Kutyák elfoglalt embereknek
Sokan zsúfolt életmódjukra hivatkozva nem tartanak kutyát, ami alapvetően helyes, de nem árt tudni, hogy nem minden kutya igényli az állandó szórakoztatást. 

Kényelmes kutyák

Némely kutyafajta meglepően nyugodt természetű és nem igényel hosszadalmas foglalkozást, különösebb szórakozást, sem közönséget. Persze a ridegtartás nem megfelelő számukra sem, így a napi sétát, a játékot, a simítást, no és az etetést náluk sem spórolhatjuk meg, ám legalább nem kell naphosszat fésülgetünk, kéthetente kutyakozmetikába hordanunk őket, és szórakoztatásukról sem kell minden percben gondoskodnunk. Nézzük, milyen kutyafajták passzolnak zsúfolt életünkbe!

 

Cairn terrier

Érdekes kutya, mivel neki teljesen mindegy, hogy a békásmegyeri paneldzsungelben lakik, vagy esetleg civilizációtól távol, az alföldi tanyavilág közepén. A cairn terrier kis termetű, erős és aktív, de meglepően higgadtan fogadja a tényt, ha a gazdi egyedül hagyja délelőtt. Feltéve, ha talál magának elég elfoglaltságot, mert esetleg kellemetlen meglepetésként érheti a munkából hazatérőt a vitrin porcelánőzeinek levadászása, vagy a féltett kiskert feltúrása.

 

cairn terrier, terrier, kutya
Cairn terrier

 

Tacskó

A középkorban csak borzebként emlegetett rövidlábú kutya mára visszavett a gyors élettempóból és nem bánja, ha naphosszat kell néznie a tévét a kanapéról, úgyhogy ő fokozottan ki van téve az elhízás veszélyének. Persze a vadászösztön a tacskó vérében van, ezért ha a gazdi önként és dalolva nem viszi este a szokásos ellenőrző körútra, akkor erőszakot alkalmazva kiköveteli magának. Kisgyerekes családok előszeretettel mesélnek olyan véres sztorikat, amely főhőse egy magáról megfeledkezett tacskó, amint vad vérengzéssel honorálja a kisgyerek szeretetének megnyilvánulásait.

 

tacskó, tacsi, kutya
Tacskó

 

Basset hound

A szivarozó, ballonkabátos nyomozó révén elhíresült basset houndot - bármilyen meglepő - nem a vicc kedvéért tenyésztették ilyen testalkatúra, hanem vadászati célokból. A kanapén üldögélve sztoikus nyugalommal veszi tudomásul az élet történéseit, kényelmes életvitelének és a géneknek köszönhetően teste legalább annyira karcsú és áramvonalas, mint egy liszteszsák. Tökéletesen elegendő neki aktivitásként, ha elbattyog az ételes edényig, feltéve ha utána jóllakottan, fáradalmait kipihenve kiszabadulhat a kertbe és játszhat kedvére - az sem baj, ha ehhez nem asszisztál a gazdi! A basset hound nyugodt természetéből és lustaságából adódóan jól tűri, ha kisgyerekek dögönyözik. Garfield-os életfelfogása miatt ügyeljünk súlyára, mert komoly egészségügyi problémákhoz vezethet az elhízás! Súlyának karbantartása nem is szokott gondot okozni, hiszen nagyon igényli a mozgást!

 

basset hound, kutya
Basset hound

 

Boston terrier

A kutyakiállításokon a társasági kutyák csoportjában indítják, mert a terrierekre jellemző tömegmészárlásos hajlam náluk kihalófélben van. A boston terrier mozgékony természet, de jól elvan egy magányos délelőttön egy nagyobb lakásban vagy kisebb kertben. Persze azért szereti a társaságot és a rivaldafényt is, úgyhogy direkt sokgyerekes családba ajánlott, ahol mindig foglalkozik vele valaki.

boston terrier, terrier, kutya
Boston terrier

Shar-pei

Ideális társa az elfoglalt menedzsereknek, mert jól alkalmazkodik a "hét közben dolgozunk, hétvégén mozgunk" időbeosztáshoz, és az egész hetes lazsálás után lelkesen kirándul a családdal. Egy shar-pei napi 16 órát gond nélkül végigalszik, valószínűleg ő is ismeri a kozmetikai fegyvertényt, hogy a hosszú alvás kisimítja az arcot és a ráncokat. Bár persze lehet, hogy nem ezért alszik ilyen sokat, elvégre népszerűsége elsősorban bizarr arcberendezésének köszönhető. Ő sem hibátlan: az átlagnál kissé finnyásabb és nemtetszésének is rögtön hangot ad.

 

Shar-pei, kutya
Shar-pei

 

Shih-tzu

Vele az ember kiélheti elfojtott fodrászhajlamait, mert szőre legalább annyi ápolást igényel, mint egy sztár hajkoronája, viszont nem reklamál, ha a fésülködés a séta idejéből vesz el. Persze ezt a nemes műveletet szakemberre is bízhatjuk, ami anyagi szempontból nem annyira gazdaságos, viszont csomó időt megspórolhatunk. A shih-tzu egyetlen rossz tulajdonsága, hogy hajlamos kihasználni azt a tényt, hogy ő a család kedvence, és ha ezt a gazdi kezdetben ráhagyja, akkor könnyen ő lehet az úr a háznál, amiből aztán a legjobb kutyaiskolás sem fogja tudni (könnyen) kinevelni.

 

Shih-tzu, kutya
Shih-tzu

 

Angol bulldog

Hiába a vérszomjas, vad külső, a lelke mélyén család centrikus, igazi nagymama kedvence. A látszat ellenére az angol bulldog hobbija nem a szomszédok riogatása, vagy védtelen öreg nénik elevenen felfalása, hanem az alvás, miközben bizarr zenei aláfestésként hangos horkolással örvendezteti meg a körülötte élőket. A hosszú álomból nagyon nyugodtan ébred, így jó játszótársa lehet a gyerekeknek. Teste pont annyira légies, mint egy traktor, ám a nyilvánvaló ergonómiai problémák ellenére könnyedén mozog. Hajlamos a hízásra, ezért a közös program ne azt jelentse, hogy apával elhevernek a tévé előtt meccset nézve, nassolgatva, hanem vigyük el inkább sétálni, macskát kergetni!

 

Angol bulldog, bulldog, kutya
Angol bulldog
értékelés