Gázos a kutyám!
A felfúvódás a belekben felhalmozódott gázok eredménye. A szellentéssel távozó gáz szaga és mennyisége az állattal etetett tápláléktól is függ. Lássuk, mit tehetünk, hogy ezt a problémát mihamarabb kiküszöböljük!

A gázok származhatnak:

  • A bélben zajló kémiai folyamatokból
  • A lenyelt levegőből (aerophagia): azok az állatok, amelyek szinte rágás nélkül nyelik le a táplálékot, mellé levegőt is nyelnek, amely gyorsan áthalad az emésztőrendszerükön ( az embereknél is), kb 15 perc alatt.
  • A bélbaktériumok által az emésztetlen tápól termelt bomlástermékekből
  • A vérből a bélcsatornába jutó gázokból

A bélben levő gázok lehetnek:

Szagtalan gázok: levegő, hidrogén, metán, szén-dioxid
Kellemetlen szagú gázok: ammónia, hidrogén-szulfid, fehérjékből származó gázok. Ezek a gázok az összes távozó gázok mennyiségének csupán 1%-át képviselik, de ez is bőven elég ahhoz, hogy annak rendkívül kellemetlen szagot kölcsönözzenek.

Milyen ételtől fúvódik fel a kedvencünk?

Minden olyan étel, amelyik jelentős mennyiségben tartalmaz állati vagy növényi eredetű emészthetetlen részeket, felelős a felfúvódás kialakulásáért.

 

szellentő kutya

 

Ilyenek:

  • A csontok és a silány minőségű húsok, amelyek nagy mennyiségű, erjedésre hajlamos emészthetetlen fehérjét tartalmaznak.
  • A tejfehérjére érzékeny állatoknál a tej is okozhatja a belek gázosodását.
  • Az összetett cukrokat tartalmazó növényeket a kutyák - és a macskák is! - képtelenek tökéletesen megemészteni: hagyma, káposzta, karfiol és még a burgonya is olyan zöldségek, amelyeket jobb, ha nem adunk kedvenceinknek, de ide sorolható még a teljes szójabab, a bab, a borsó és a lencse is.
  • Nagy mennyiségű emészthető rost etetése nem javasolt az érzékeny emésztőrendszerű állatoknak.
  • De ugyanígy a túl kevés rost megnöveli azt az időt, amit az emésztetlen táp a vastagbélben tölt, ami viszont kedvező a baktériumok által történő gázképződéshez. Ezért fontos a megfelelő egyensúly megtartása.

A kutya szervezetétől is függ a gázképződés

Az azonos módon kínált, azonos ételek akár teljesen eltérő hatást is kiválthatnak az állattól, illetve annak emésztési képességétől függően. Fiatal, emésztési vagy felszívódási zavarokkal (májbetegség, hasnyálmirigy elégtelenség) küszködő állatok esetében gyakrabban keletkezik gáz a belekben. Hasonló folyamat zajlik, ha a kutyánk parazitákkal fertőzött. (Giardia)

 

fekvő kutya


A felfúvódás gyakori az elhízott, túlsúlyos kutyáknál.

Mivel gyakran fizikai aktivitásuk is alacsony, egyben a bélbeli tranzit is lelassul, amely kedvező hatású a baktériumok gáztermelő tevékenységéhez és a felfúvódás kialakulásához.

Fontos! Az eledel emésztetlenül maradt részei csak az elfogyasztásuk után 20-48 órával kerülnek kiválasztásra.

Néhány dolog a felfúvódás megelőzésére:

  • A kutyát naponta többször, csendes, nyugodt helyen etessük. (Így lassabb lesz a táplálékfelvétel, és megelőzhető az aerophagia.)
  • Válasszunk jól emészthető, alacsony rosttartalmú ételeket. (Így csökken a baktériumok által felhasználható „ nyersanyag".)
  • Kerüljük a kutyaeledelek felesleges váltogatását. (A bélflóra egyensúlyának megőrzése érdekében.)
  • Kerüljük a kockázatos zöldségek etetését. (fentebb írtuk) Ha mindenképpen zöldséget szeretnénk adni a kedvencünknek, akkor válasszuk inkább a sárgarépát és a zöldbabot.
  • Futtassuk napi rendszerességgel a kutyánkat. (A béltranzit stimulálása érdekében.)
  • Kérjünk a kutyánk féregtelenítését rendszeres időközönként az állatorvosnál.


szégyenlős kutya

 

A mi számunkra már több olyan gyógyszer és gyógykészítmény van, amely megszünteti a felfúvódást. A kedvencünknél esetleg a megfelelő enzimek adása lehet hatással a gázképződésre. Ezért nincs speciális gyógykezelés a problémára, a megoldás csakis az ideális, kiegyensúlyozott tápanyag bevitel és a rendszeres mozgás.

értékelés