Terrárium

Ékszerteknős nem nyitja ki a szemét

kategória Terrárium
Jelleg Viselkedés
Kérdező Encykeh

Kérdés

Mi lehet a baja a sárga fülű ékszer tekimnek ? A fejét előre hajtva , száját nyitva , "sípolva" veszi a levegőt és még a szemét is csukva tartja , van neki vízmelegítője is .

Válasz

A teknőst sürgősen állatorvoshoz kell vinni! A szemduzzanat ékszerteknősöknél nem gyulladás, hanem A-vitamin hiány miatt szokott lenni leggyakrabban. Nem írta, hogy mennyi idős a teknős, és nem puhult-e meg a páncélja. Az ékszerteknősöknél nagyon fontos a megfelelő táplálás és kalcium ellátás, táplálékának 90-95%-át egész (csontos) kishalak alkossák! Ezen kívül kaphatnak vízicsigát, vízinövényeket. A fiatal és lábadozó teknősök vize kb. 28 C fokos legyen. Vízkő ellen legközelebb legegyszerűbb ecetet használni.


Etetés:
A teknősök a szabadban sokmindent megesznek (csigák-lárvák, rákok, halak, stb stb) ha ezt ledarálnánk és összehasonlítanának összetételét egy egyben lefagyasztott kicsiny halacskáéval azt kapnánk, hogy nagyjából a kettő megegyezik. Ezért van az (és a gyakorlat is ezt mutatja) hogy a teknősök az egyben lefagyasztott (majd felolvasztott kishalból) álló monodiétával teljesen jól elvannak. Nincsen szükségük egyébre. A kishal agya-belei-mája mind tartalmazza a szükséges anyagokat.

Hüllőszakértő állatorvos:
http://www.exopet.hu

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »