5
Tavasszal hirtelen támad a kullancs - megelőzés és kezelés
A hirtelen ébredező tavasz a kullancsok szaporodását is gyorsítja. Mielőtt erdőn-mezőn kirándulnánk, érdemes informálódni a kullancs által okozott betegségekről. Hogyan előzzük meg, és hogyan kezeljük a kutyák és macskák kullancscsípését? 


A hirtelen ébredező tavasz a kullancsok szaporodását is meggyorsítja. Mielőtt erdőbe - mezőbe kirándulásokat szervezünk, vagy sétákat teszünk a szabadban, érdemes informálódni a kullancs által elszenvedhető betegségekről.

A meleg és nedves közeg a kullancsok szaporodásának kedvez. Nem csak az erdőkben, ligetekben, de a települések belterületein, így például a belvárosi utcákon is szép számmal megtalálhatóak lehetnek a kullancsok.

 

10196669904_d902472ea7_z

Jéger József fotó - Flickr.com

Mi a teendő kullancscsípés esetén?

Fontos megjegyezni, hogy kb. csak minden ezredik kullancs fertőzött a Lyme-kór vagy az esetlegesen jelentkező babesia-fertőzés vírusával, tehát a kullancscsípés ténye nem egyenlő a megbetegedés lehetőségével!

A kullancsot mihamarabb el kell távolítani. A parazita eltávolítás módjára nincs egyértelműen jó módszer. A lényeg, hogy lehetőleg ne nyomjuk össze a rovar potrohát! Így nem "fecskendezzük" magunkba (vagy háziállatunkba) annak tartalmát. Érdemes szakemberre (orvosra) bízni az eltávolítást!

Csípést követő 48 órán belül védőoltást (passzív immunizálást) kérhetünk orvosunktól, de ez minden esetben egyéni mérlegelést kíván.

Bővebben: mit tehetünk kullancs csípés után? >>


A megelőzés

A betegség megelőzésének biztos (szinte 100%-os) módja a megelőző védőoltás sorozat. (Aktív immunizálás). Léteznek emellett riasztószerek is. Ezzel kapcsolatban is kérjük ki háziorvosunk, állatunkkal kapcsolatban, pedig az állatorvos ajánlását.

Melyik kullancs irtó nyakörvet válasszam?>>

értékelés