Angol cocker spániel

Eredeti nevem
Angol cocker spániel
Így is ismerhetsz
english cocker spaniel, Merry Cocker Woker, Cocker

A fajtáról röviden

Az angol cocker spániel egy szeretetteljes, tanulékony, vidám, hűséges, és társaságkedvelő fajta. 
A leggyakoribb színek: fekete, fekete-cser, kék, barna és piros. 
Annak érdekében, hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgást igényel.
Használhatósága: vadászat, engedelmességi versenyek, nyomkövetés, apportírozás, családi kutya.

Fajta jellemzők
Alkalmazkodás
Meleget elviseli
Lakásban tartható
Érzékenység
Kezdő gazdiknak
Hideget elviseli
Egyedül hagyható
Ápolás, gondozás
Hízásra hajlamos
Egészség
Vedlés
Szőrápolás
Nyáladzás
Könnyen ápolható
Barátságos
Családbarát
Gyerekeket szereti
Kutyákat szereti
Idegenekkel barátságos
Mozgásigény
Energia szint
Mozgásigény
Játékosság
Intenzív
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni
Ugatás
Vadászösztön
Tanítható
Intelligens
Angol cocker spániel eredete
származás: Egyesült Királyság

A spánielek történetének kezdete a Krisztus előtti időkre tehető. 

Nagy Sándor apjának uralkodása idején az egyik pénzérmén spánielhez hasonló kutya ábrázolása látható. Ami bizonyíthatja még, hogy a régmúltban is fellelhetőek voltak a spánielek, az az, hogy a germán törvények szövegében említenek, a leírások alapján spánielre hasonlító kutyát, akivel madarakra vadásztak. 

De 15. századi festményeken biztosan láthatunk ilyen kutyákat. 

A cocker spániel szó eredete vitatott, de legvalószínűbb, hogy a spániel szó, Spanyolország nevére vezethető vissza, a cocker pedig a woodcock vagyis erdei szalonka nevéből származhat. 

Dr. Johannes Caius Erzsébet királynő udvari orvosának 1570-ben latinul megjelenő könyvében lehet olvasni arról, hogy hogyan csoportosítják a spánieleket. Ebben olvasható, hogy vannak a szárazföldi spánielek, akik solymászásnál, madarak hálóval való fogásánál segédkeznek, illetve a vízispánielek, akik vízben is dolgoznak. a szárazföldi spánieleket pedig később méretük alapján is csoportosítják. A nagyobbak, melyeket inkább a madarak űzésére használtak springereknek hívják, a kisebbek pedig a cocker nevet kapták, akik a hálóval megfogott madarak felé kúsznak.

1892 óta önálló kutyafaj a cocker spániel. Ekkor rögzítették a fajtajegyeket. A cockereket először csak munkára tenyésztették, ezeket a kutyákat vitték aztán kiállításra, viszont 1969-ben megtiltották ezen kutyák kiállításon való részvételét, így hivatalosan is szétválasztották a munkavonalú és a kiállítási angol cocker spánielt.

Angol cocker spániel megjelenése
Mérete: Közepes
370 - 400 cm
380 - 390 cm
11 - 14 kg
11 - 14 kg

Sportos testfelépítésű, erős enyhén tömzsi.

Az erős, egyenes hát enyhén lejt a farok felé. Testének izmos hátsó része széles és lekerekített.

Farka valamivel a hát vonala alatt tűzött, s a kutya mozgás közben a hátával egy vonalban tartja.  Mellkasa jól fejlett és mély, a szügy nem túl keskeny, de nem is túl széles, a bordák szépen íveltek, a vállak lejtősek Lábai erős csontozatúak és eléggé rövidek.

Az angol cocker spániel mancsa a macskáéhoz hasonló, a talppárnái kemények és vastagok. Közepesen hosszú, izmos nyaka van, amelyen nem lehet lebernyeg, és amelynek szépen kell átmennie a vállba.

Feje fejlett, a stop hangsúlyos, a koponyája ugyanolyan hosszú, mint a négyszögletes arcorri rész. A lebenyes fülek a szem vonala alatt tűzöttek, végük az orrig ér.

A szem telt, de soha nem kidülledő; a szemhéj feszesen zár. Az angol cocker spánielnek teljes és szabályos ollószerű harapása van.

 

Neked megfelelő fajta?

  • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, alkalmankénti vágás szükséges lehet.
  • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
  • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Hallgat a gazdira.
  • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem feltétlen riasztja el termete miatt a betolakodókat.
  • Közepes alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban és kertben egyaránt tartható. Teste megfelelően kezeli a hideg és meleg időjárást is. Amennyiben lakásban él, szüksége van napi rendszeres mozgásra.
  • Meglehetősen aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Javasolt nagy sétákat tartani a parkban vagy az utcákban, hogy mozgásigényét kielégíthesse.
  • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Játékos, energikus, és szeretetteljes.
Angol cocker spániel szőrzete
Szőrzet mérete: Közepes/hosszú
fehér, fekete rajzolattal

Szőre sima és selymes. Nem lehet göndör, hullámos. A füleken, a lábak hátsó oldalán, a lábak tövében és a mellkason hosszabbra nő. Az angol cocker spániel lehet vörös, fekete és májszínű, lehet fekete-cserbarna és a mellkason némi fehér szín is megengedett. Népszerűek a fehér alapon jól elhatárolódó fekete, vörös vagy mákszínű rajzolattal díszített egyedek; az ilyen többszínű angol cocker spánieleken cserbarna rajzolat is előfordulhat. A kék és máj- színű deres egyedek sem ritkák.

Angol cocker spániel természete
barátságos
hűséges
játékos
gyengéd
vidám
intelligens
tanulékony
szociális

Az angol cocker spániel ma az egyik legkedveltebb kutyafajta, igazi családi kedvenc, kiváló társasági kutya. De nem szabad elfelejtenünk tenyésztési célját, hiszen ő egy igazi vadászkutya.

Elsősorban fácán, fogoly, illetve szalonka felkutatására, felverésére alkalmas. Az úszás, a vízből való apportírozás ugyancsak erőssége, éppen ezért vízi vadászatra kiválóan bevált. Még a víz alól is felhozza a vadat. Nem riad vissza a jeges víztől sem. Nagyon jól úszik.

Gazdájához nagyon ragaszkodó jó társ. Különösen gyermekek mellé ajánlható, mert végtelenül türelmes, jóindulatú, játékos, kedves kutya. Jól kijön más háziállattal és az idegenekkel is. Jöttüket ugyan ugatással jelzi, de aztán lelkesen üdvözli őket, nem félénk. Rendkívül türelmes, jóindulatú, barátságos. Házőrzőnek nem használható, de gyerekeknek nagyon jó játszópajtása lehet.

Az angol cocker spániel, vidám, intelligens, játékos kutya. Nagyon szelíd, semmilyen agresszivitás nincs benne.

Hihetetlen temperamentummal megáldott kutya, amelynek ha nincs lehetősége mozgásigénye levezetésére, szeszélyessé és harapóssá válhat.

Legfőbb tulajdonságai: Barátságos, játékos, kedveskedő.

Alkalmazása: Elsősorban fácán és fogoly felkutatására, felverésére használják. Ideális kedvenc.

Profil: kedvenc.

 

Könnyen kezelhető és gyorsan tanul. Engedelmes, tanulékony, nyugodt természetű, kiváló szimatú, ragyogó apportírozó eb.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

 

Gyerekeket szereti
Angol cocker spániel tartása, életkörülmények

Tartható lakásban, ha kellőképpen kifutkározta magát akkor a lakásban már nyugodtan viselkedik. Nem alkalmas arra, hogy kennelben tartsák kint. Szeret labdázni, szereti a hosszú sétákat. Ugyan régen vadászatra képezték őket, mára a vadászösztön teljesen hiányzik belőlük. Nagyon engedelmes, de némi akaratosság jellemzi. Érzékeny a lakásban lévő hangulatra, gazdája hanghordozására, ezért szelíden kell nevelni. Nagyon szereti a vizet, remekül úszik.

Angol cocker spániel ápolása, tisztántartása

A kutya egészsége érdekében naponta ki kell fésülni a szőrét, és a gubancokat levágni. Havonta érdemes szakemberrel megnyíratni. A fül alatt és a hallójárat környékén jól le kell nyírni a szőrt. A füleket is rendszeresen kell tisztítani, a szemek alatti részt is gyakran ki kell törölni. Karmukat érdemes havonta vágni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Angol cocker spániel táplálása

Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

Angol cocker spániel egészsége
Szürkehályog

Fogékony a fül és szembetegségekre. Progresszív retina atrófia (PRA) egy genetikai öröklődésű szembetegség,az ideghártya visszafordíthatatlan károsodását okozza. Szembetegségek közül jellemző: glaukóma, szárazszem-betegség, szürkehályog és zöldhályog is jellemző náluk. Érdemes évente szemvizsgálatot végezni náluk. Autoimmun hemolitikus anémia (AIHA) is előfordulhat náluk, ami egy olyan betegség, mely során a test a saját vörös vérsejtjeit támadja meg. Hajlamosak a kutya epilepsziára és a rage szindrómára. A "rage" szindróma esetén, amikor a kutya minden előzmény nélkül, dühöngő agresszivitásba lendül. A fajtában azonosítottak kardiomiopátiát és sick sinus szindrómát. A kardiomiopátia (CMP) a szív pumpafunkciójának gyengüléséhez vezető szívbetegségek összefoglaló neve, amely az izom saját betegségére vezethető vissza. Sick sinus szindróma. A ritmuszavar e formája a szinusz csomó rendezetlen jelküldése miatt alakul ki. Csípő dysplasia.

Angol cocker spániel tenyésztése
Várható élettartam
12 - 13 év
Átlagos alomszám
3 - 8 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!