Bernáthegyi kutya

Fotó: Pipistrula
Eredeti nevem
Bernáthegyi kutya
Így is ismerhetsz
Canis lupus familiaris, Bernhardiner, San Bernardo, Saint Bernard Dog

A fajtáról röviden

A Bernáthegyi egy barátságos, kedves, független, intelligens, csendes és szociális fajta. 
A leggyakoribb színek: fekete, csíkos, barna, vörös, vörösesbarna, tricolor és fehér.
Kiváló mentő és katonai kutya, de mindemellett tökéletes családi kutya is, aki megbízható, kiegyensúlyozott és nagyon barátságos óriás.

Fajta jellemzők
Alkalmazkodás
Meleget elviseli
Lakásban tartható
Érzékenység
Kezdő gazdiknak
Hideget elviseli
Egyedül hagyható
Ápolás, gondozás
Hízásra hajlamos
Egészség
Vedlés
Szőrápolás
Nyáladzás
Könnyen ápolható
Barátságos
Családbarát
Gyerekeket szereti
Kutyákat szereti
Idegenekkel barátságos
Mozgásigény
Energia szint
Mozgásigény
Játékosság
Intenzív
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni
Ugatás
Vadászösztön
Tanítható
Intelligens
Bernáthegyi kutya eredete
származás: Svájc

Származása tisztázatlan, ősrégi múltra tekinthet vissza. Az alpesi Szent Bernát kolostorban évszázadokig használták vezető- és őrkutyaként.

Svájcban, szülőhazájában saját múzeummal rendelkező kutya. Története összekapcsolódik a Nagy Szent Bernát hágón található menedékhely történetével, melyet Mentoni Bernát báró építtetett.

A kolostort a savoyai Mentoni Bernát báró 1040-ben építtette, aki maga is szerzetes volt. Rendtársasival élelmet és menedéket nyújtottak a vándoroknak, kutyák segítségével felkutatták és megmentették az eltévedt utasokat. Ezért a feladatra olyan kutyákat választottak ki, amelyek jól tűrték a hideget és a havat, erősek, hűségesek és értelmesek voltak. 
A kolostor is, és a kutyafajta is Bernátról kapta a nevét. 
A bernáthegyi kutya mint a lavinák által betemetettek megmentője szerezte hírnevét. Bár kezdetben a szerzetesek, akik megerőltetőnek találták a hússütő nyárs forgatását, készítettek egy nyársforgató szerkezetet és a kutyákkal forgattatták azt. 

Nagyjából a 17. századtól kezdtek el szerzetesek hegyi kutyákat tartani és tenyészteni védelmük megőrzése céljából ezen a helyen és később vándorok, utazók, zarándokok útitársai is lettek. Főleg a hóban, fagyban, ködben nyújtottak nagy segítséget kiváló tájékozódó képességük miatt. 
Ma is sok bernáthegyi él a kolostorban, akik a lavina alá szorult utazók megkeresésében és megmentésében segítenek. 
A legismertebb életmentő bernáthegyi a Barry névre hallgató kutya, aki a legenda szerint 1800 és 1814 között 40 életet mentett meg. A kolostorban ma is 10-20 bernáthegyit tartanak mentőkutyaként a lavina alá került emberek megmentésére. 

FCI által elismert fajta.

Bernáthegyi kutya megjelenése
Mérete: Nagytermetű
700 - 900 cm
650 - 850 cm
65 - 120 kg
60 - 90 kg

A bernáthegyi teste izmos, lenyügöző, felépítése erőtljes és harmonikus. 

Feje nagyon kifejező,erőteljes, jól látható szemöldökkel és stoppal, arcorri része rövid, orrháta egyenes. Közepes méretű, széles fülei magasan tűzöttek és lelógóak, mélyen ülő szemei fölött a homlokbőr ráncokat alkot. Harapása ollós vay harapofogó-szerű. 

Nyaka erőteljes, tömzsi, háta széles, vízszintes, mellkasa mérsékelten mély a könyökéig ér, bordái íveltek, hasa kissé felhúzott, fara lejt. Farka hossszú lelogó, tövénél széles és erős.

Végtagjai erőteljesek, mellső végtagjai egyenesek, a hátsóknál a csánk tompább szögű. Mancsai erős, nagy, széles, ujjai mérsékelten zártak.

Szőrzete alapján megkülönböztetünk rövid és hosszúszőrű bernáthegyit.

Neked megfelelő fajta?

  • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés, eltávolítás szükséges.
  • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
  • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
  • Keveset ugat: nem feltétlen jelez idegen érkezésekor.
  • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: teste nehezen viseli a meleg időjárást.
  • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
  • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekeknek is. Szeretetteljesen bánik velük.

 

Bernáthegyi kutya szőrzete
Bernáthegyi kutya természete
barátságos
csendes
kedves
intelligens
tanulékony
szociális
független
engedelmes

A bernáthegyi megszületését az egyik legnemesebb elv ihlette, amellyel rajta kívül csak az újfunlandi büszkélkedhet. Ez pedig a bajba jutott emberek életért való küzdelem.

Ez az eredetileg katonai és mentőkutya egy nagyon gyengéd és megbízható fajta. Hűséges és ragaszkodik gazdájához. Jól kijön más kutyákkal és egyéb háziállatokkal is.

A gyerekekkel kifejezetten türelmesen és óvatosan viselkedik, idegenekkel szemben pedig általában közönyös. Házőrzésre nem alkalmas. Engedelmes, könnyen tanítható, érdemes nyomkövetési kiképzésre beíratni, mert nagyon élvezi.

A szent bernáthegyi kutya rendkívül barátságos. Állandó, kiszámítható és jóindulatú természetű. Szereti a figyelmet, de nem tolakodó módon igényli azt, mint egyes fajták.

Intelligens de néha hajlandó magát megmakacsolni. Soha nem lehet agresszív, hacsak nem a családját védelmezi. Mint minden kutyának, neki is korai szocializációra van szüksége - meg kell ismernie sok különböző embert, hangokat és tapasztalatot kell gyűjtenie fiatal korában. A szocializáció segít abban, hogy a kiskutya egészséges lelkű felnőtté váljon.

A Szent Bernáthegyi sosem tartozott a legnépszerűbb fajták közé, egyedi megjelenésének, nyugodt, barátságos és kiegyensúlyozott jellemének hála végül megtalálta helyét a kedvtelésből tartott fajták között.

 

Legfőbb tulajdonságai: Nagyon jóindulatú, türelmes, intelligens. Nem agresszív. Megbízható, tanulékony, értelmes.

Alkalmazása: Legendás hírű hegyi mentőkutya.

Profil: mentőkutya.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti
Bernáthegyi kutya tartása, életkörülmények

Mozgásigénye átlagos, napi egyszeri séta viszont elengedhetetlen számára és leginkább nagy udvarban érzi jól magát. Lakásban tartható, de biztosítani kell számára a megfelelő mennyiségű mozgást, hogy ne hízzon el. Korlátozott mennyiségű edzést igényel, amíg el nem éri a felnőtt kort. Ne hagyja hogy túl gyorsan fusson, vagy csúszós padlóra ugorjon. Tartása - bár nem kompromisszummentes - korántsem oly körülményes, mint azt sokan gondolnák. A Szent Bernáthegyinek elsősorban tágas térre, lehetőleg nagy kertre van szüksége. Noha alkalmazkodóképessége lehetővé teszi a kisebb lakásban való tartását is, mind a kutya, mind saját komfortérzetünk szempontjából megfelelőbb számára egy nagyobb otthon, ahol kellő terület áll rendelkezésére, ugyanis tévhit, hogy a Szent Bernáthegyi lusta eb lenne. Igényli a mozgást, a sétát. Közepes mozgásigénnyel rendelkező kutya. Egészsége megőrzéséhez napi 30-45 perc sétára van szüksége.

Bernáthegyi kutya ápolása, tisztántartása

Bundáját hetente kétszer át kell kefélni, vedlési időszakban pedig naponta ajánlott eltávolítani az elhalt szőrszálakat. Fülét időnként ajánlott ellenőrizni és ha piszkos akkor kitörölni. Szemét is gyakran ellenőrizni kell és ha kell, akkor az erre a célra szánt készítménnyel ki kell tisztítani. Füleit időnként ellenőrizni kell, és speciális fültisztítóval kitisztítani. Karmait röviden kell tartani és puha fekhelyet kell biztosítani neki. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Bernáthegyi kutya táplálása

Ajánlott naponta több kisebb étkezés egy nagy étkezés helyett. Gyomorcsavarodásra hajlamos fajta, így naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

Bernáthegyi kutya egészsége
Gyomorcsavarodás

Hajlamos könyök és csípődiszpláziára, szembetegségekre, szív és bőrproblémákra, gyomorcsavarodásra és felfúvódásra. (Wobbler szindróma, entropium, kardiomiopátia, osteochondrosis, osteosarcoma, hypothyreosis) A fejlődési időszakában és 5 éves kora felett nem szabad túlterhelni ízületeinek védelme miatt. Hajlamos a hőgutára. Kerülje el a napközbeni sétákat, illetve mindig elérhető legyen számára árnyékos hely és friss víz.

Bernáthegyi kutya tenyésztése
Várható élettartam
8 - 13 év
Átlagos alomszám
6 - 8 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!