Collie, a családszerető kutya
A collie gyönyörű, elegáns, kedves természetéről jól ismert, jellegzetesen hosszú orral rendelkező középméretű, családszerető kutya.

Collie (Skót juhászeb)

FCI I. fajtacsoport (Pásztor és juhászkutyák)

Pásztorkutyák. A kutya egyik legfontosabb munkaterülete az állatok őrzése és terelése.

Collie (Skót juhászeb). A collie gyönyörű, elegáns, kedves természetéről jól ismert, jellegzetesen hosszú orral rendelkező középméretű, családszerető kutya. Lassie alakja tette méltán híressé a fajtát a mozivásznon és a televízióban is, melyek segítették megismertetni az emberekkel a skót juhászkutyát.

 

(A videó lejátszásához a telefonmodemnél gyorsabb internetkapcsolat és friss flash-lejátszó szükséges. Kapcsolja be a hangszórókat, vigye a kurzort a tv-képernyő fölé és kattintson a bal alsó sarokban megjelenő lejátszás-gombra!)


A collie két különböző variációban létezik:

  • hosszúszőrű collie, amely nagyobb népszerűségnek örvend,
  • rövidszőrű collie, melynek ugyan nincs akkora szőre, de hűsége, fegyelme, tanulékonysága miatt sokak által kedvelt változat.

A collie-k hűségesek, kedvesek, szeretetet igénylő, családszerető kutyák. Ugyanakkor kiváló jelzőkutyák, házőrzésre nagyon alkalmasak. Rendkívül intelligensek, könnyen taníthatók, ugyanakkor érzékeny, figyelmes társak.

collie


Minden hiedelemmel ellentétben a collie-t nem kell állandóan fésülgetni. Elég havonta alaposan átfésülni és akkor teljes díszében fog pompázni. A vedlés idején kell csak több időt fordítani a fésülésre, illetve kutyakiállítások előtt. A collie 3 színvariációja: sable (vörös), tricolor (fekete-fehér-cserbarna), blue-merle (ezüstös alapszín fekete és fehér jegyekkel).

A videót a Média Online készítette Luca kutya közreműködésével.

  • Angol elnevezés: Collie rough; Collie smooth
  • Német elnevezés: Langhaariger Schottischer Schäferhund; Kurzhaariger Schottischer Schäferhund
  • Francia elnevezés: Colley ŕ poil long; Colley ŕ poil court
  • Spanyol elnevezés: Collie de pelo largo; Collie de pelo corto

Collie kutyust szeretnél? Itt vannak a legfrissebb eladó collie kutya hirdetések!

értékelés