Terrárium

Sárgafülű ékszerteknősnek csúnya a haspáncélja

kategória Terrárium
Jelleg Egyéb
Kérdező Varga Zsófia

Kérdés

Tisztelt Dr.Háziállat !

A sárgafülű ékszerteknősömnek a has páncélja elég csúnya..vörös és foltok vannak rajta, ha megnyomom egy kicsit neki akkor fáj neki. kb 1 hónapja nem képes megtojni, folyamatosan ás de semmi mást nem csinál, tavaly már tojt és az egész hamar sikerült neki, most meg semmi nem történik. Kint vannak a kerti tóba, hiányt nem szenved semmiben.

Válaszát köszönöm.

Válasz


Ha a nőstény teknős nem talál megfelelő helyet tojásainak lerakására, vagy a tojásrakás közben megzavarják, akkor magában tarhatja a tojásait. Ha ez a visszatartás sokáig tart, akkor a teknős megbetegedéséhez, vagy akár elpusztulásához is vezethet. Anőstény évekig apetevezetékében tarthatja a spermiumot, és maga dönti el, hogymikor tekmékenyíti meg vele a tojásait. Egy nőstény már az előző párjától is megtermékenyülhetett, és anélkül is lerakhatja tojásait, hogy egy hímmel kapcsolatba került volna. Ez azt jelenti, hogy a tojásvisszatartás akkor is előfordulhat, ha a nőstényt egyedül, vagy más nőstényekkel tartjuk együtt. Tojásrakás előtt a nőstény már nyugtalanná válik, ami nem tart egész napon keresztül, de mégis észrevehető.

Ha a tojásvisszatartás sokáig elhúzódik, vagy a teknős nagyon közömbössé válik a külvilág ingereire, akkor vigyük el állatorvoshoz.

Fontos megjegyezni azonban, hogy nem csak a tojásvisszatartás okozhat ilyen tüneteket. Néha egyéb betegségek, például szorulás/ bélsárpangás is, hasonló módon jelentkezhetnek. Mindenképpen ajánlott az állatorvos felkeresése!!

Őket ajánljuk, amelyik közelebb van Önhöz:

http://11.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/szolgaltatas/graf-doktor-allatorvosi-rendeloje

http://www.haziallat.hu/szaknevsor/allatorvosok/exo-pet-allatgyogyaszati-centrum/323/

http://www.univet.hu/hu/betegellatas/klinikak/egzotikus-allat-es-vadegeszsegugyi-tanszek-klinikaja/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »