Appenzelli pásztorkutya, Appenzeller sennenhund
Az appenzelli pásztorkutyára jellemző, hogy míg "falkatagjaihoz" feltétlenül lojális, idegenekkel szemben kissé bizalmatlan. Nagyon tanulékony kutya.

Appenzelli pásztorkutya, Appenzeller sennenhund

FCI II. fajtacsoport (Schnauzerek, pinscherek, őrző-védő ebek, mastiffok)

Appenzeller sennenhund. A fajta a svájci Alpokban, főként Appenzell kantonban használt parasztkutyákra vezethető vissza, amelyeket terelő, nyájőrző és védőfunkciókra tenyésztettek ki. A XX. század elején aztán a fajta néhány kedvelője elhatározta, hogy célzott tenyésztéssel egyesíti az igen változatos képet mutató parasztkutyát. Dr. Albert Heim, a svájci kutyafajták tenyésztésének egyik meghatározó alakja, 1914-ben kialakította az appenzelli hegyipásztor első standardját.

 

 

Appenzeller sennenhund
Appenzeller sennenhund

 


Az appenzelli jelleme


Mivel a közelmúltig elsősorban munkakutyaként alkalmazták, a fajta tenyésztésében kezdetektől fogva a külalak mellett ugyanakkora hangsúlyt fektettek a kutyák jellemére is. Az appenzelli jelleme az alpesi legelőkön való évszázados felhasználásának eredménye. Igen temperamentumos, önálló, kitartó kutya. Jól alkalmazkodik, kiváló "mimikaolvasó". A hegyekben uralkodó kegyetlen időjárási viszonyok és a helyenként kíméletlen szelekció igen ellenállóvá tette.

A fajtára jellemző, hogy míg "falkatagjaihoz" feltétlenül lojális, idegenekkel szemben kissé bizalmatlan. Fontos, hogy a kölyköket hozzászoktassuk más emberek és állatok jelenlétéhez, ezért gyakran vigyük társaságba, így a későbbi viselkedési problémák elkerülhetőek. Szeret ugatni, ami elsőrangú házőrzővé teszi. Nagyon tanulékony, akkor érzi igazán jól magát, ha feladatot kap. Mozgás- és feladatigényét kiválóan kielégítik például a rendszeres agility-foglalkozások. Kitűnő terelőkutya (hazájában főként tehénpásztorként használják, és a terelésnél érzékszervei közül elsősorban szemeire hagyatkozik), kiképezhető vakvezetőnek vagy őrzőkutyának is.

 

 

Appenzeller sennenhund kutya tanítása

 


Az appenzeller sennenhud gyermekek mellé is ajánlható


Nyugodt, kiegyensúlyozott jelleme miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend családi kutyaként is. Gyermekek mellé is ajánlható, nemcsak viszonylag kellemes mérete miatt, hanem azért is, mert a kis embereket a "nyáj tagjainak" tekinti, és így védelmükre kel. Határozott nevelést és vezetést igényel, fontos, hogy a "falka" hierarchiájában egyértelműen ki legyen jelölve a helye. A játékos motivációra fogékony.

  • Angol elnevezés: Appenzell cattle dog
  • Német elnevezés: Appenzeller Sennenhund
  • Francia elnevezés: Bouvier de l"appenzell
  • Spanyol elnevezés: Perro boyero de appenzell

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/046a2001_en.doc

értékelés