1751. Készítsünk leguán fészket
A tojásrakáshoz készülődő nőstény leguán éjt-nappallá téve keresi a legalkalmasabb helyet utódjai számára. A vadonban vermeket ás, a terráriumban nekünk kell biztosítanunk az ideális feltételeket.
A tojásrakáshoz készülődő nőstény leguán éjt-nappallá téve keresi a legalkalmasabb helyet utódjai számára. A vadonban vermeket ás, a terráriumban nekünk kell biztosítanunk az ideális feltételeket.
A nem fertőző betegségek nem megfelelő környezeti tényezők hatására alakulnak ki. Az akváriumi halak számára ez tényező elsősorban maga a víz.
A legfontosabb és legnehezebb az akváriumi halak tenyésztésben az optimális életkörülmények megteremtése az akváriumban található összes vízi szervezet számára. Az optimális környezeti feltétel sok tényezőn alapul: a víz gáz-és só tartalma, hőmérséklete, a növények mennyisége és fajösszetétele, világítás, a tápanyag mennyisége, minősége és típusa, a halak száma, stb.
Az akváriumi halfajok többsége melegvízi. Tartásukhoz az optimális vízhőmérséklet 18-27°C között ingadozhat. Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a halak hidegvérű állatok, és a testhőmérsékletük megegyezik a külső környezet, vagyis a víz hőmérsékletével.
A legtöbb akváriumi hal nagy mennyiségű oldott oxigént igényel, melynek mennyisége a víz kémiai összetételének egyik legfontosabb mutatója. Az oldott oxigén tartalma a vízben elengedhetetlen úgy a halak, mint minden más élőlény, vízinövény számára.
Nagy valószínűséggel már betegen kapták meg az állatot. Minden betegségnek más és más a lappangási ideje. Egyes vírusos fertőzésnél ez 36 óra, bakteriálisnál 1 hét, vagy akár több hónap. Csak kórboncolással lehet megállapítani, mi váltotta ki a betegséget, és azt - feltehetőleg - hol kapta el.
Egyszerű eldönteni a kérdést. Vizeletet kell gyűjteni az állattól, és az állatorvosi rendelőben különböző vizsgálatokkal megállapítható, hogy vér vagy színezék anyag van a vizeletben. Ha vér van, akkor gyulladásról van szó, amit orvosolunk. Ha színezékanyagot találunk, akkor az csak a takarmány miatt lehetséges, amely nem igényel kezelést.
A testvérek közötti párosodás utáni alom egészségi állapotáról csak jóslatokat lehet mondani. Természetesen nagy esély van genetikai problémák kialakulására, súlyos fejlődési rendellenességekre, és életük végig tartó, elhúzódó betegségekre. Ebből az alomból származó kicsiket tovább pároztatni etikátlan, hiszen sokszor az öröklődő betegségek csak a harmadik vagy sokadik generációban jelentkeznek.
A felfúvódott nyuszi hasa megnagyobbodott, kemény és társulhat hozzá nehezített légzés. Ilyenkor a kisállat gubbaszt, szaporán veszi a levegőt, nem eszik, és elbújik. Minden esetben az adott eleség váltja ki ezt a betegséget, ezért figyelni kell, mit adunk neki. Leggyakrabban nagy mennyiségű friss zöldségek etetése után jelentkeznek a tünetek. A nehezített légzés utalhat még megfázásra, ezért ha a nyuszi elkezd tüsszögni vagy folyik az orra, és visszatérő, el kell vinni állatorvoshoz.
Pár faggyúmirigy működése okozhatja a zsíros tapintást. Egy bizonyos mértékig ez normális, de ha fokozódik a zsír mennyisége, akkor állatorvoshoz kell fordulni!