Tibeti terrier, a társasági és szent kutya
A tibeti terrier nagyon éber, mozgékony jelzőkutya. Okos, értelmes könnyen tanítható. Türelemmel, szép szóval lehet náluk jó eredményt elérni. 

Tibeti terrier

FCI IX. fajtacsoport (Társasági kutyák)

Tibeti terrier. A fajta eredetét (akkori nevén dhokyi apso-t), a tibeti Lost Valley-hez kötik, ami a 11000 lábbal a tengerszint feletti Himalája hegyvidékes területén található. Állítólag innen kerültek ezek a kutyák főpapi kolostorokba, ahol mindenki által kivívták maguknak a "szent kutya" elnevezést.

 

tibeti-terrier-kutya
Tibeti terrier


Tibeti terrier a hópárti oroszlán

Nagyon éber, mozgékony jelzőkutya a tibeti terrier. Okos, értelmes könnyen tanítható. Türelemmel, szép szóval lehet náluk jó eredményt elérni. Kemény kézzel nem lehet tanítani, ellenben sok-sok türelemmel, szeretettel igen. Ha ezeket éreztetjük velük, nagyon hűséges és odaadó társ válhat belőlük. A gyermekeket nagyon kedvelik. Idegenekkel először tartózkodóak, de könnyen barátkoznak. Szürkületkor felélénkülnek és oroszlánként védik a portát. Szeretnek utazni, kirándulni, imádják a havat, hiszen ez a természetes közegük. Szeretik a vizet. Hosszú életű és betegségektől mentes kutyafajta. Lakásba és kertbe egyaránt ajánlott - természetesen a szükséges sétáltatások beiktatásával. Szőrét rendszeresen kell fésülni, különben filcesedik. Ez évszaktól függően heti 1-2 alkalom.

 

 

Tibeti terrier kiskutya

 

  • Angol elnevezés:Tibetan terrier
  • Német elnevezés: Tibet-Terrier
  • Francia elnevezés: Terrier tibétain
  • Spanyol elnevezés: Terrier tibetano

FCI standard leírás: http://www.fci.be/uploaded_files/209gb98_en.doc

értékelés