Bretagne-i cserszínű basset

Fotó: gdw1969
Eredeti nevem
Bretagne-i cserszínű basset
Így is ismerhetsz
basset fauve de bretagne

A fajtáról röviden

A bretagne-i cserszínű bassetek nagyon szenvedélyes vadászkutyák, kiváló társak, akik kifejezetten barátságosak, érzelmesek, ám kiegyensúlyozottak is. 
Rámenős, bátor, harcias, de nyugodt, jó idegzetű kutya. Szimatmunkája kiváló. Tanulékony, bár kissé makacs; a gyerekek hűséges barátja.

Nagyszerű vadász, elsősorban rókára és vaddisznóra vadásztak vele.

Fajta jellemzők
Alkalmazkodás
Meleget elviseli
Lakásban tartható
Érzékenység
Kezdő gazdiknak
Hideget elviseli
Egyedül hagyható
Ápolás, gondozás
Hízásra hajlamos
Egészség
Vedlés
Szőrápolás
Nyáladzás
Könnyen ápolható
Barátságos
Családbarát
Gyerekeket szereti
Kutyákat szereti
Idegenekkel barátságos
Mozgásigény
Energia szint
Mozgásigény
Játékosság
Intenzív
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni
Ugatás
Vadászösztön
Tanítható
Intelligens
Bretagne-i cserszínű basset eredete
származás: Franciaország

A grand griffon fauve de Bretagne és a basset griffon vendéen közötti többszöri keresztezés révén alakították ki.

A Basset Fauve de Bretagne egy kisebb kutyafajta, amely Franciaországból származik a mai Bretagne területéről. 
Írásos emlékek az 1800-as évekre visszamenőleg mutatják a fajta útját.

Jelenlegi méretét és alakját a nagyobb méretű Griffon Fauve de Bretagne és Brittany Bassets keresztezésével sikerült elérni, és eredetileg vadászatra használták. 

A fajta korábbi verziói valószínűleg jobban hasonlítottak a terrierekre, mint ma. Hazájuk mellett ma is nagy népszerűségnek örvend Nagy-Britanniában, ahol 1991-ben elismerték külön fajtának.

Bretagne-i cserszínű basset megjelenése
Mérete: Közepes
320 - 420 cm
320 - 420 cm
16 - 18 kg
16 - 18 kg

Formás, masszív, zömök eb.

Feje meglehetősen nagy, hasonlít a szálkás szőrű tacskóéra, koponyája meglehetősen hosszúkás, a nyakszírti kitüremkedés szemmel látható.  

Szeme sötétbarna. Füle feltűnően hosszú, lelóg, a szemekkel egy vonalban tűzöttek, a fülhegy ritkán ér el az orrhegyig.

A fülek végei hegyesek, befelé fordulók, rövidebb és puhább szőr borítja, mint a test többi részét.

Háta a bassetekéhez képest rövid, széles, nem lehet csapott hátú. Mellkasa mély, fara kissé csapott. Ágyéka széles és nagyon izmos, bordái meglehetősen tágasak, kerekdedek.

Végtagjai izmosak, párhuzamosak, szilárd állásúak. Farka vastag, viszonylag hosszú, a csánkja alá ér, enyhén sarló alakban tartja.

Neked megfelelő fajta?

  • Alacsony szőrzetápolási igényű fajta: a bunda heti átfésülése javasolt, hogy az elhullot szőrszálakat kiszedhessük a szőrzetből.
  • Minimális vedlés jellemzi: a bunda rendszeres ápolása csökkenti az elhullott szőrszálak mennyiségét.
  • Mérsékelten tréningigényes fajta: a képzése nem igényel sok figyelmet. Könnyen tanul. Az eredmények fokozatosan jönni fognak a képzés során. Azonban makacssága miatt előfordulhat hogy falakba ütközünk. Mindezt következetes képzéssel és megfelelő higgadtsággal kompenzálhatjuk.
  • Ugat, ha őrizni kell a házat : figyelmezteti a tulajdonosokat ha ismeretlen személy érkezik a házhoz, de nem riasztja el termete miatt a betolakodókat.
  • Alacsony alkalmazkodóképesség jellemzi: lakásban tartható, de emberektetől nem lehet elzárni, nehezen viseli az egyedüllétet.
  • Aktív: elfoglalt gazdiknak nem megfelelő fajta. Sok testmozgásra van szüksége, hogy alakját és szellemi fittségét megőrizze.
  • Gyerekeknek ajánlott fajta: leginkább 6 év feletti gyerekeknek javasolt, vagy azoknak, ahol a kutya a kisgyermekkel együtt nő fel és megfelelő képzésben részesül.
Bretagne-i cserszínű basset szőrzete
Szőrzet mérete: Rövid
őzbarna

Nagyon durva tapintású, száraz, meglehetősen rövid. Színe őzbarna, az arany búzasárgától a téglavörösig, és a háton itt-ott egy kis fekete is megengedett. Szőrzete sűrű, kemény, rövid. Színe halványsárgás, barna, ill. a világossárgától a vörösesbarnáig különféle árnyalatú.

Bretagne-i cserszínű basset természete
barátságos
hűséges
kedves
intelligens
bátor
makacs
engedelmes

Kiegyensúlyozott, vidám és barátságos természetű kutya. Független típus. Arra tenyésztették, hogy önállón kutassa fel és kövesse a zsákmányt. Jól fejlett vadászösztöne és kiemelkedően jó szaglása van.

Kissé akaratos, de engedelmes, értelmes. Jól kijön gyerekekkel, és békésen együtt tud élni más kutyákkal is. Macskák és egyéb háziállatokkal is problémamentes lehet a viselkedése megfelelő szocializáció esetén. Bár jelzi a hívatlan látogatókat, de mindenkivel nagyon barátságos.

Mivel kissé akaratos, ezért tanításához kitartásra és következetességre van szükség. A pozitív motivációs technikák a célravezetők oktatásánál, mint például a jutalmazás. Kissé makacs.

Legfőbb tulajdonságai: Rámenős, bátor, harcias, de nyugodt, jó idegzetű kutya. Szimatmunkája kiváló. Tanulékony, bár kissé makacs; a gyerekek hűséges barátja.

Alkalmazása: Nagyszerű kis vadászkutya; elsősorban a róka és a vaddisznó ádáz ellenfele.

Profil: vadászkutya.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

Gyerekeket szereti
Bretagne-i cserszínű basset tartása, életkörülmények

A legideálisabb ha egy zárt kertben tartjuk, de nyugodtan viselkedik lakásban is, feltéve ha napi háromszor megsétáltatjuk. Pórázon való sétáltatása javasolt, ugyanis nagyszerű vadászkutya, amely ha zsákmányt szagol ki vagy lát meg, akkor képes azonnal a nyomába szegődni. Amennyiben nem kap megfelelő mennyiségű képzést, játékot és foglalkozást, az unatkozáshoz vezethet. Ha egy basset unatkozni kezd, az a romboló magatartás megjelenéséhez vezethet.

Bretagne-i cserszínű basset ápolása, tisztántartása

Nem igényel nagy törődést. Elég hetente egyszer átfésülni és csak időnként ajánlatos fürdetni. Karmait röviden ajánlott tartani, ezért 1-2 havonta vágni szükséges. Ellenőrizd hetente egyszer a füleit, hogy találsz-e benne szennyeződést, bőrpírt vagy a rossz szagokat, amely fertőzés jele lehet. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

Bretagne-i cserszínű basset táplálása

Táplálékigény: 1100 g/nap Naponta 2x javasolt etetni. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

Bretagne-i cserszínű basset egészsége
Entrópium
Szürkehályog
Ektrópium

Nincs örökletes betegsége, nem hajlamos betegségekre. Előfordulhat nála: szembetegség és fülfertőzés.

Bretagne-i cserszínű basset tenyésztése
Várható élettartam
10 - 12 év
Átlagos alomszám
5 - 8 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!