Border Collie

Fotó: trothwell
Eredeti nevem
Border Collie
Így is ismerhetsz
Scotch Sheep Dog, Sheepdog

A fajtáról röviden

A Border Collie egy éber, energikus, intelligens, hűséges, védelmező, és tanulékony fajta. 
A leggyakoribb színek: fekete, kék, csíkos, szürke és piros. 
Annak érdekében hogy az egészséges maradhasson, rendszeres testmozgásra van szüksége. 
Használhatósága rendkívül széleskörű: engedelmességi versenyek, terelés, kábítószer kutatás, keresési és mentési feladatok.

Border Collie érdekességek
Tudtad?
Egyes legendák szerint a Border Collie kifejező pillantásával képes összeterelni a nyájat.
Minden kutyatenyésztő és etológus a Border Collie-t tartja a legokosabb fajtának a világon.
Fajta jellemzők
Alkalmazkodás
Meleget elviseli
Lakásban tartható
Érzékenység
Kezdő gazdiknak
Hideget elviseli
Egyedül hagyható
Ápolás, gondozás
Hízásra hajlamos
Egészség
Vedlés
Szőrápolás
Nyáladzás
Könnyen ápolható
Barátságos
Családbarát
Gyerekeket szereti
Kutyákat szereti
Idegenekkel barátságos
Mozgásigény
Energia szint
Mozgásigény
Játékosság
Intenzív
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni
Ugatás
Vadászösztön
Tanítható
Intelligens
Border Collie eredete
származás: Egyesült Királyság

A border collie az egyik legintelligensebb kutyafajta, aki nagyon közkedvelt Magyarországon is. 

Az angol-skót határvidékről származik. 

A border szó jelentése határ, tehát a nevükben a border a fajta elnevezésének kialakulási helyére, az Angol-skót határvidéken fekvő Border Country-ra utal. A collie szó származási helye a skótoktól származik, ez egy skót dialektus a pásztorkutya megnevezésére. 

Valódi eredetét azonban homály fedi. 

Valószínűleg a vikingek hozták magukkal, akik eredetileg rénszarvasterelésre használták. Birka és szarvasmarha terelésre tenyésztették később. 

Az 1940-es években vált ismerté és közkedveltté a világ többi részén.

Az USA-ban 1995. októberében ismerték el teljes jogú, hivatalos fajtaként. Magyarországra is ebben az évben érkezett az első két border collie szuka, majd egy évvel később az első kan.

Az AKC és az FCI is az elfogadott fajták között tartja számon. Az AKC listájában a 139. helyen foglal helyet, míg az FCI-nél a 297.

Border Collie megjelenése
Mérete: Közepes
480 - 560 cm
460 - 530 cm
14 - 20 kg
12 - 19 kg

A border collie hasonlít a skót juhászkutyához, de kisebb nála.

Egy nagyon bájos, kecses, elegáns kuta, de erős testfelépítésű,  Feje elkeskenyedő, koponyája széles, ovális szeme sötétbarna, egymástól távol állnak,közepes méretű füle a tövénél széles és félig felálló.

Teste kicsit hosszabb, mint amilyen magas, mellkasa széles és mély, bordái jól íveltek, ágyéka mély és izmos, nem felhúzott, fara lejt, farka mélyen tűzött, mérsékelten hosszú. Végtagjai egyenesek és párhuzamosak. Két szőrtipúsú van a rövidszőrű és az ismertebb középhosszú.

Mindkét esetben bundája duplarétegű, aljszörzete vastag és puha, fedőszőre sűrű, kissé hullámos. Színe általában kétszínű a legismertebb a fekete-fehér vagy a barna-fehér kombináció, de minden szín elfogadható csak a fehér nem lehet domináns.

Neked megfelelő fajta?

  • Mérsékelt szőrzetápolási igényű fajta: rendszeres kefélés ajánlott, vágás nem szükséges.
  • Mérsékelt vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
  • Könnyen tréningezhető fajta: a képzése élvezhető, nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Figyel a gazdira és hallgat rá.
  • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, nem tekinthető igazi házőrző fajtának.
  • Alacsony alkalmazkodóképességű: nem ajánlott lakásban tartani. Legoptimálisabb számára a nagy mozgástér biztosítása lehet az akár kert vagy nagy szabad terület.
  • Nagyon aktív: Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy megőrizze fittségét. Aktív gazdiknak javasolt fajta.
  • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta gyerekek mellé.
Border Collie szőrzete
Szőrzet mérete: Közepes
fekete
fehér

Két szőrtípusú van a rövid szőrű és az ismertebb középhosszú. Mindkét esetben bundája dupla rétegű, aljszőrzete vastag és puha, fedőszőre sűrű, kissé hullámos. Színe általában kétszínű a legismertebb a fekete-fehér vagy a barna-fehér kombináció, de minden szín elfogadható csak a fehér nem lehet domináns. És lehet egyszínű fekete is.

Border Collie természete
éber
hűséges
energikus
intelligens
tanulékony
védelmező

A világ legokosabb kutyájának tartják.

A Border collie egy aktív, tanulékony munkakutya. Figyelmes, mozgékony, élénk, fürge, bátor és nagyon szeret dolgozni. Legendák szerint kifejező pillantásával képes a nyájat összeterelni.

Megfelelő törődés mellett maximálisan alárendeli magát a gazdának és a feladatnak. Legfőbb társa az ember, minden óhaját lesi gazdájának. Alázattal, odafigyeléssel és nagy összpontosítással végzi teendőjét.

Általában egy személyhez kötődik, nem mindenkivel egyformán barátságos. Más kutyákkal jól kijön és megfelelő szocializáció esetén macskákkal és egyéb háziállatokkal is.

Személyiségére leginkább jellemző vonások az éberség, energikusság, szorgalom és az intelligencia. Gyorsan tanul. Néha olyan gyorsan, hogy a gazdi fel sem fogja, hogy kedvence elsajátította a kívánt feladatot.

Szüksége van testi és szellemi elfoglaltságokra, mindenképp javasolt lekötni. Ha ezt a gazdi nem tudja számára biztosítani, akkor unatkozni kezd, és zavaró rossz viselkedésformák felvételéhez vezethet, mint például az ugatás, ásás vagy az autók kergetése. Senki sem feledheti, hogy juhok terelésére tenyésztették.

Ennél a fajtánál is fontos a korai szocializáció megkezdése. A pozitív motivációs technikák jól működnek nála, amely erős kötődést tud létrehozni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el az érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Gyerekeket szereti
Border Collie tartása, életkörülmények

Nagy a mozgásigénye, naponta ajánlott vele játszani a szabadban. És igényli azt is, hogy dolgozhasson, nem szabad unatkozni hagyni. Olyan gazdáknak ajánlott, akik sok időt töltenek a szabadban. Minden kutyás sportversenyen kiváló eredményeket képes elérni, mint például a terelés, frizbi, labdajáték vagy az agility. Nem ajánlott csak lakásban való tartása. Lakóhelyétől függetlenül minden nap nagy mentális és fizikai stimulációt igényel, ezért olyan tulajdonosra van szüksége, aki hajlandó és képes is ezt neki megadni. Ez nagy terhet jelenthet azoknak a tulajdonosoknak, akik nem tudják, milyen kutyafajtát választottak. Ha egy Border Collie-t szeretne magához venni, győződjön meg róla, hogy biztosítani tudja-e neki a megfelelő energialevezetéséhez szükséges helyet és időt. Egy unatkozó border collie kíváncsiságának és intelligenciájának köszönhetően könnyen menekülő művésszé válhat, hogy szórakoztassa magát.

Border Collie ápolása, tisztántartása

Szőrzete nem igényel nagy törődést. Elég hetente egyszer átfésülni. Füleit ajánlott tisztán tartani, körmeit pedig rendszeresen vágni kell. Csak szükség esetén ajánlott fürdetni. Fogait hetente legalább kétszer-háromszor fogkefével javasolt megtisztítani, hogy megelőzzük a fogkő felhalmozódását és a benne rejlő baktériumok megtelepedését. Hetente érdemes átnézni a bundáját valamint füleit, hogy megtaláljuk az esetlegesen megbúvó élősködőket vagy időben észrevegyünk esetleges elváltozásokat. Rendkívül fontos számára a rendszeres ápolás, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a betegségek kezelése.

Border Collie táplálása

A Border Collie egy nagyon energikus fajta, így javasolt számára a magas kalóriatartalmú étrend. Persze minden kutya más, így a mozgásmennyiséghez javasolt az eledel mennyiségét beállítani. Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Ilyen esetben egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

Border Collie egészsége
Entrópium
Ektrópium
Szürkehályog

Hajlamos epilepsziára, csípő diszpláziára, szembetegségekre és fülbetegségre. Genetikailag érzékenyek lehetnek különböző gyógyszerekre és allergiás reakciói lehetnek a bolháktól. Előfordulhat még a tipikus Collie- szem betegség, epilepszia és progresszív retina atrófia is.

Border Collie tenyésztése
Várható élettartam
12 - 15 év
Átlagos alomszám
5 - 8 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!