Állati festőművész
Gerendély Ágnes festőművész szereti a természetet, így szívesen választja képei témájául mind a fákat, bokrokat, mind az állatokat, de talán az állatábrázolás áll hozzá a legközelebb. Hobbijáról és munkájáról kérdeztük a művészt.

Gerendély Ágnes festőművész szereti a természetet, így szívesen választja képei témájául mind a fákat, bokrokat, mind az állatokat, de talán az állatábrázolás áll hozzá a legközelebb. Hobbijáról és munkájáról kérdeztük a művészt.

 

kutyas-festmeny


Háziállat Magazin: Hogyan lett Önből festőművész?

Gerendély Ágnes: Már kicsi gyerekként elbűvöltek a színek és a formák. Egy darab papír, néhány színes ceruza és megszűnt számomra a világ. Megörökítettem a körülöttem lévő világot, a mesék szereplőit, később nagy élvezettel alkottam a rajzórákon, az Óbudai Árpád Gimnáziumban, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán és később, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

HM: Miért pont állatokat fest szívesen?
GÁ: Igazi falusi mini gazdaságot tartottak nagyszüleim, voltak csirkék, nyulak, kacsák, libák, disznók, kecskék és persze kutya, cica. Ezek az élmények mély nyomot hagytak bennem. Emellett szívesen festek más témát is - a táj ábrázolása, enteriőrök, csendéletek, mind izgalmas feladatok -, de az állatok megörökítése, a lelkük, a romlatlanságuk valóban nagyon közel állnak hozzám. A kívülállók számára talán könnyűnek tűnik állatokat festeni, mert "olyan egyformák", de ez csak a látszat.

allati-festomuvesz


Bizony nagy kihívás megfesteni a bunda puhaságát, eltalálni a helyes arányokat, a szemükben csillogó őszinte szeretetet és nagyon át tudom érezni a kiszolgáltatottságukat. Csak úgy lehet jó képet festeni, ha a modellemet szeretem és kialakul közöttünk egy kapcsolat, még a már halott állatok esetében is. Nekem csak aranyos kutya, cica stb. létezik, ez a szeretet remélem, érződik a képeimen is.

HM: Milyen állatokat fest a leggyakrabban?
GÁ: Úgy alakult, hogy az utóbbi időben a legtöbb alkotásom modellje kutya, de festettem már tengerimalacot, papagájt, hörcsögöt, teknőst, nyuszit, lovakat, cicákat, szóval széles a repertoár és nyitott vagyok bármely állatfaj megörökítésére.

HM: Hogyan dolgozik? Fényképről vagy modellel?
GÁ: Fotó után dolgozom, de még jobb, ha van lehetőségem találkozni a modellemmel. A személyes találkozás nem mindig jöhet létre, vagy az állat halála, vagy a távolság miatt - készítettem és küldtem már festményt európai országokba, de a tengeren túlra is. Sőt olyan megbízásom is volt, hogy a megrendelő elbeszélése alapján festettem meg kedvenc gyermekkori lovát.
Minden megbízás más kihívás elé állít, tanulmányozom a megfestendő állat fajtáját, jellemző formáit, tulajdonságait, természetét, életkörülményeit, pontos színeit.

 

kutyas-festmeny


HM: Bármelyik állatból lehet "modell", vagy van, amelyik kevésbé tűri a pózolást?

GÁ: Az állatok habitusától függ, milyen modellek lesznek. Egy piton nyugodtan fekszik órákon át, de ugyanezt egy izgő-mozgó hörcsögtől nem várhatom el. Ilyenkor segít a technika, több jó fotó a jellemző pózokról, kedvenc fej- és mancstartásról, az állat kedvenc játékával.
Mindezt ötvözöm a bennem kialakult képpel és igyekszem úgy megfesteni, hogy ne "csak" egy kutya, cica stb., legyen, hanem a kedves megrendelő saját kedvence, akinek a szemében ott tükröződik minden, ami a gazdi számára oly kedvessé teszi.

HM: Mekkora az igény erre a szolgáltatásra Magyarországon?
GÁ: Nyugaton vagy Amerikában teljesen megszokott, hogy megfestetik a család kedvencét. Hála istennek, itthon is egyre többen állítanak emléket a szeretett állatnak egy szép festménnyel, grafikával.
Festettem már kedvencet születésnapra, esküvőre, neves évfordulóra vagy csak egyszerűen a gazdinak ajándékba saját magának. Másik kategória a díjnyertes állatok, ennek is nagy hagyománya van a festészetben, gondolok itt például a gyönyörű paripaábrázolásokra.

HM: Vannak kiállításai?
GÁ:
Igen, rendszeresen kapok felkéréseket. Számtalan egyéni és csoportos kiállításon vettem részt több európai országban - Svédország, Svájc és természetesen Magyarországon, de volt már kiállításom Floridában, Puerto Ricóban is. A legutolsó kiállításom ez év február hónapban volt a Pestimrei Szabó Ervin Könyvtárban, ahol szintén az állatfestményeket állítottam ki. A megnyitóját többek között megtisztelte az Ebugatta és a Kutya újság főszerkesztője, Harcsás Márta leányával Krisztinával, Sztakóné Edit, a Szentendrei Árvácska Állatmenhely vezetője, valamint Juhász Katalin és Kozma Károly, a Bassethoundklub elnökei.

HM: Mit tervez a jövőben?
GÁ: Folyamatosan fejlesztem a tudásomat és a technikámat, hogy még könnyedebb, élőbb képeket festhessek. Szeretnék több lovas képet festeni, még jobban elmélyülni a lovak anatómiájában, izgat a vizekről tükröződő fények játékának megörökítése, a levegő, a felhők ábrázolása.
Tervezem a következő kiállításom anyagát, igyekszem többet foglalkozni a számítógépes grafikai programokkal, mert ez a technika hatalmas lehetőségeket rejt magában és lenyűgöz. Közben azért jut időm a családomra és a két tündéri idős kutyusomra is.

További információ:
www.allatfestmenyek.hu

értékelés