5

A pointer felépítése nemes, kecses, arányos, tükrözi a kitartást és a gyorsaságot. A kutya egyedi ismertetőjele a feje, amely jellegzetességét a felfelé irányuló arcorri rész adja.

Pointer

FCI VII. fajtacsoport (Vizslák, szetterek)Angol vizsla

Eredetileg kizárólag az apróvad felkutatására és jelzésére - megállására - használták őket. Nevük is erre utal: to point - mutatni, to seat - ülni. Ma már - legalábbis Közép-Európában - minden vadászmunkát el kell végezniük a lövés után is. Az egész világon elterjedt fajták, a hajdani angol gyarmatokon például mindenütt megtaláljuk őket. Sajnos a divat degenerálódó luxuskutyát faragott az angol vizslák zöméből.

 

Pointer

A vadászkutyák arisztokratája, egyike a legrégebbi sportkutyáknak. Úgy tudjuk, hogy a pointert a 17. sz. végén,  Spanyolországból vitték Angliába, ahol nemesítése történt, Angliában közel 200 éve tenyésztik tiszta vérben és kb. olyan formában, ahogy ma ismerjük. Felépítése nemes, kecses, arányos, tükrözi a kitartást és a gyorsaságot. Egyedi ismertetőjele a feje, amely jellegzetességét a felfelé irányuló arcorri rész adja.

 

Pointer, a vadászkutyák arisztokratája
pointer-vizsla-kutya

 

A pointer vizsla megjelenése

Szőre rövid, selymes. Leggyakrabban négy színváltozatban fordul elő: fekete- fehér foltos, orange-fehér foltos, májbarna-fehér foltos és lemon-fehér foltos, de egy- illetve háromszínű változata is elfogadott. Középnagy méretű, marmagassága 60-70 cm között változik. Természete igazán kellemes, otthon, a lakásban, kertben nyugodt, kiegyensúlyozott, a séták, munkaversenyek alkalmával viszont kirobbanó energiával rohan, dolgozik. Mind emberekkel, mind más kutyákkal igen barátságos, a gyerekeket nagyon szereti.

 

 

pointer kutya képzése

 

A pointer igazi sportkutya

Tartásakor figyelemmel kell lenni arra, hogy igen nagy mozgásigénnyel rendelkezik. Elsősorban mint kiállítási és sportkutya - az ún. Field Trial munkaversenyeken - népszerű, de sokukat tartják kedvencként is, valamint népszerűek solymászok körében, az agility és a canicross sportban is. Tartásmódra, takarmányozásra igényes, rövid szőre miatt télen hidegtől védett, fűtött helyen kell tartani. Szerencsére genetikai terheltségektől szinte teljesen mentes, nagyon egészséges fajta.

  • Angol elnevezés: English pointer
  • Német elnevezés: English Pointer
  • Francia elnevezés: Pointer
  • Spanyol elnevezés: Pointer inglés

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/001gb98_en.doc

Pointer kutyust szeretnél? Itt vannak a legfrissebb eladó pointer kutya hirdetések!

értékelés