Amerikai bulldog

Eredeti nevem
Amerikai bulldog
Így is ismerhetsz
American bulldog, Amerikanischer bulldog, Pibble, Bully

A fajtáról röviden

Az amerikai bulldog egy éber, makacs, játékos, gyengéd, figyelmes, bátor, energikus, kedves, szerető és szociális kutya. 
A leggyakoribb színek: csíkos, barna, fakó és fehér. 
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel. 
Használhatósága: őrző-védő, vadászat, engedelmességi versenyek, nyomkövetés, súlyhúzás.

Amerikai bulldog érdekességek
Tudtad?
Az Amerikai bulldogot a középkorban mészáros kutyaként is emlegetik, mert a mészárosok is ezt a kutyát foglalkoztatták a nagytestű, veszélyes állatok hajtására.
Fajta jellemzők
Alkalmazkodás
Meleget elviseli
Lakásban tartható
Érzékenység
Kezdő gazdiknak
Hideget elviseli
Egyedül hagyható
Ápolás, gondozás
Hízásra hajlamos
Egészség
Vedlés
Szőrápolás
Nyáladzás
Könnyen ápolható
Barátságos
Családbarát
Gyerekeket szereti
Kutyákat szereti
Idegenekkel barátságos
Mozgásigény
Energia szint
Mozgásigény
Játékosság
Intenzív
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni
Ugatás
Vadászösztön
Tanítható
Intelligens
Amerikai bulldog eredete
származás: Amerikai egyesült államok

Származása a 400-as évekre tehető. Ekkortájt kezdett elkülönülni a masztiff jellegű kutyákból egy olyan típus, melyet a buldogok őseinek tekinthetünk. 
Az 1700-as években az Amerikába kivándorlók vitték magukkal, mert akkoriban eléggé zordnak tűnt az Újvilág és szükségük volt egy kitartó, erős, kemény kutyára, aki a marhákra és a rabszolgákra felügyelt. Emellett viadalokon is küzdött. 
A középkorban mészáros kutyaként is emlegetik, mert a mészárosok is ezt a kutyát foglalkoztatták a nagytestű, veszélyes állatok hajtására. Harciassága, kitartása és fogókészsége miatt képesek voltak az elszabaduló nagy testű patások megzabolázására. Az angol nyelvben később pedig a „bull” (bika) és a „dog” (kutya)” szavak összevonásával, már bulldogként aposztrofálták őket.
Az amerikai polgárháború alatt a kihalás szélére került, mert a vesztes déli oldal proli viadalkutyájának tekintették. 
A fajta néhány lelkes híve összegyűjtötte a megmaradt kutyákat és sikerült megőrizniük az utókornak. A 80-as években ismét népszerű lett és tenyészteni kezdték Európában is. 
Mellőzöttsége ellenére az amerikai bulldog mindmáig őrzi ősei örökségét és rendelkezik mindazokkal a kiváló tulajdonságokkal, melyek a „bulldog leszármazottakat” mindig is magukénak tudhattak. Talán ő őrzi a legtisztábban a bulldogság lényegét, de a Nemzetközi Ebtenyésztő szövetség (FCI) a nem elismert fajták közé sorolja.

Amerikai bulldog megjelenése
Mérete: Nagytermetű
580 - 710 cm
510 - 660 cm
41 - 68 kg
32 - 59 kg

Alapvetően két típus létezik. Az egyik a standard", amely könnyebb felépítésű, atletikusabb kutya és a 2bully", amely nehezebb szélesebb.

Orruk alapján lehet őket megkülönböztetni, a standard orra hosszabb, a bully rövidebb orru. Ránézésre joggal feltételezhetjük róla, hogy képes a nagytestű állatok megfékezésére.

Erőteljes felépítésű, zömök testű, rövid, erős, széles háttal. Hasa kissé felhúzott, mellkasa mély, lábai egyenesek, vastag csontúak és izmosak. Könyökei a test mellett helyezkednek el.

A bulldog feje nagy és széles, koponyájának teteje pedig lapos. Fülei lelógnak vagy visszahajlanak, szemei egymástól távol ülők, mandula vagy kerekvágásúak.Sötét színűek és a szemek pereme és az orra is feket. Előreharap.

Szőrzete puha, rövidszárú. Fehér csíkos, fekete vagy vörös foltokkal a leggyakoribb színe, de előfordul tiszta fehérben is.

Amerikai bulldog szőrzete
Szőrzet mérete: Rövid
fehér, színes foltokkal

Leggyakrabban fehér színű csíkos, fekete vagy vörös foltokkal, melyek az egészen világostól a nagyon sötétig terjedhetnek. Létezik tiszta fehér színben is. Szőre rövid, puha tapintású, 2,5 cm hosszúra nőnek maximum.

Amerikai bulldog természete
éber
barátságos
játékos
gyengéd
energikus
kedves
szerető
szociális
bátor
makacs

Bár külsejének félelmetes a kisugárzása az amerikai bulldog nagyon emberközpontú kutya. Gazdáját imádja és testi erejével soha nem él vissza, elfogadja a családi rangsorban a helyét. De ettől az amerikai bulldog tartása egy felelősségteljes erős gazdát igényel. Időnként akaratos, de jól nevelhető. Kiskorában meg kell tanítani a pórázon való viselkedésre, hogy felnőttként ne húzza maga után röpülve gazdáját ha éppen az utca túloldalán meglátott egy kóborgó macskát. Mivel fájdalomküszöbe nagy ezért a gyerekek nyugodtan ráncigálhatják, igazán jó játszópajtás. Gyerekekkel szemben nagyon elnéző és barátságos. A többi háziállattal csak akkor jön ki jól, ha fél éves kora előtt összeszoktatták őket, egyébként nagyon agresszíven lép fel ellenük. Természetes ösztönei miatt nagyon jó házőrző. A gazdájához, családhoz nagyon ragaszkodik, őket élete árán is megvédi. Idegeneket éberen figyeli, de ha gazdája tudtára adja, hogy minden rendben akkor elfogadja őket.

Gyerekeket szereti
Amerikai bulldog tartása, életkörülmények

Lakásban is nyugodtan viselkedik, de mozgásigénye nagy. Órákon át képes sétálni, de egy kertben mozgásigénye nagy részét ki tudja elégíteni. Imád labdázni. Nevelése során határozottnak kell lenni és következetesnek, de nem alkalmazható a durvaság. Veréssel nevelni nem lehet, mert fájdalomküszöbe nagyon nagy. A rideg tartást nem kedveli, általában a családdal együtt a lakásban szeret élni.

Amerikai bulldog ápolása, tisztántartása

Nem igényel nagyobb törődést. Karmait röviden kell tartani és vedlési időszakban ajánlott bundáját kikefélni. Egy egészséges kutyának szüksége van a mancsára, a fülére és testük minden részére. Ezért javasolt a körmök ápolása, bunda átnézése séták után és a fülük rendszeres ellenőrzése. Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Amerikai bulldog táplálása

Nincs igénye különösebb etetési praktikákra. Gyerekkutyaként ajánlott alacsony fehérjetartalmú, de magas biológiai értékű táppal etetni. Az Amerikai bulldog súlya megnőhet ivartalanítás után. Ezért fontos szem előtt tartanunk kutyánk derékvonalának változását. Ha egy kutya hízni kezd a beavatkozás után, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

Amerikai bulldog egészsége

Nincs különösebb betegsége. Fajtájából adódóan, mivel az orra rövidebb, ezért a hőguta jobban fenyegeti, mint más kutyákat. Nyitottabb szájzuga miatt pedig a nyála látványosan és hamar beindul. Előfordulhat csípőizületi diszplázia.

Amerikai bulldog tenyésztése
Várható élettartam
12 - 15 év
Átlagos alomszám
3 - 10 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!