Amerikai kopasz terrier

Fotó: Canarian
Eredeti nevem
Amerikai kopasz terrier
Így is ismerhetsz
Amerikai meztelen terrier, AHT, American hairless terrier

A fajtáról röviden

Az amerikai kopasz terrier egy éber, intelligens, élénk, szeretetteljes és vidám kutya. 
A leggyakoribb színek: fekete, foltos, pöttyös és fehér. 
Ahhoz hogy egészséges maradhasson rendszeres testmozgást igényel. 
Használhatósága széleskörű: agility, kocogás, coursing, engedelmességi versenyek.

Fajta jellemzők
Alkalmazkodás
Meleget elviseli
Lakásban tartható
Érzékenység
Kezdő gazdiknak
Hideget elviseli
Egyedül hagyható
Ápolás, gondozás
Hízásra hajlamos
Egészség
Vedlés
Szőrápolás
Nyáladzás
Könnyen ápolható
Barátságos
Családbarát
Gyerekeket szereti
Kutyákat szereti
Idegenekkel barátságos
Mozgásigény
Energia szint
Mozgásigény
Játékosság
Intenzív
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni
Ugatás
Vadászösztön
Tanítható
Intelligens
Amerikai kopasz terrier eredete
származás: Amerikai egyesült államok

Más kopasz kutyáktól eltérően ennek a fajtának a kialakulása pontosan behatárolható. 1972-ben az Edwin Scott tulajdonában levő rat terrier szukának egy teljesen meztelen kiskutyája született. A tenyésztők Josephine-nek keresztelték el a kutyalányt, majd – más érdeklődő híján – Scottéknál maradt és az egész család kedvencévé vált. 
Az azt követő években Josephine egypár kopasz kiskutyát hozott napvilágra, és így új kutyafajta megalapítójává lett. Ezt a kopasz terriert eleinte a rat terrierek meztelen változataként tartották nyilván, ám a fáradhatatlan tenyésztői igyekezetnek köszönhetően 
2004. január 1-i hatállyal „amerikai meztelen terrier” néven önálló fajtaként jegyezték be. Hasonló a helyzet a kínai kopasz kutyáknál is, melyek meztelen és szőrös változatban egyaránt előfordulnak. 
Mindkettő el van ismerve, és a kutyakiállításokon elkülönítve értékelik őket.

Amerikai kopasz terrier megjelenése
Mérete: Kistermetű
210 - 410 cm
210 - 410 cm
5 - 10 kg
5 - 10 kg

Az amerikai meztelen terrier fejlett izomzatú, aktív, erélyes és fürge kutya.

A testhossz és a testmagasság preferált aránya 10: 9. Ez azt jelenti, hogy a kutya hosszának minden esetben meg kell haladnia a magasságot.

Járásával vidám benyomást kelt, ami a kutya gyorsaságáról és erejéről tanúskodik. Az amerikai meztelen terrier kiegyensúlyozottan, erőltetés nélkül, a mellső lábak előrehelyezésével jár, anélkül, hogy nehézkes benyomást keltsen.

Nagyobb sebességek mellett a lábak a test középvonala felé tartanak. Feje széles, enyhén ívelt, ék alakú, a test méreteivel arányos.

Fülei fordított V alakúak, a koponya külső szélein helyezkednek el, és a kutya egyenesen, kihegyezve vagy lekerekítve hordja őket. A

szőrös változatnál a leengedett fül teljesen megszokott, a meztelennél elfogadott dolog. A lekonyuló fül viszont elfogadhatatlan hiányosságnak számít.

Farka természetes, tövénél erős, vége felé keskenyedő. Bármilyen helyzetben hordható, sőt a hát irányába is felcsavarodhat, amennyiben a kutya lesben áll.

Neked megfelelő fajta?

  • Magas bőrápolási igényű fajta: szakmai ápolása elengedhetetlen.
  • Könnyen tréningezhető fajta: a képzés élvezhető, hallgat a gazdi parancsára. Kevesebb ismétlésre van szüksége, hogy 1-1 feladatot megtanuljon.
  • Közepesen alkalmazkodóképes: teste nem képes kezelni a hideg és meleg időjárást. Legoptimálisabb számára a lakásban tartás és a nagy mozgástér biztosítása lehet az akár kert vagy nagy szabad terület.
  • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét.
  • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is.
Amerikai kopasz terrier szőrzete
Amerikai kopasz terrier természete
éber
játékos
intelligens
szerető
tanulékony
élénk

Az AHT egy élénk, elbűvölő és játékos fajta. Kíváncsi és okos természetének köszönhetően könnyen kezelhető.

Tökéletes társ, amely imádja a gyerekeket illetve egyéb kutyákkal és macskákkal is jól kijön. Szükségük van az ember társaságára és minden gazdival együtt töltött időt élveznek.

Nagyon szeretik az Agility-t!

Az Amerikai kopasz terrier egy intelligens, könnyen tanul, éber, játékos és szerető kutya. Nagyon kíváncsi és élénk. Kiváló társa mindenkinek. A legtöbb esetben barátságos az idegenekkel. Jó megfigyelő, de jellemzően nem jó úszó.

Gyors és nagyon játékos.Temperamentuma igazi terrier.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti
Amerikai kopasz terrier tartása, életkörülmények

Lakásban tartása javasolt. Nyáron bőre könnyen leéghet a napon. Nagy mozgásigénye miatt kertben tartása javasolt. Ki kell jelölni számára egy helyet, ahol kedvére áshat. Erről nem lehet lenevelni, ez a vérében van. Gondoskodnunk kell számára a megfelelő mennyiségű mozgásról, ugyanis rombolásra hajlamos ha unatkozik. A patkányterriernek rengeteg energiája van. Legalább 40 percet kell naponta testmozgással töltenie ahhoz, hogy teste és lelke rendben legyen. Mentális stimuláció hiányában rengeteget fog ugatni és nagy valószínűséggel összerág mindent. Pórázon javasolt tartani nyilvános helyeken, mert erős vadászösztöne miatt egyszerűen megindulhat mókus, nyúl vagy más kisállat után.

Amerikai kopasz terrier ápolása, tisztántartása

Bőrére oda kell figyelni, mivel kopasz, ezáltal bőrrákra hajlamos. Egy egészséges kutyának szüksége van a mancsára, a fülére és testük minden részére. Ezért javasolt a körmök ápolása, bunda (ez esetben a bőr) átnézése séták után és a fülük rendszeres ellenőrzése. Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Amerikai kopasz terrier táplálása

Az Amerikai kopasz terrier súlya ivartalanítás után megnőhet. Ezért fontos szem előtt tartanunk kutyánk derékvonalának növekedését, változását. Ha egy kutya hízni kezd a beavatkozás után, akkor elkerülhetetlenné válik a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

Amerikai kopasz terrier egészsége

Néha a bőrükön kiütések keletkeznek. A szőrzet hiánya miatt védelmet kell biztosítanunk számára a naptól. A fénytől illetve hidegtől védenünk kell a bőrét, ezért javasolt kutyaruha használata. Az AHT-k verejtékmirigyekkel rendelkeznek, amelyek pattanások kialakulásához vezethetnek! Fűallergia és más allergiák is előfordulnak a fajtánál.

Amerikai kopasz terrier tenyésztése
Várható élettartam
10 - 12 év
Átlagos alomszám
3 - 6 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!