bedlington

Fotó: photos for fun
Eredeti nevem
bedlington
Így is ismerhetsz
Bullmastiff, Bully, Bullie

A fajtáról röviden

A bullmasztiff egy agresszív, éber, bátor, gyengéd, szerető, hűséges, védelmező, és csendes fajta. 
A leggyakoribb színek: Csíkos, őzbarna és vörös minden árnyalata. 
Ahhoz hogy egészségét megőrizzük rendszeres testmozgásra van szüksége. 
Használhatósága széleskörű: őrző-védő, rendőrségi munka, nyomkövetés.

Fajta jellemzők
Alkalmazkodás
Meleget elviseli
Lakásban tartható
Érzékenység
Kezdő gazdiknak
Hideget elviseli
Egyedül hagyható
Ápolás, gondozás
Hízásra hajlamos
Egészség
Vedlés
Szőrápolás
Nyáladzás
Könnyen ápolható
Barátságos
Családbarát
Gyerekeket szereti
Kutyákat szereti
Idegenekkel barátságos
Mozgásigény
Energia szint
Mozgásigény
Játékosság
Intenzív
Taníthatóság
Hajlamos elvándorolni
Ugatás
Vadászösztön
Tanítható
Intelligens
bedlington eredete
származás: Egyesült Királyság

Több, mint 150 évvel ezelőtt hozták létre az angol bulldog és a masztiffok keresztezéséből az Egyesült Királyságban. 

A 19. századi Angliában nagyon sokan orvvadászatból biztosították megélhetésüket. A bullmasztiffok elsőrendű harcosok voltak az orrvadászok elleni küzdelemben a vadőrök kísérője és védelmezőjeként. 
Olyan kutyáknak kellett lenniük, amelyek felé az alapelvárás a higgadtság és rámenősség ideális egyensúlya volt, amely nagy méretű, ám mégis mozgékony testben ötvöződik. A kutyának nyugodtnak és csendesnek kellett lennie ahhoz, hogy akár órákon keresztül lesben állhasson, rajtaütéskor viszont robbanékonyan kellett fellépnie, anélkül, hogy komoly kárt tett volna ellenfelében, tehát nem borulhatott el az agya.

A bulldog bátorsága és kegyetlensége egyesül benne a masztiffok szaglásával és gyorsaságával, így parancsra rárontott a vadorzóra és földhöz szegezte.

A bullmasztiffot 1924-ben ismerték el hivatalosan, 1925-ben pedig S. E. Moseley vezetésével megalakult a Nemzeti bullmasztiff Rendőrkutyaklub.
1950-ben rögzítették a standard mai ismert változatát.

bedlington megjelenése
Mérete: Nagytermetű
630 - 690 cm
600 - 660 cm
50 - 60 kg
45 - 54 kg

Rendkívül hasonlít a boxerhez, csak jóval nagyobb annál. A bullmasztiff egy erőteljes, szimetrikus testfelépítésű kutya.

Koponyája nagy és szögletes, stopja hangsúlyos, arcorri része széles és rövid, szeme közepes nagyságú, sötét, két szeme között barázda húzódik, v alakú fülei magasan tűzöttek és egymástól távol állnak és előre hullóak. Pofáján fekete maszk található, mely szemei felé elhalványul, ettől nagyon komoly az ábrázata.

Nyaka izmos, mérsékelten hosszú, kissé ívelt, háta rövid és egyenes, ágyéka széles és mély,mellkasa szintén széles és mély, farka magasan tűzött, hosszú, elkeskenyedő, egyenesen hordja vagy a hta fölé hajlítja.

Végtagjai erősek,a mellsők egyenesek, a hátsók izmosak, mancsa tömr, talppárnái kemények, ujjai íveltek.

Bundája rövid testéhez simul, durva szálú.

Neked megfelelő fajta?

  • Alacsony szőrzetápolási igényű: bundáját elegendő egy szőrsimító kesztyűvel átsimítani vedlés idején, amely segít az elhalt szőrszálat eltávolításában. Vágást nem igénylő fajta.
  • Minimális vedlés jellemzi
  • Átlagnál nehezebben tréningezhető fajta: hasznos lehet számára a speciális engedelmességi tréningen való részvétel. Képzése kitartást igényel, első kutyás gazdiknak nem javasolt.
  • Jó házörző: ez a kutya ugat és hangos ha kell, sőt rettenthetetlen agresszorként meg is védi a családot az idegenekkel szemben.
  • Közepes alkalmazkodóképességű: teste nehezen viseli a nagy nyári hőségeket. Jól illeszkedik a lakásban tartáshoz is.
  • Kissé aktív: sokat dolgozó gazdiknak is jó választás alacsony mozgásigénye miatt.
  • Gyerekeknek is ajánlott: megfelelő fajta 8 éves kor feletti gyerekeknek. Játékos, energikus, és szeretetteljes.
bedlington szőrzete
Szőrzet mérete: Rövid

durva, rövid, testhez simuló, vízhatlan. A bullmasztiff szőrzete lehet a rőt különféle árnyalata vagy őzbarna, előfordulhat fehér rajzolat a mellkason.

bedlington természete
éber
barátságos
hűséges
csendes
kedves
szerető
agresszív
védelmező
bátor
makacs
nyugodt

A bullmasztiff nagyon éber, hűséges, híres kitartásáról, családja védelmezéséről. Agresszív fajta hírében áll, de ma már egy kiegyensúlyozott, nyugodt kutya, aki nem érzi jól magát ha nem törődnek vele. Az elhanyagoltság letargikussá teszi és egész nap képes aludni miatta.

A család tagjainak mindig engedelmeskedik, de határozott fellépésű gazdára van szüksége. Gyerekekkel türelmes, de inkább nagyobb gyermekek mellé ajánlott.

Azonos nemű fajtársaival szemben kifejezetten dominánsan viselkedik. Más kutyákkal és egyéb háziállatokkal jól kijön, idegeneket feltartóztatja, de az ismerősöket elfogadja.

Alapvetően későn érő típus, tehát körülbelül 2-3 éves korára éri el végleges fizikai és mentális fejlettségét. Kifejezetten alkalmas őrző-védő kutyának, erre tanítani sem kell hiszen a vérében van. Éjszaka is felismeri ki az idegen és ki a barát.

Egészen kicsi kortól sokat ajánlott vele foglalkozni. Pozitív motivációs technikákkal rendkívül gyorsan tanul. Nagyon intelligens, ezért hamar elsajátítja az új feladatokat, ám azok szünet nélküli értelmetlen ismétlését ne várhatjuk el tőle!

Nagy testű és szeretetteljes kutya. Élvezi azt az időt, amit veled tölthet a kanapén, akár a lábadon fekve vagy az öledben. Sok helyet foglal el, de rendkívül sok szeretetet tud adni.

Legfőbb tulajdonságai: Rámenős, agresszív, szívesen verekszik más kutyákkal.

Alkalmazása: Legendás hírű és múltú őrző-védő kutya.

Profil: őrző-védő kutya.

Nagyon lényeges ennél a fajtánál is a korai szocializáció megkezdése. Már 4-16 hetes korában hozzá kell szoktatni a kölyköt más emberi lényekhez, a zajhoz, az autóhoz. Ha ez nem történik meg, viselkedési problémák rögzülhetnek nála.

Gyermekszeretőnek születő kutya nem létezik, ezért mindig kellő fokozatossággal és megfelelő körültekintéssel kezeljük a kutya-gyermek interakciókat!

Oktatásában a pozitív motivációs technikák működnek igazán jól, amely segítségével erős kötődés tud kialakulni a gazdi és kutyája között. A lényeg, hogy az edzések rövidek és szórakoztatóak legyenek, amely segít abban, hogy a kutya ne veszítse el érdeklődését. A gorombaságot, durvaságot nem viseli jól.

Közel minden második kutyatulajdonos találkozik a szeparációs szorongással,  ki hosszabb ki hosszabb ideig, ezért javasoljuk ismerd meg a tüneteit és első naptól kezeld a kutyád megfelelő módon.

bedlington tartása, életkörülmények

Igényli a rendszeres sétát, de elegendő számára napi több kisebb sétálás. A nagy meleget nem viseli jól, ezért ilyenkor különösen figyelni kell rá, hogy ne terhelje túl magát. Lakásban nyugodtan viselkedik és elegendő számára egy kisebb kert is. Nem kimondottan mozgékony kutya, nem hajlamos az elcsavargásra vagy akár vadászásra. Következetes nevelés esetén megtanulja a szükséges engedelmességi szabályokat, de nem meghunyászkodó kutya.

bedlington ápolása, tisztántartása

Vedlési időszakban ajánlott egy gumikefe vagy egy dörzskesztyű segítségével az elhalt szőrszálakat eltávolítani. Karmait röviden kell tartani. Hetente egyszer javasolt a kutya gondos átnézése (fül, bunda, karom és közei). Rendkívül fontos a rendszeresség, mert fájdalmas fertőzések megelőzésére szolgál. A megelőzés pedig sokkal könnyebb, mint a már kialakult betegségek kezelése.

bedlington táplálása

Ajánlott számára több kisebb étkezés, mint egy nagy, mert hajlamos elhízásra. Fontos a helyes táplálkozás kölyökkortól kezdve. Friss víz mindig álljon előtte. Súlygyarapodás esetén elkerülhetetlenné válhat a napi kalóriabevitel módosítása, illetve a mozgás mennyiségének növelése. Egyeztessen állatorvosával! Az idősebb kutyák is hajlamosabbak a súlygyarapodásra, ezért szintén elengedhetetlen, hogy koruknak megfelelően táplálják és mozogjanak velük. Az elhízás sajnos több évvel megrövidítheti kutyánk élettartamát.

bedlington egészsége

Hajlamos csípő és könyök diszpláziára, daganatos betegségekre, rákbetegségekre, szemhéj problémákra. Előfordulhat még: hypothyreosis, progresszív retina atrófia, ízületi gyulladás, lymphoma, bőr allergia. Ahogyan a rövidebb, nyomott orrú kutyáknál jellemző, nagy melegben, kánikulában nemcsak tartózkodni kell az intenzív igénybevételtől, de lehetőség szerint árnyas, hűvös helyet és bőséges ivóvizet is biztosítani kell számára. Nehezen viseli a meleg nyári időjárást. Magas a fájdalomküszöbe, így nehezen derül ki ha fájdalmai vannak.

bedlington tenyésztése
Várható élettartam
8 - 10 év
Átlagos alomszám
4 - 13 db

Legyünk elővigyázatosak, és lelkiismeretes tenyésztőtől vásároljunk! Olyat keressünk, akinek nincs túl sok kutyája, meg tudja mutatni a kicsik anyját, és családi környezetben neveli a kis kölyköket! Ne döntsünk automatikusan az alacsonyabb vételárat kínáló tenyésztő javára! Lehet, hogy az egyszeri többletköltséggel borsos állatorvosi kiadásokat spórolunk meg, arról nem is beszélve, hogy jó idegrendszerű, kiegyensúlyozott kutyához jutunk. A felelősségteljes tenyésztés ugyanis nemcsak több időráfordítással, de több kiadással is jár - pl. jó minőségű táppal eteti a kutyákat, vitaminokat kapnak, egészségügyi szűrővizsgálatokon vesznek részt és igazolásokat kapnak azokról amely biztosíték számunkra, a szülők kiállításokon vesznek részt stb. - mint az úgynevezett szaporítás, ezért a kölyök ára is magasabb, de cserébe jobb minőséget és egészségesebb lelkületű, jól szocializált kedvencet kaphatunk. Ezt mindig mérlegeljük egy vásárlás előtt, mi az ami számunkra igazán fontos!