A vadászgörény ideális étrendjét sokan megmosolyogják: sok fehérje és zsír, viszont SEMMI zöldség.

A vadászgörény nem vegetáriánus

 

A vadászgörény ideális étrendjét sokan megmosolyogják: sok fehérje és zsír, és SEMMI gusztustalan zöldség. (Zárójelben: azért találkoztunk már olyan kisgörénnyel, aki kedvenc eledelként az uborkavéget ropogtatta igen jóízűen. De inkább jobb, ha nem adunk neki nyers zöldséget!) No és gyümölcs? Csakis igen kis mennyiségben és az is apróra vágva, esetleg pépesítve.

 

 

vadászgörény, zsír, hús
A vadászgörény szervezetének naponta sok fehérjére és zsiradékra van szüksége

 

 

A háziasított vadászgörények étrendi igényei kissé ellentmondásosak, nem létezik ugyanis egyetlen elfogadott, valamennyi állatorvos által egyhangúlag javasolt "optimális" diéta. A vadászgörény szigorúan húsevő állat, ami azt jelenti, hogy szervezetének naponta sok fehérjére és zsiradékra van szüksége. Szénhidrátot és növényi rostot rendszerint nem igényel.

Az állatorvosok a vadászgörény fő ételéül száraz tápot ajánlanak (a csak száraztápból álló menü ugyanakkor vese-elégtelenséget okozhat), szemben a konzervtápokkal, tekintettel az állat gyors anyagcseréjére.  Amikor harapnivalót vásárolunk kedvencünknek, legyünk óvatosak és körültekintőek. Bár a felnőtt vagy kölyökmacskák számára gyártott termékek általában megfelelnek a vadászgörénynek is, minden esetben gondosan olvassuk el a dobozon vagy zacskón található leírást. Sok táp, különösen az olcsóbb termékek, nem tartalmaznak a görény számára létfontosságú tápanyagokat. Arra is figyeljünk, hogy sok, kifejezetten vadászgörényeknek forgalmazott táp a fehérjét és zsírt nem az ajánlott arányban tartalmazza. A legjobban tesszük tehát, ha kizárólag kiváló minőségű száraz kölyökmacska- vagy vadászgörénytápot vásárolunk.

 

vadászgörény, zöldség, hús
Csak semmi zöldség!


A vadászgörény húst kér

 

A vadászgörény ételének fehérjetartalma 32-38 százalék között, zsírtartalma pedig minimum 20 százalék legyen. A címkén az első helyen feltüntetett összetevő mindig a hús legyen (jöhetnek a szárnyasok minden mennyiségben, de a malachusit kerüljük. A görény a természetben sem vadászik ugyebár disznóra...). Kerüljük az olyan eleséget, amely ehelyett szóját, növényi fehérjét vagy halat tartalmaz. Halzsírral elérhetjük, hogy vadászgörényünk valóban büdös állat legyen.

Előfordulhat, hogy egyes termékek szárított gyümölcs- vagy zöldségdarabokat tartalmaznak; legjobb, ha ezekből sem vásárolunk. Ezek a darabok egyrészt megakadhatnak az állat torkán, másrészt húsevőként úgysem tudná rendesen megemészteni azokat.

Bár a kiváló minőségű eledel nem olcsó, hosszú távon mindenképpen megéri ilyennel etetni kedvencünket, hiszen például az egészséges állatot jóval kevesebb alkalommal kell majd állatorvoshoz vinnünk.

A vadászgörény etetése

 

A szervírozott étel mennyisége

Engedjük, hogy a vadászgörény kiszolgálja magát. Edényét töltsük fel és - hacsak nem kifejezetten túlsúlyos - hagyjuk, hogy annyit egyen, amennyi jólesik neki. A vadászgörények nem habzsolnak, és nem jellemző rájuk, hogy túlennék magukat.

Rágcsálnivalók

Kaphatók olyan falatkák, jutalomtabletták, amelyek nemcsak hogy ízleni fognak kedvencünknek, de a szőre is szép fényes lesz tőlük. Ezekből napi pár szem bőven elegendő. A túlzott kényeztetés A-vitamin többletet okoz. Ahogy már írtuk, gyümölcs apróra vágva, pép vagy kipréselt lé formájában adható, de kerüljük az olyan magas keményítőtartalmú ételeket, mint például a gabonapehely. A vadászgörények imádják az édességet, de ennek mennyiségét is célszerű korlátok között tartanunk. Jutalomfalatként adhatunk az állatnak főtt vagy párolt csirkét, viszont soha ne etessük nyers hússal, mert ez a baktériumos fertőzés veszélyét hordozza magában!

Kiegészítő eledelek

Tavasszal és ősszel, amikor a vadászgörény vedlik, adjunk neki szőroldó tápot. Bundája tisztítása, nyalogatása során sok szőrt nyel, ami az egészségét veszélyeztetheti. A szőroldó paszta segít, hogy a szőr az állat emésztőrendszerén gond nélkül áthaladhasson.

Folyadék

A vadászgörénynek mindig legyen friss vize. Egyes példányok szívesebben isznak tálból, míg mások az önitatót részesítik előnyben. Új állat esetén legjobb, ha mindkettőt biztosítjuk, így biztosan nem fog kiszáradni.

Idős vadászgörények etetése

Négy éves kor felett a vadászgörények lassúbbá válnak, kevesebb zsírt és fehérjét igényelnek. Csakúgy, mint az ember esetében, a túlsúlyos állatoknál is megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a veszélye. Az idősebb állatoknak vásároljunk olyan tápot, amely 50 százalékkal kevesebb zsírt és fehérjét tartalmaz.

értékelés