1791. Akváriumi díszhalak gerincferdülése
A gerincferdülés viszonylag gyakori betegség az akváriumi halak között. A díszhalaknál megjelenő scoliosis kérdésében a szakirodalomban megjelenő vélemények eltérőek.
A gerincferdülés viszonylag gyakori betegség az akváriumi halak között. A díszhalaknál megjelenő scoliosis kérdésében a szakirodalomban megjelenő vélemények eltérőek.
A halak az agresszív egyedekkel vívott harcok során, vagy párzási időszakban, valamint az invazív betegségek okozói, paraziták, élősködők által sérülhetnek.
Fertőző betegségeknek hívják azon betegségeket, amelyeket a beteg állatok továbbítanak az egészségeseknek. Ez a cikk az akváriumi halak leggyakoribb és már ismert fertőző és parazitás betegségeit mutatja be.
Mikrobakterioz (Tuberculosis); (Mikobakterioz (TB) - a halak fertőző betegsége. Először erről 1897-ben írt Bataillon, Dubard, Terr..). Macropodus mikrobakteriozisa (a beteg halaknál bőrelváltozások, lepidortoz és pikkelysömör figyelhető meg, megsérül a bőr felső rétege és a kötőszövet is. A bőr azon részei, ahol elváltozás figyelhető meg gyulladt, vöröses színű).
A kutatók megállapítása szerint a madarak képesek megoldani a problémákat éles elméjükkel, és tanulni a példákból, akárcsak a gyerekek.
Hullámos papagájok ritkán okoznak egymásnak komoly sérülést, ezért az összeengedést követően lesz elég ideje megfigyelni a madarak miként reagálnak egymás jelenlétére. A fiatal hím kalitjába kellene a tojót behelyezni, így kisebb torzsalkodás várható a revir védelme miatt. Amennyiben még mindig veszekednének a madarak, akkor tudomásul kell venni, hogy nem szimpatizálnak egymással, így nem tarthatók együtt.
Madárkertünkben egy északi és nyugati oldalról (uralkodó szélirány), valamint felülről fedett, kb. 3 m3-es kisvolierben tartunk kacagógerléket. Itt az elmúlt évek viszonylag enyhe teleit károsodás nélkül, jól viselték. Kis ketrecben, mozgáslehetőség, védőodú nélkül nem javasolt a szabadban való teleltetésük
Azt, hogy egy fajtatisztának mondott (eladott) kutya valóban annak a fajtának az egyede-e, amelynek mondják, csak nagyon nehezen dönthető el, és ehhez komoly fajtaismeret és szakértelem szükséges. Erre leginkább csak az adott fajta küllembírói képesek. Ha mindenképpen tudni akarja, hogy a kutyája tényleg bishon bolognese-e, nem tud más tenni, mint megkeres egy ilyen fajtákat bíráló szakembert (abban, hogy ilyet találjon, a MEOE-nál bizonyára segítenek majd önnek). A küldött képek alapján a személyes véleményem azonban az, hogy ez a kutya "simán" lehet bichon bolognese. Legfeljebb nem a fajtájának a legszebb, legsikerültebb példánya. Azt azonban nem árt tudni, hogy minden fajta esetében születnek olyan kölykök is, amelyek ún. mínusz variánsok, és nagyon messze vannak kinézetre az ideálisnak tartott díjnyertesektől. Ettől azonban még ugyanúgy lehet szeretni őket! Mert mit fog Ön tenni, ha kiderül, hogy a kutyája mégsem az, aminek mondták? Visszaadja? Kidobja? Ugye, ez meg sem fordult a fejében!
Ha szobamacska, tehát keveset mozog, vagy amúgyis lustább, akkor marad a táplálék mennyiségének és minőségének a megváltoztatása. Azaz csökkenteni a mennyiségét, kisebb energia és zsírtartalmú tápot kellene adni neki. Erre léteznek speciális diétás tápok is. Ivartalanított állatoknál ez egyébként gyakori probléma.
Valószínű telelés céljából választotta a gyík a pincét, ahol biztonságban és nyugalomban átvészelheti a telet. Feltehetőleg megfogni is azért sikerült, mert már le volt lassulva. Fontos tudni, hogy Magyarországon minden hazai kétéltű és hüllő védett. Fogságban tartani nem szabad. Nem tudom milyen a hőmérséklet a pincében, de a legjobb lenne visszatenni a gyíkot oda, ahol találta (valamint tavasszal figyelni, hogy ki tud-e jutni a szabadba). Tartásuk nem minden esetben egyszerű, főleg ha nincs tapasztalata hüllők tartásával kapcsolatban. Megfelelő terráriumban (24-26C, búvóhely, ivóvíz, UV fény, ágak ) különféle élő, apró ízeltlábuakat fogyasztanak (pl. szöcskék, tücskök, bogarak, legyek, lárvák, lisztkukac, stb.) Fontos odafigyelni, hogy megfelelő vitamin- és ásványianyagkiegészítést is kapjon az eleséggel.