5

A Cavalier King Charles spániel csendes, nyugodt kutya, kis lakásban is remek társ. Szőre ugyan hosszú, de elég heti egy fésülés, nyírni nem kell, sőt, ha kiállításra kerül, tilos.

Cavalier king charles spániel

FCI IX. fajtacsoport (Társasági kutyák)

Cavalier king charles spániel. A cavalier king charles spánielt egyszerűbben angol törpe spánielnek nevezik. Törpe, mert a 14 különböző spánielfajta közül ő a legkisebbek egyike. Előkelő származású. Nevét I. Károly (1600-1649) és II. Károly királyokról (1630-1685) kapta. Mindkét uralkodó annyira szerette, hogy a kutyák még a parlamentbe is beléphettek, sőt állami ünnepségeken díszvendégnek számítottak.

Cavalier king charles spániel: elegáns, dekoratív kutya

A fajta súlya 6-8 kg körül mozog. Elegáns, dekoratív kutya, rendkívül aktív ha mozgásról van szó. Remekül kiképezhető agility sportra. Ha már kiugrálta magát, nem is lehet elképzelni tőle ideálisabb szobakutyát. Csendes, nyugodt, kis lakásban is remek társ. Mindig jó kedvű, kis bohóc. Nagy szeretetet, gondoskodást igényel. Szőre ugyan hosszú, de elég heti 1 fésülés, nyírni nem kell, sőt, ha kiállításra kerül, tilos, ott eredeti formájában kell felvezetni. 4 színváltozatban tenyésztik:

  1. tricolor (fekete-fehér-cser),
  2. blenheim (fehér alapon gesztenye foltok),
  3. ruby (vörös),
  4. black and tan (fekete cser jegyekkel).

Magyarországon egyre nő a népszerűsége, számos jó tulajdonságának köszönhetően.

  • Angol elnevezés: Cavalier king charles spaniel
  • Német elnevezés: Cavalier King Charles Spaniel
  • Francia elnevezés: Cavalier king charles spaniel
  • Spanyol elnevezés: Cavalier king charles spaniel

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/136gb98_en.docértékelés