Értékelve: 1x
(5.0 pont)

Ma már nagyon sokan törekednek valamiképp védeni a környezetet. Ez általában a hétköznapok szintjén valósul meg szelektív szemétgyűjtés, napelem alkalmazása és a műanyag termékek mellőzése által.
A tudatosság nem csupán a mindennapokban, hanem akár a különleges alkalmakon is megtörténhet.
Rengeteg módja van az ökológiai lábnyom csökkentésének, akár az olyan nem mindennapi eseményeken is, mint egy esküvő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre több pár törekszik arra, hogy a nagy napon is tudatos legyen és példát mutasson a násznépnek. Erre a dekoráció, az esküvői ültetőkártya, valamint az ételek és italok terén is sort keríthetünk.
Okosan megválasztott dekoráció
Manapság nagy népszerűségnek örvend az úgy nevezett DIY, vagyis csináld magad dekoráció. Sok pár elsősorban a spórolás miatt dönt emellett a módszer mellett, azonban ez a közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül számít környezetbarátnak.
A környezettudatos dekor lényege, hogy lebomló anyagokat használunk, és kerüljük a műanyagot. Mi magunk is megvalósíthatjuk a dekorációt, azonban ez esetben ügyeljünk rá, hogy elsősorban természetes anyagokat használjunk.
Műanyagok mellőzése
Legyen szó az esküvői ültetőkártyáról, a tortadíszről vagy a szívószálról, minden esetre van egyéb alternatíva. A műanyag köztudottan nem a környezettudatosság jelképe, főleg, ha csak egyszer tudjuk használni, aztán a kukába kerül.
A szívószál ugyan jól néz ki, de enélkül is el lehet fogyasztani az italt. A poharat akár gyümölcsszeletekkel is fel lehet díszíteni, az ültetőkártya készülhet papírból, a hagyományos tortadísz helyett pedig számos más dekorálási mód is szóba jöhet.
Minőség a mennyiség helyett az ételek és italok terén
Ahelyett, hogy egzotikus, messziről rendelt ételeket és italokat választanánk, érdemes a helyi termelők portékáit előnyben részesíteni. Amerikában a vegán lagzik egyre inkább elterjednek, azonban ez hazánkban eléggé nehezen megvalósíthatónak tűnik, hiszen a magyaros lagzi fontos részét képezi a rántott hús, göngyölt hús, újházi tyúkhúsleves, hortobágyi palacsinta vagy az éjféli vörösboros pörkölt.
A tudatosság a menü kapcsán inkább a mennyiségben valósulhat meg. A túl sok étel éppúgy nem előnyös, mint a túl kevés. Nemcsak feleslegesen fizetünk, de egyben azt is kockáztatjuk, hogy a pocsékba megy a rengeteg finom falat, hacsak nem tudjuk odaadni a násznépnek.
Köszönetajándék
Ahelyett, hogy műanyagból készült apróságokat adnánk a násznépnek, inkább gondolkodjunk valami hasznos, picike dologban. Ilyen például a kis üveges pálinka, lekvár, méz vagy mézeskalács.
De akár a dekoros is adhat hasznos tippeket, így vele is érdemes konzultálni. Akár egy pici cserepes virág is nagyon jó alternatíva lehet. Az interneten nagyon sok hasznos ötletet találhatunk, így online is érdemes körülnézni.