Brazil masztiff vagy fila brasileiro, a félelmetes tevejáró kutya

Brazil masztiff vagy fila brasileiro, a félelmetes tevejáró kutya
A brazil masztiff (fila brasileiro) kutyafajtát nagyvadak lefogó vadászatára és fazendák őrzésére használták. Kizárólag erős jellemű, felelősségteljes embereknek való kutya.

Brazil masztiff  (fila brasileiro)

FCI II. fajtacsoport (Schnauzerek, pinscherek, őrző-védő ebek, mastiffok)

A hűséges Fila Brasileiro. Brazil masztiffnak is hívják: a molosszerek csoportjába tartozó nagytestű kutya. Létrehozásának eredeti célja rabszolga- és indiánvadászat volt, később nagyvadak lefogó vadászatára és fazendák őrzésére használták. Az alano-n (ma is létező spanyol pásztorkutya), régi angol bulldogon, angol masztiffon, angol véreben kívül számos kutyafajta keverékéből alakult ki. Szőrzete rövid, színe csíkos, a vörös minden árnyalata vagy fekete, fehér jegyek, maszk megengedettek. Fajtajelleg (hiánya diszkvalifikációs hiba): egész testen laza bőr, a far magasabb, mint a mar, és az ún. tevejárás (poroszkálás, az azonos oldali lábait egyszerre mozdítja).

 

Brazil masztiff
Brazil masztiff


A brazil masztiff a gazdájába szinte szerelmes


Más molosszerekhez képest eltérés a fejen a stop hiánya, jellegzetessége a lapockái közti kb. 3 cm-es rés, és ennek következményeképp a nagymacskaszerű mozgás. Fogazata ollós, a tétre harapás megengedett. Természete abszolút dipólusú: gazdáját, annak családját, (és akit kb. egyéves koráig megszokott) nagyon szereti (a gazdájába szinte "szerelmes" ), mindenki mást, nemre, életkorra való tekintet nélkül gyűlöl, és ha teheti, megsemmisítésére törekszik. Kizárólag erős jellemű, felelősségteljes embereknek való kutya. Az odafigyelést meghálálja, gazdájához egy életen át hűséges marad. Egy brazil mondás is tanúsítja ezt: "Fiel como un Fila", azaz "Hű, mint egy Fila".

 

Brazil masztiff kutyakiállításon

 

  • Angol elnevezés: Fila Brasileiro
  • Német elnevezés: Fila Brasileiro
  • Francia elnevezés: Fila Brasileiro
  • Spanyol elnevezés: Fila Brasileiro

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/225A2004_en.doc

értékelés