Terrárium

Hogyan kell tartani a szakállas agámát?

kategória Terrárium
Jelleg Egyéb
Kérdező Bbridget

Kérdés

Kedves Doktor Úr/Nő!

Segítséget szeretnék kérni Öntől, mert szeretnék otthonomban szakállas agámát tartani, szeretném megkérdezni, hogy pontosan mire van szüksége, mire kell figyelnem amikor táplálom, tisztítom, mennyire van szaga egy ilyen állatkának, mik a szokásai, mert az internet annyira nem írja nehéznek, mégis akik tartottak már, sokaknak elpusztult az állatka ilyen-olyan okokból és én ezt szeretném elkerülni.

De a lakásom is kis méretű, így tényleg szeretném megkérdezni, hogy van e komolyabb szaga ennek az állatkának, mondjuk hörcsögökhöz viszonyítva, mert hörcsögeim folyamatosan vannak. Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm, Brigitta

Válasz

Kedves Brigitta,

Az állatot csak akkor vegyük meg, amikor már beszereztük és berendeztük a terráriumot. 1-2 felnőtt állatnak (mivel egy kifejlett állat hossza átlagosan 45-50 cm) a minimális méret 120x60x60 cm, több állatnak minimum 150 cm-es hosszúság kell. A fűtést az állat behelyezése előtt tanácsos néhány napig üzemeltetni és a hőmérsékletet ellenőrizni.

Ne vásároljunk néhány napos állatot! A csupán 8-10 cm-es bébik árusítása üzleti fogás, mivel a bájos kis állatoknak kevesen tudnak ellenállni. Több embertől hallottam, hogy egyes üzletekben a tapasztalatlan vásárlóval elhitetik, hogy ezek az állatok 20 cm-nél nem nőnek nagyobbra, nem esznek sokat, nem kell nagy helyen tartani őket stb. Ne vegyünk állatot olyan helyen, ahol nem tudnak (vagy nem akarnak) minket megfelelően tájékoztatni. Az agámabébik igen kényesek a hőmérsékletre, táplálékra, szállításra, környezetváltozásra stb. Felnevelésük - különösen kezdők számára - nem egyszerű feladat. 6 hetesnél fiatalabb, illetve 15 cm-nél kisebb állatot sem eladni, sem megvenni nem volna szabad, de én kb. 3 hónapos kort tartok a legmegfelelőbbnek, különösen, ha kezdő vásárolja meg az állatot.

Ügyeljünk arra, hogy csak jól táplált, egészséges állatot vegyünk meg. A szakállas agámák között - a beltenyésztés eredményeképpen - igen sok a gyengén fejlett, korához képest kis méretű, valamint a születési rendellenességgel, torzulással világra jött egyed, ezek nem biztos, hogy megérik a felnőttkort, továbbtenyésztésük pedig semmiképpen sem ajánlott. Ha szánalomból mégis megvesszük őket, legalább kérjünk árengedményt, de jobb, ha nem teremtünk keresletet az ilyen állatokra. Ügyeljünk továbbá a leharapott farkú/lábujjú állatokra. Bár baleset előfordulhat a leggondosabb tartás mellett is, mégis, ha valahol azt látjuk, hogy több állatnak is hiányoznak lábbujjai vagy a farok egy része, akkor nyugodtan gyanakodhatunk arra, hogy a tenyésztő vagy a kereskedő nem táplálta őket megfelelően. Ilyenkor esetleg más, külsőre - egyelőre - nem látható problémájuk (pl. hiánybetegség) is lehet. Az óvatosság azért is indokolt, mert veleszületett idegrendszeri rendellenesség következménye lehet az, amikor egy állat a saját (!!!) lábujjait harapdálja le. Ilyen állatot továbbtenyésztésre semmiképpen ne használjunk.

Legyünk tisztában azzal, hogy a szakállas agámák - különösen fiatal korban - rengeteget esznek, szinte lehetetlen jóllakatni őket. Ha az etetésükkel járó tetemes kiadásokat nem tudjuk, vagy nem akarjuk vállalni, és nem tudjuk magunk tenyészteni a táplálékállatokat, akkor inkább mondjunk le a tartásukról és keressünk valamilyen más, kevésbé igényes kedvencet.

Ne tartsunk együtt két agámát, ha jelentős méretbeli különbség van köztük! A szakállas agámák a természetben kisebb gyíkokkal is táplálkoznak, saját fajtársaikat is beleértve. Ha "szakértőktől" azt halljuk, hogy a kicsiket együtt tarthatjuk a szülőkkel, ne higgyük el, mert ezzel a kicsiket halálra ítéljük. A fejlődésben visszamaradt, gyengébb fiatalokat testvéreiktől is tanácsos elkülöníteni, mert a nagyobbak - különösen ha éhesek - megtámadhatják őket.

Végezetül, mielőtt bárki úgy döntene, hogy tenyészteni szeretné ezeket az állatokat, előbb alaposan gondolja végig, hogy rendelkezik-e elegendő hellyel, képes lesz-e több tucat kicsit ellátni megfelelő mennyiségű és méretű eleséggel, és legyen tisztában azzal, hogy amennyiben lelkiismeretesen gondoskodik róluk és nem ad túl rajtuk, amíg a megfelelő kort/méretet el nem érik, úgy számottevő összeget nem lehet keresni rajtuk. Néhány napos vagy 1-2 hetes bébiket eladni viszont szerintem (és ismert külföldi tenyésztők szerint is) tisztességtelen dolog, és csak azt mutatja, hogy az illető jobban szereti a pénzt, mint az állatokat.

több cikkünk is van azagáma tartásáról, kérem olvassa el, benne van minden:

http://www.haziallat.hu/terrarium/hullo-fajok/szakallas-agama/231/

http://www.haziallat.hu/terrarium/gondozas/hullo-agama-terrarium-tartasa/2393/

Vissza a kategória többi kérdéséhez »
Vissza a többi kérdéshez »