hogy nagyjából a kettő megegyezik. Ezért van az (és a gyakorlat is ezt mutatja) hogy a teknősök az egyben lefagyasztott (majd felolvasztott kishalból) álló monodiétával teljesen jól elvannak. Nincsen szükségük egyébre. A kishal agya-belei-mája mind tartalmazza a szükséges anyagokat.

A gyászbogár lárva sajnos nem jó takarmány egy növekedésben lévő teknősnek mert se kalcium se A-D-E vitaminok nincsenek benne elegendő mennyiségben. Így leggyakrabban ezen vitaminok hiánya alakul ki, majd következményesen angolkór azaz kalcium hiány. Ha megfelelő a hőmérséklet azaz egy letakart akváriumban ( a vizoszlop feletti levegő is) kb 28 fokos és a melegítő lámpa alatti napozó kb 35 fokos akkor a teknős biztosan nem akar telelni.

Én azt csinálnám, hogy megpróbálnám úgy etetni a teknőst, hogy a nem evőset benthagyni a másikat kivenni (hogy az ne zavarja) és megkínálnám fagyasztott vagy élő vörös szúnyoglárvával vagy élő tubifexel. Ha erre rákap az jó, és akkor fokozatosan lehet neki adni mást is.

A fagyasztott takarmányok mint pl a szúnyoglárva, megfelelő lehet egy ideig a teknős takarmányozására... szerintem a gyászbogárlárva nem az. Persze bármit írok azt látatlanba teszem, így aztán közel sem biztos, hogy a teknősnek nincsen e a háttérben más baja. Mindenesetre a takarmányozás nem jó! Ebből kiindulva TALÁN hiánybetegsége van.

Üdvözlettel Éva

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »