Ismered a patkányfarkú ír vízispánielt?
Az ír vízispániel minden más spánielfajtánál magasabb, jellegzetes színű, göndör szőrrel és úgynevezett patkányfarokkal. Rendkívül kedves természetével a kutya sokakat megnyer.

FCI VIII. fajtacsoport (Vizi vadászok)

Spánielek. Mint nevük is mutatja, Spanyolországból eredő, kis testű, hosszú szőrű, hosszú fülű vadászebek. Régi fajták, már XIV. századi kéziratos források is emlegetik őket. Különösen a solymászok kedvelték, akik a spánielek által felhajtott szárnyas vadra eresztették madaraikat. A flamand festők képein, régi fametszeteken és rézkarcokon gyakran láthatunk különböző fajtájú spánieleket. A sörétes puska általános elterjedésétől kezdve egyre csökkent a vadászati jelentőségük ezeknek a kedves, megnyerő küllemű, de kissé önfejű és csak egysíkú munkát végző fajtáknak. Feladatkörüket ugyanis bármelyik jó képességű vizslafajta mellékesen is ellátja. Újabban kezdenek a vadászok újra érdeklődni irántuk. Kedvtelésből egyre többen tartják, mind több változatát alakítják ki. Hajlamosak fülgyulladásra, ezért fülüket időnként tisztítani kell.

Ír vizispániel. Minden más spanielfajtánál magasabb, jellegzetes színű, göndör szőrrel és úgynevezett patkányfarokkal. Rendkívül kedves természetével sokakat megnyer. A fajta eredete ismeretlen Justin McCarthy alakította ki, de titokban tartotta, hogy milyen fajtákat használt fel. Valószínűleg a portugál és a spanyol vízikutya, valamint az uszkár keresztezéséből alakulhatott ki. Amerikában, Angliában és Skandináviában ma is népszerű a fajta.

 

Ismered a patkányfarkú ír vízispánielt?

Nagyon értelmes kutya, könnyen tanul, szívesen apportíroz, szaglása kiváló, szeret úszni. Igazi vadász kutya, szívesen dolgozik. Jól kijön gyerekekkel és más állatokkal is. Nagyon érdeklődő, ha valami szokatlant érez ugatással jelez. Lakásban is tartható, békésen viselkedik, de kiadós sétákat igényel. Szőrzete sűrű, szorosan összetapadó csigákból áll, csak májbarna színben létezik. Szőre szinte nem is hullik, csak amikor kikeféljük akkor jönnek ki az elhalt szőrök. Marmagassága: 51-59 cm, súlya 20-30 kg Alkalmas agilityre is, de főként víziszárnyasok apportírozására. Értelmes, nagyon játékos kutya.

Angol elnevezés: Irish water spaniel
Német elnevezés: Irischer Wasserspaniel
Francia elnevezés: Chien d"eau irlandais
Spanyol elnevezés: Perro de agua irlandés

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/124gb2002_en.doc

Spániel kutyust szeretnél? Itt vannak a legfrissebb eladó spániel kutya hirdetések!

értékelés