Akbash

Eredeti nevem
Akbash
Így is ismerhetsz
Akba, Akbash Dog, Çoban Köpe

A fajtáról röviden

Az Akbash egy gyengéd, tanulékony, figyelmes, bátor, független, intelligens és hűséges fajta. 
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága széleskörű: őrző-védő, terelő, munkakutya.

Fajta jellemzők
Alkalmazkodás
Meleget elviseli
Lakásban tartható
Érzékenység
Kezdő gazdiknak
Hideget elviseli
Egyedül hagyható
Ápolás, gondozás
Hízásra hajlamos
Egészség
Vedlés
Szőrápolás
Nyáladzás
Könnyen ápolható
Barátságos
Családbarát
Gyerekeket szereti
Kutyákat szereti
Idegenekkel barátságos
Mozgásigény
Energia szint
Mozgásigény
Játékosság
Intenzív
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni
Ugatás
Vadászösztön
Tanítható
Intelligens
Akbash eredete
származás: Törökország

Kis-Ázsiában, a mai Törökország területén alakult ki. A török pásztorok tenyésztettek fehér pásztorkutyákat azért, hogy meg tudják különböztetni a ragadozóktól.
Törökországban az Akbash kutyákat a falusiak és pásztorok azért tartják, hogy megvédjék juhaikat a farkasoktól és más ragadozóktól. Nagy fehér őrök. David és Judy Nelson egy terepmunka alkalmával felismerte, hogy ez egy különálló fajta, majd az amerikaiak az 1970-es években elkezdték tanulmányozni őket Törökországban. 
Nelsonék több mint 40 Akbash kutyát importáltak az Egyesült Államokba. Ezek a kutyák lettek a fajta alapjai. 
1980-ban az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium bevezette az Akbash kutyákat a Predator Control programba, amelyben a kutyák sikeresen teljesítettek. 
Az UKC 1998. január 1-jén ismerte el az Akbash fajtát.

Akbash megjelenése
Mérete: Nagytermetű
730 - 830 cm
37 - 47 kg

Óriási feje van, erős állkapcsokkal és jól kifejlődött fogakkal.

Szemei távol állóak, mandula alakúak, színük lehet arany vagy sötétbarna.

Fülei hajlított végűek, laposak és a feje tetején helyezkednek el. Izmos testfelépítésű, háta rövid, ágyéka feszes, mara vízszintes.

Végtagjai párhuzamosak, lábujjai egyenesek, hosszúak és íveltek, talpán vastag párna található. Farka a hátára kunkorodik és különlegesen hosszú és pelyhes.

A fajta egységes fehér bundája nem kopik könnyen és kevésbé szagos, mint a többi kutyafajtánál. Vízálló szőre lehet rövid vagy közepes.

 

Neked megfelelő fajta?

  • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés javasolt, vágásra nincs szükség.
  • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
  • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során.
  • Jó házőrző: figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz és a helyzet ha azt kívánja agresszorként lép fel az idegenekkel szemben és képes megvédeni családját.
  • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban tartása nem javasolt. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
  • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
  • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8-10 év feletti gyerekeknek. Játékos, energikus, és szeretetteljes.

 

Akbash szőrzete
Szőrzet mérete: Közepes

Bundája sűrű, kemény tapintású és durva. Hossza két méretben fordul elő. Lehet közepes hosszúságú vagy hosszú.

Akbash természete
hűséges
gyengéd
energikus
intelligens
tanulékony
bátor
független

A temperamentuma nyugodt, csendes és kiszámítható.

Független és képes megfelelően reagálni a változó körülményekre emberi irányítás nélkül is. Az Akbash kutya otthoni társként vagy ingatlanunk védelmezőjének is kiválóan alkalmazható.

Az Akbash kutya hűséges, szelíd és csendes a saját családjával, beleértve a gyermekeket és a családi háziállatokat is, de az idegenekkel szemben gyanakvó.

Saját területükön agresszíven reagálhat a behatoló kutyákra. Bár az Akbash kutya természeténél fogva független, az alapképzésre is jól reagál. Annak ellenére, hogy a védő, őrző ösztönöket fiatal korban mutatják be, a fajta lassan, mind fizikailag, mind temperamentumban érlelődik, és az egyéneknek két-három évre van szükségük, hogy elérjék az elsődleges értéküket. A nőstények gyorsabban érnek, mint a hímek.

Kiváló jelző kutya, és házőrzésre is ajánlott. Kitartó és fáradhatatlan.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

 

Gyerekeket szereti
Akbash tartása, életkörülmények

Városban nem érzi jól magát, tágas helyre van szüksége. Gond nélkül tartható ridegen, jól bírja az időjárás viszontagságait, de a napi rendszeres találkozás a gazdájával elengedhetetlen. Mozgásigénye átlagos, egy nagyobb kertben ki tudja magának elégíteni. Az Akbash az elhelyezésre nem kényes. Tömött szőrzete, ellenálló szervezete miatt különleges védelmet nem igényel. Számtalan megfigyelés tanúsítja, hogy csak szeles és zord időben fekszik csak be a házába. A kutyaház mindenképp tágas legyen. Egy esetleges nagy télre felkészülve az ólat egy kisebb előtérre és egy nagyobb fekhelyre szokták osztani, melyet alul átléphető magas deszkafallal választanak el.

Akbash ápolása, tisztántartása

Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: a bunda rendszeres átkefélése ajánlott. Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét. Egy egészséges kutyának szüksége van a mancsára, a fülére és testük minden részére. Ezért javasolt a körmök ápolása, bunda átnézése séták után és a fülük rendszeres ellenőrzése. Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Akbash táplálása

A táp típusát (puppy, junior, adult, stb…), mindig az adott kutya életkorához, aktuális tápláltsági állapotához, tartási körülményeihez, aktivitási szintjéhez válasszuk. Figyelni kell, hogy az eleség teljes értékű legyen és mindenképp vegyük figyelembe az adott kutya alapvető igényeit, mint az életkor, testalkat és a méret. Általános szabály: 8 hetes kortól - fél éves korig naponta 3-szor, fél éves kor és 1 éves kor között naponta kétszer, majd 1 éves kortól már csak egyszeri étkezésre van szüksége. (Ez tenyésztőnként változik, ki mit ajánl. Napi kétszeri kisebb adag is ajánlott 1 éves kor fölött) Friss víz mindig álljon előtte. Néhány kutya hajlamos a túlsúlyra, így figyelje a kutya kalóriafogyasztását és súlyszintjét. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

Akbash egészsége

Általában egészséges fajta. Az Akbashnál mégis előfordulhatnak esetleges egészségügyi problémák, amelyek közé tartozhatnak az ortopédiai problémák, például a csípő diszplasia. Jelentkezhet epilepszia, szívbetegség, hypothyreosis. A fajta hajlamos lehet a gyomorcsavarodásra.

Akbash tenyésztése
Várható élettartam
10 - 12 év
Átlagos alomszám
7 - 9 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!