Airedale terrier

Eredeti nevem
Airedale terrier
Így is ismerhetsz
Irish Red Terrier, Waterside Terrier, Airedale, King of terrier, Bingley Terrier

A fajtáról röviden

Az Airedale terrier egy éber, bátor, barátságos, független, intelligens, védelmező és tanulékony kutya. 
Annak érdekében hogy az egészséges maradhasson, rendszeres testmozgásra van szüksége. 
Használhatósága széleskörű: házőrzés, vadászat, terelés, rendőrségi munka és társasági kutya.
Gyermekbarát fajta.

Airedale terrier érdekességek
Tudtad?
Az Airedale terriert az Egyesült Királyságban rendőrkutyaként alkalmazzák.
Fajta jellemzők
Alkalmazkodás
Meleget elviseli
Lakásban tartható
Érzékenység
Kezdő gazdiknak
Hideget elviseli
Egyedül hagyható
Ápolás, gondozás
Hízásra hajlamos
Egészség
Vedlés
Szőrápolás
Nyáladzás
Könnyen ápolható
Barátságos
Családbarát
Gyerekeket szereti
Kutyákat szereti
Idegenekkel barátságos
Mozgásigény
Energia szint
Mozgásigény
Játékosság
Intenzív
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni
Ugatás
Vadászösztön
Tanítható
Intelligens
Airedale terrier eredete
származás: Egyesült Királyság

A fajta a 19. században alakult ki az észak-angliai Yorkshire tartományban, az Aire-folyó völgyénél, innen származik a neve is. 

A fajta kialakulását nem úri hóbort, hanem a szükség irányította. Az ipari forradalom után bányász- és iparvidékké vált országrész szegény sorsú lakosságának szüksége volt egy multifunkcionális kutyára, melyet elsősorban vadászatra használtak, de ugyanakkor őrizte a portát, irtotta a városiasodó létformával együtt járó patkánysereget, sőt, vannak feljegyzések arról, hogy marhaterelésre is használták némelyiküket. 

Kitenyésztésében szerepet játszottak kopófajták (pl. otterhound), több terriert is megemlítenek (a bullterriert, nagy óangol terrier, de még a skót és a dandie dinmont terriert is), de felmerül a gordon szetter neve is. A tenyésztést kizárólag az ebek használhatósága, vadászképessége határozta meg. Hívták „waterside terriernek”, „bingley terriernek”, sőt egyszerűen „working (=dolgozó) terriernek” is, ezzel is jelezve a fajta munkakutya voltát. A fajta végleges neve az ezernyolcszázas évek második felére került a köztudatba. 

De még így is a legnagyobb a terrierek közül, ezért gyakran hívják "King of terrier" néven is. Az Airedale terrier sokak szerint az egyik legnépszerűbb terrier társai közül. Vadászati ösztöneinek köszönhetően kiváló szaglása van és remek úszó. 

dr. Gordon Stadles nevezte airedale terriernek, 1878-ban. Az Aire völgyében 

1864-ben tartották az első kutyakiállítást, a Kheighly Agricultural Show keretében, külön osztállyal a "broken-haired" terriereknek. Itt szerepelt az airedale is, egyelőre waterside terrier néven. 

A Kennel Club 1886-ban már airedale terrierként kezdte törzskönyvezni a fajtát. A fajta "ősapjának" Rattlert tartják, akinek Airedale Jerry nevű fia még nála is nagyobb hírnévre tett szert, ő volt Ch. Cholmondeley Briar, az első CC-t elnyerő airedale terrier édesapja.

Airedale terrier megjelenése
Mérete: Közepes
58 - 61 cm
56 - 59 cm
23 - 29 kg
18 - 23 kg

Az angol terrierfajták legnagyobbika. Izmos, aktív, meglehetősen kompakt kutya, aránytalan hosszúlábúság és testhosszúság nélkül.

Elegáns megjelenésű, izmos felépítésű kutya.

Az egyik legnagyobb termetű, rendkívül tetszetős megjelenésű terrier.

Teste négyzetbe rajzolható. Feje hosszú, balta formájú; koponyája hosszú, keskeny. Stopja csekély, állkapcsa hatalmas, fogazata erőteljes.

Orrtükre fekete, ajkai feszesek. Füle V alakú, tőben előrebicsaklik, szeme barna, viszonylag kicsi. Nyaka elegáns ívelésű, mérsékelten hosszú, izmos. Háta egyenes, rövid, mellkasa mély.

Farka magasan tűzött, sohasem görbül a háta fölé; kétharmadára kurtítják. Mellső végtagjai egyenesek, párhuzamosak, oszlopszerűek, hosszú hátulsó végtagjai izmosak és valamivel szélesebb állásúak, mint a mellsők.

Mancsa kerekded, kicsi, de erős, ujjai zártak. Szőrzete sűrű, kemény, nem túl hosszú, koponyáján és a fülén rövidebb, lesimuló. Színe cserbarna, a háta fekete, a feje, mellkasának alsó része, mellső végtagjai könyékig, a hátulsók pedig a combok felső részéig világos cserbarnák. Szőrzetét trimmelik

Neked megfelelő fajta?

  • Magas szőrzetápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen. Rendszeres kefélés, vágás szükséges.
  • Minimális vedlés jellemzi: a bunda átkefélése csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
  • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
  • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, agresszívan lép fel az idegenekkel szemben, hogy családját bármi áron megvédje.
  • Alacsony alkalmazkodóképességű: nem alkalmas lakásban tartásra. Teste képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára kis-közepes méretű kert.
  • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
  • Gyerekeknek is ajánlott: játékos és szeretetteljesen bánik velük.
Airedale terrier szőrzete
Szőrzet mérete: Közepes
Cserbarna, hátán nyereg formában, a nyakán és a farok felső részén fekete vagy sötét szürke folt található.

Sűrű drótszerű, kemény tapintású. Egész testét beborítja, de a koponyáján és a fülén rövidebb. Szőrzete sűrű, kemény, nem túl hosszú, koponyáján és a fülén rövidebb, lesimuló. Színe cserbarna, a háta fekete, a feje, mellkasának alsó része, mellső végtagjai könyékig, a hátulsók pedig a combok felső részéig világos cserbarnák. Szőrzetét trimmelik

Airedale terrier természete
éber
barátságos
intelligens
társaságkedvelő
tanulékony
védelmező
bátor
független

Az Airedale terrierrel ma már nem vadásznak vidrára, de képességeit manapság is világszerte sokoldalúan hasznosítják. Őrző-, határőr-, rendőr- és hadi feladatok elvégzésére egyaránt alkalmas, ezenkívül nagyszerű vakvezető, remek sportkutya (a terrierek királyának is nevezik). Kifejezetten igényli, hogy törődjenek, foglalkozzanak vele. Szereti a vizet, kiváló futó és ugró, nagyszerű nyomkövető.

Ahogy a többi terrier fajtára is jellemző, az Airedale terrier is barátságos, jól alkalmazkodó bátor és nagyon intelligens kutya. Nem túl agresszív fajta, más állatokkal nehezen barátkozik.

Játékos, tele van energiával és szereti ha játszanak vele, ezért gyerekkel jól elvan, a családba is remekül beilleszkedik. Kiegyensúlyozott, szófogadó és tanítható, hűségének köszönhetően remek őrző kutya is egyben. Eredetileg munka- és vadászkutyaként tenyésztették, ezért erős zsákmányszerző képessége van.

Képzésüket és szocializálásukat a lehető legkorábban meg kell kezdeni. Nagyon hűséges társak, a család minden tagjával erős köteléket alakítanak ki, akiket szükség esetén ösztönösen megvédenek, ha kell.

Igazi terrier, aki lelkes, tettre kész, vidám, intelligens de makacs. Olykor konokul makacs, melynek áthidalása nem egyszerű feladat. Egyedüli megoldás a sziklaszilárd következetesség.

Az Airedale tehát elsőrendű családi kutya és főfoglalkozású bohóc, aki szinte a leglehetetlenebb helyzetekben is képes megnevettetni gazdáját. Kíváncsisága ugyanakkor kimeríthetetlen.

Legfőbb tulajdonságai: Kiegyensúlyozott, jó vérmérsékletű, szófogadó, könnyen kiképezhető. Bátor és fogós.

Alkalmazása: Vidravadászatra tenyésztették ki valaha. Napjainkban sokoldalú munkakutya.

Profil: őrző-védő kutya.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti
Airedale terrier tartása, életkörülmények

Szüksége van a mindennapos mozgásra és a játékra. Fontos, hogy olyan játékot válasszunk számára, amelyben az intelligenciáját is tudja használni. Remek úszó, szeret fürödni. Lakásban tartása nem javasolt. Rendkívül alkalmazkodó és rugalmas kutya. Ha ügyelünk arra, hogy mozgásigényét - mely nem csekély - kellőképpen kielégítsük, képes naphosszat szunyókálni egy kis panel lakásban. Intelligens és nagy energiájú fajta. Amennyire csak lehetséges, sok sétára, interaktív játékora és egyéb mentális stimulációkra van szükségük hogy testi és lelki egészségüket fenntarthassuk. Azoknál a kutyáknál, amelyeket hosszú ideig egyedül hagynak otthonukban, megjelenhet az unalom és a nem kívánt romboló magatartás.

Airedale terrier ápolása, tisztántartása

Szőrzete rendszeres ápolást igényel. Bundáját trimmelik, amely előnye, hogy a kutya ezután nem igényel napi fésülést, gyakori fürdetést és a szőre nem filcesedik. Trimmelés után a kutya szőre nem hullik. Hetente kétszer javasolt a bunda és a szakáll, illetve a hónaljak átkefélése. A talppárnák közötti szőrt el kell távolítani. Végbélnyílás környékét egy lakásban tartott kutyának érdemes higiéniai okok miatt körbevágni, megszabadítani a felesleges szőrzettől. Füleiket rendszeresen javasolt ellenőrizni és körmüket rövidre kell vágni ha túlnőtt. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Airedale terrier táplálása

Nem válogatós fajta, de igényli a jó minőségű és megfelelő mennyiségű táplálékot. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

Airedale terrier egészsége
Entrópium
Ektrópium
Szürkehályog

A fajta általában fitt és egészséges, de előfordulhatnak különböző betegségek. Ilyenek lehetnek: szembetegségek, csípő dysplasia, könyök dysplasia, autoimmun tiroiditis, szívbetegség, szemproblémák, szürke hályog, rák, epilepszia, Hypothyreosis, Cushing-kór. Idősebb fajtáknál gyakran alakulnak ki daganatok.

Airedale terrier tenyésztése
Várható élettartam
11 - 13 év
Átlagos alomszám
5 - 10 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!