Guiness-rekord: Herman, az óriás nyúl
Ilyet még nem láttál, ekkora nyúl nincs! - érkezett a levél, és persze a fotó. Utánajártunk Herman, az óriásnyúl igaz történetének. 

"Herman a maga 7,7 kilójával, 21 centiméter hosszú füleivel és méteres magasságával méltán nyerte el a legnagyobb nyuszi címet. A legtöbb nyuszi akkora, mint Herman füle. A nyúl német óriás fajtájú, fajtársai közül a legnagyobb." - szólt az e-mail. És íme a fotó:

hatalmas-nyul

Herman már nem fér be a nyúlólba, gazdája tömör tölgyből épített neki lakást. Termetes teste naponta legalább 2 kilónyi élelmet kíván és ha már jóllakott, akkor még szívesen elropogtat egy-két fej friss salátát.

Herman Berlinben éldegél gazdájával Hans Wagnerrel, aki féltve óvja nagyra nőtt nyuszija egészségét: vitaminkiegészítőket és hetente egy bála szénát rendel husi nyuszijának.

 

Az igazság

nagy-nyuszi
Az ilyen e-mailek valóságtartalma általában csekély. Ahogy egy olvasónk fogalmazott: "Minél nagyobb egy állat, annál hatalmasabbra kell felfújni a róla szóló sztorit". Herman azonban tényleg létezik, számos észak-amerikai médium és a BBC is beszámolt már róla.

Több mint valószínű, hogy Herman a világ legnagyobb nyuszija, a Guinness World Records mégsem ismeri el méreteit, az utóbbi időben az ilyen jellegű rekordokat ugyanis már nem tartják számon. A hozzáértők pedig attól tartanak, hogy a lelkes nyuszitartók túletetnék állataikat, hogy ők vihessék haza a következő évben a trófeát.

A sztori apró szépséghibája, hogy Herman valószínűleg nem a legnagyobb nyúl a világon. 2004-ben a BBC beszámolt Robertóról, a brit óriásnyúlról, aki még Hermannál is nagyobb néhány centiméterrel, ráadásul közel kétszer annyit nyom. Ő a világrekorder.

Természetesen Herman sem létezhetne a tenyésztők nélkül, így ne is próbáljunk meg a természetben ilyen példányt keresni. Hatalmas méreteinek ellenére Herman és a hozzá hasonló adottságokkal rendelkező német óriás fajtájú nyulak jó adottságokkal rendelkeznek, így nem viseli meg szervezetüket a hatalmas test fenntartása. Ezért, ha Hans Wagner továbbra is egészségesen táplálja Hermant, akkor akár 12 évig is a társa lehet.

értékelés