Mopsz, a ráncos képű, dülledt szemű cukiság

5

Mopsz. A mopsz külseje megtévesztő a tudatlan szemlélő számára. Ez a ráncos képű, dülledt szemű, mindig zsémbes arckifejezést öltő kutya valójában vidám, érzékeny, hűséges, szeretetre méltó, gyengéd lelket takar.

Mopsz - FCI IX. fajtacsoport (Társasági kutyák)


A mopsz eredetét kutatva több verzió ismeretes, abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy Kínából származik, akárcsak a többi lapos orrú fajta.

Illik hozzám a mopsz? >>

 

A mopsz érzékeny, hűséges, szeretetre méltó kutya

 

A mopsz külseje megtévesztő a tudatlan szemlélő számára. Ez a ráncos képű, dülledt szemű, mindig zsémbes arckifejezést öltő kutya valójában vidám, érzékeny, hűséges, szeretetre méltó, gyengéd lelket takar. Élénk és játékos állat, mely mindig meghálálja a gazda szeretetét és törődését. Ideális családi kutya, jól megfér más kutyákkal, macskákkal, valamint gyerekekkel is. Intelligens, azonban csak türelemmel és játékos formában nevelhető. Aki nem ért a nyelvén, könnyen egy makacs mopsz tulajdonosává válik.

 

Külleme

 

A feje kerek, viszonylag nagy, homlokán jellegzetesen ráncos a bőr. Az orra rövid és széles, nyomott. Jellegzetes a fekete pofa. Szemei nagyok, kör alakúak és dülledtek, nagyon sötétek. Tekintete félénk, könyörgő, kissé szemrehányó. Farka a vége felé vékonyodó, erősen, általában kétszeresen kunkorodó, ún. malacfarok.

 

Kitől vásároljunk mopsz kutyát?

 

Fontos, hogy ne vegyünk olyan helyről kutyát, ahol nem a fajtának megfelelő tartási körülmények között élnek az állatok. Amennyiben sikerült kiválasztanunk a minden tekintetben megfelelő tenyésztőt, akkor érdemes várni a kölyökre.

Milyen a jó mopsz tenyésztő? >>

mops-2867946_640

 

A mopsz ápolása

 

Szőrzet:

Bár a mopsz rövidszőrű kutyafajta, a tévhittel ellentétben folyamatos ápolást igényel, mert rövid ugyan, de hullik és évszaknak megfelelően váltja a kutya. Tehát, ha nem szeretnénk, hogy a környezetünk szőrös legyen, akkor rendszeresen ápolnunk kell, amit megtehetünk egy erre a szőrtípusra kifejlesztett kézre húzható “gumikefével”, amely nagyon kellemes is lehet az ebnek, mert az egész testét végigsimogathatjuk vele és kellő kitartással rengeteg szőrtől szabadíthatjuk meg őt. Ez egy hosszabb folyamat, amit ha eszközünk v. türelmünk nincs, akkor bízhatjuk szakemberre.

Orr:

Előfordulhat a mopszoknál, hogy repedezett szaruréteg keletkezik az orrukon, ami táptalaja lehet különböző gombás fertőzéseknek. Megelőzhetjük ezt, ha kutyáknak kifejlesztett orr- és mancsápoló krémmel kezeljünk, különösen a téli, fagyos- és a nyári hőségnapokon.

Ránctisztítás:

A mopszok sármját adó ráncok közé ugyancsak beszorulhatnak oda nem kívánatos elemek, rendszeresen ellenőrizzük és nedves ronggyal óvatosan tisztítsuk, majd szárazzal törölgessük át az adott területe.


  • Angol elnevezés: Pug
  • Német elnevezés: Mops
  • Francia elnevezés: Carlin
  • Spanyol elnevezés: Doguillo

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/253gb98_en.doc

 

gerard_butler_mopsz

Még több híres mopszgazdi itt>>


 

mopszkolyok

Mopsz kutyafotók tőletek itt>>


pug-2505763_1280

Mopsz kutyám nem tud lábra állni...

Dr. Háziállat válaszol: Előfordulhat, hogy a csípőjével van a gond, ami gyakori probléma mopszoknál ...

Mopsz gazdik kérdéseire itt olvashatod Dr. Háziállat válaszait>>

értékelés